Вече няма защо да се притеснявате, че любимият ви сорт домати ще изчезне завинаги след екологична катастрофа. Глобалната банка за семена на остров Спицберген, най-големият на норвежкия архипелаг Свалбард, е официално отворена от 2008 г., за да съхранява един от най-важните естествени ресурси на планетата, а именно семената на културните растения.

    

Световните колекции от семена са уязвими при твърде разнообразни обстоятелства – изключителни като граждански борби, войни, природни бедствия и катастрофи, както и по-ежедневни, но не по-малко опасни: лошо управление, липса на субсидии, технически неизправности. Уникални разновидности на най-важните ни растителни видове биват безвъзвратно изгубвани при всяко бедствие; а осигуряването на техни копия, готови да продължат вида при нужда, означава и сигурност на хранителните продоволствия в световен мащаб.

Банката за семена е отговор на международен апел за грижа към растителното разнообразие. Идеята за подобно съоръжение датира от 80-те години. Реализацията му обаче трябвало да почака влизането в сила на Международния договор за растителни генетични ресурси, който създава международна правна рамка за съхранение и използване на биологичното разнообразие на видовете.

Хранилището е вкопано в планината близо до селцето Лонгийрбин в архипелага Свалбард, на около 1000 километра северно от континентална Норвегия и на още толкова южно от Северния полюс. Летището на Свалбард е най-северната точка на света, обслужвана от редовни полети – обикновено по един на ден. През 4 месеца в годината островите са потънали в пълен мрак. Дълбоко замръзналата земна маса и твърдите скали са сигурна гаранция, че – дори без електричество – растителните мостри ще останат замразени.

Строителството е изцяло субсидирано от норвежкото правителство като начинание „в служба на човечеството“, а Норвегия всяка година допринася с финансиране за хода на проекта. Управлението му е в ръцете на Global Crop Diversity Trust, или Глобалния тръст за биологично разнообразие на посевите, Скандинавския център за генетичен ресурс и правителството на Норвегия. Изграденото съоръжение е съществен компонент на една рационална и сигурна глобална политика за опазване на растителните култури, жизнено необходими за съществуването не само на човека, но и на много други видове

Всички съхранявани семена остават собственост на страната или институцията, която ги е изпратила. Не се допуска смяна на собствеността, макар че всички семена трябва да бъдат достъпни след допитване до изпращащата страна. Щом получи разрешение, всяко лице преминава през 4 тежки стоманени врати, всичките с индивидуален кодиран достъп, различен при всяко посещение. Самото помещение, съдържащо семената, се намира в края на 120-метров тунел.

Всички нови образци, които постъпват в хранилището, са представени от по петстотин семена и са дубликати от други световни генни колекции. Те са плътно опаковани в пакети и се намират в специални херметично затворени съдове. Ниските температури и ограниченият достъп на кислород забавят процеса на стареене на семената. Растителните култури щателно се избират на базата на устойчивост към болести и пригодност към климата.

В момента огромният хладилник приютява повече от половин милион уникални растителни разновидности, а има капацитет за 4,5 милиона образци, т.е. около 2 милиарда зърна. Това е предостатъчно, защото всъщност всички известни растителни видове, използвани за храна от човека, са само около 1,5 милиона. Въпреки че семената са в безопасност за десетилетия и при много по-високи температури, тази, при която са съхранявани, е около -18ºC. На арктическия студ се разчита да запази семената за много дълго време дори в случай, че охлаждащите системи откажат и не могат да възстановят работата си. Иначе казано, предвидени са всякакви сценарии от холивудски филми за края на света.

Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) нарече норвежкото хранилище един от най-иновативните и запомнящи се проекти в историята на човечеството. Разходите за изграждане на съоръжението за съхранение са в размер на 9,6 милиона щатски долара.

Това съоръжение не е единствено по рода си. В графство Западен Съсекс (Великобритания) е „хранилището на хилядолетието” (Millennium Seed Bank), където са събрани семената на около десет процента от всички известни растителни видове.

Съоръжението дълбае 120 метра навътре в скала от пясъчник с температура -3ºC. Спицберген бил избран освен заради удачното си географско положение, и заради липсата на тектонска активност. А сравнително високата надморска височина от 130 m гарантира, че хранилището ще остане сухо дори в период на топене на ледовете. Енергията за охладителната система идва от местно добивани въглища.

Преди строителството да започне, проучване показало, че на това място съоръжението може да запази повечето семена за няколко стотици години. Някои видове обаче, като тези на важни пшенични култури, могат да оцелеят и много по-дълго, вероятно хиляди години.

В Норвегия от проектите, финансирани държавно, чиято субсидия надвишава известна сума, се изисква да включват изкуство в някаква форма. Норвежката агенция, контролираща артистичните изяви на публични места, възложила на артиста Dyveke Sanne да създаде светлинна инсталация. Тя подчертава важността и качествата на светлината в Арктическия кръг. Покривът и входът на хранилището са покрити с високотразителна неръждаема стомана, огледала и призми. Инсталацията играе ролята на фар, отразявайки полярната светлина в летните месеци, докато през зимата мрежа от 200 фиброоптични кабела придава на произведението на изкуството комбинация от тюркоазена и бяла светлина.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Градска среда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Проведе се Residential forum 2022
Предизвикателствата пред жилищното строителството по време на криза

Residential forum – дискусионен форум, който събра на едно място експертите в сферат…