Последната среща на Академия Лидерите премина по малко по-различен начин. Христо Христов, единият от основателите на „Хобеликс“, разказа за другия проект, който развива паралелно – iHELP. Дипломиран инженер, той е превърнал в професия два свои идеала, с които иска да е в помощ на сфери, които имат нужда от подобрение – образованието и здравеопазването. Гост на Академия Лидерите беше д-р Димитър Димов, който се занимава със Спешна помощ от 20 години.

Знаете ли как се съживява човек?

Мисията на мобилното приложение iHELP е да решава много сериозен проблем – смъртните случаи при неоказване на спешна долекарска помощ. В очакване на линейка може да настъпи внезапно спиране на сърдечната дейност. При навременна и адекватна реакция първата помощ може да бъде животоспасяваща. Приложението iHELP създава мрежа от обучени хора, които могат да се отзоват при спешен слуай.

Обаждането на 112 е последвано от средно 15-20 минути до пристигане на спешен екип. В тези минути не е включен самият телефонен разговор, който обикновено е продължителен. Често пъти хората не знаят как да говорят по телефона. Информацията трябва да се поднася ясно, конкретно и да е предшествана от проверка на състоянието на пострадалия. „Не достигат екипи на Спешна помощ заради сигнали, които не бива да бъдат подавани.“, сподели д-р Димов.

Неизбежно всеки попада рано или късно в такава ситуация. Страхът и неинформираността по оказване първа помощ са лош съветник.

Ако имате необходимите познания за първа помощ, можете да спасите човешки живот.

Макар и да преминават през курса на БЧК при получаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство, мнозина от шофьорите не остават с особени спомени за наученото. А то е изключително важно.

Мобилното приложение iHELP е създадено от предприемач в Словения. През 2017 г. кампанията на iHELP, начело с Христо Христов, стартира в Габрово. Мрежата се разраства. В България за момента нейни потребители са над 3000 души, а в Словения има 98% покритие.

Д-р Димов направи кратко обучение за основните процедури при реанимация пред участниците от Академия Лидерите. На първо място, е важно да осигурим безопасност на пострадалия. След това се проверява дали е в съзнание, дали диша, има ли кръвообращение. В зависимост от ситуацията се предприемат мерки, които бяха демонстрирани нагледно. Установяването на контакт с пострадалия, обезопасяването и обръщането му настрани, сърдечният масаж и обдишването се правят по определена методика, която може да бъде животоспасяваща. Демонстрацията на стъпките за оказване на първа помощ събуди много въпроси в участниците. Д-р Димов сподели, че колкото по-добре информирани сме, толкова по-полезни можем да бъдем на околните.

„Знанието разрешава проблеми.“

От края на ноември стартира „Мисия Училища“ на iHELP, която ще обучи преподавателите и учениците от 20 софийски училища. Тук можете да научите още за приложението, което спасява човешки животи.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Образование

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Изложбата ТОТАЛПРОЕКТ – от 29 юни в Топлоцентралата
Идеалният град на следвоенната архитектурна модерност у нас

Какво е общото между шест съвсем различни по функция, типология и местоположение обекта в …