Skip to main content
search

Разнообразни са съкровищата, скрити зад двойните врати и огромните прозорци на бруклинските къщи. Най-населеният район на Ню Йорк пази своята историческа тъкан.

Съвремието прониква и зад неговите стени…

32 Livingston е типичен образец за архитектурата от XІХ-ти век. Днес този адрес е дом на първото по рода си „шоу“ на дизайна. 16 студиа са поканени да трансформират къща от 1867 г. Предишните й собственици са запазили грижливо почти всички оригинални детайли, ценност, която дизайнерите с готовност приобщават и развиват в новия проект. Къщата е превърната в изложбено пространство, но не на какви да е експонати, а на цялостни интериорни решения. Всяка стая е обособена с изразителен и индивидуален почерк. Дръзките комбинации между старо и ново създават изумителен ефект. Акцент е поставен върху стила на живот, който може да заблести и разцъфне, ако се случва на фона на интригуващ интериор. Дизайнерите вместват концепциите си сред историческата тъкан на къщата, като й позволяват да разгърне качествата си чрез съвременен комфорт.

32 Livingston | Снимка: © brownstoner.com

Подобно на музей на дизайна, къщата представя палитра от разнообразни концепции.

Но нека погледнем отвътре…

Един от нашите фаворити е интерпретация на трапезария, дело на Deborah Berke Partners. Простичката формулировка всъщност е материализирана като луксозен салон за хранене, разгърнат с финес към всеки детайл.  Вместо масивна, симетрична композиция от мебели за хранене, архитектите залагат на живописна подредба. Пространството е по-скоро салон, отколкото формална зала за хранене. Той има за цел да приюти повече ежедневни дейности. Обстановката е изискана, но неангажираща; проектантите искат да провокират ползвателите да се наслаждават както на кафето си сутрин, така и на вечерните напитки в компанията на семейство и приятели.

Dining room, Brooklyn Heights Designer Show House Brooklyn, NY | Снимка: © dberke.com

Орнаментираните корнизи и настилка показват класическия стил на оригиналния интериор. Проектантите черпят вдъхновение от съществуващите арки, видими във вратите и камината. Заоблените форми диктуват мултиплицирането им в пространството посредством нов, съвременен подход. Висящи осветителни тела внасят динамика, а разнообразни дизайнерски мебели за сядане формират няколко зони. „Очите“ на стаята са подчертани със сини завеси, а камината причудливо е приютила растение в себе си. Картини, фотографии и скулптурни елементи има в изобилие. Абстрактните произведения са умело вписани в еклектичния интериор. Материалите са подбрани деликатно, така че да допълнят, но и развият пространството на къщата от 1867 г. Обстановката излъчва аристократичност със съвременен привкус. Асиметричното разположение на обзавеждането предлага различни сценарии и подтиква обитателите към движение.

Офис салонът на четвъртия етаж от къщата е сред другите ни фаворити. Проектират го интериорните дизайнери от Fearins & Welch Interior Design. Богати и наситени десени рисуват стилно работно пространство. Сякаш загадка се крие във всеки детайл. Пишещата машина принадлежи на отминало време, а геометричната композиция зад нея носи посланието на абстрактното съвремие. Тапицерии, боя, настилки и плюш оживяват в сложни, наситени цветове, допълнени от комбинация от множество силни акценти – картини, скулптурни произведения, книги. Дори килерът е оставен открехнат, за да разкрие още изкуство. Пространството е претенциозно, но интригуващо. Смелите комбинации от антично и модерно създават чувствено пространство, което подтиква ползвателя да твори. Пишещата машина е инструментът на труда, център на дръзката композиция на Fearins & Welch Interior Design.

Fourth Floor Lounge, Brooklyn Heights Designer Show House, NY | Снимка: © http://fearinswelch.com/

Сякаш времето е спряло, за да създаде уединение за твореца.

Виновници за този „музей на дизайна“ са Brooklyn Heights Association (BHA) – движение за опазване на архитектурното наследство и ценностите на градската среда. Намесите, които прави асоциацията, целят да насочат вниманието към исторически квартали, както и да стимулират подобряването на публичните пространства. Средствата, събрани от посещенията на Brooklyn Heights Designer Showhouse, подпомагат усилията на асоциацията за опазване на историческите квартали. Подобно експозиционно пространство се създава за първи път.

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu