Skip to main content
search

Световно известният датски архитект Ян Геел, автор на книгата „Градове за хората“ се срещна с българската публика.

Ян Геел, едно от най-значимите имена в градското планиране и автор на многобройни проекти за подобряване на градската среда в големи градове като Копенхаген, Стокхолм, Ротердам, Лондон, Сидни, Сан Франциско, Ню Йорк беше в България, за да изнесе лекция на форума One Architecture Week и да представи книгата си „Градове за хората“. На презентацията му в София присъстваха архитекти, студенти, професори и граждани, залата на форума в Пловдив също беше пълна. Аудиторията изглеждаше впечатлена и заинтересувана от философията на датския архитект. След събитието той подписа книгите на всички, които изявиха желание и разговаря с присъстващите в неформална обстановка.

Ян Геел е работил като професор в Кралската академия по изящни изкуства в Дания и е съосновател на студиото Gehl Architects, което консултира градове с цел подобряване на обществените пространства и подпомага прехода от автомобилен към пешеходен и велосипеден транспорт. Основа в работата му е идеята за публичното пространство в градовете като човешко право и увеличаването на зелените площи в големите градове. Според него добрите условия за пешеходство и колоездене трябва да са неизменна част от всяка политика в областта на общественото здраве. През 2016 г. по повод 50 години от началото на работата си Геел е избран за куратор на датския павилион на архитектурното биенале във Венеция.

Част от успеха му се дължи на брака му с психоложка, благодарение на която започва да си задава въпросa къде е мястото на човека в архитектурата. Едно от най-големите предизвикателства пред него е да направи Москва „град за хората“, тъй като там проблемът с автомобилите е бил много тежък. Човешкият мащаб е едно от нещата, върху които набляга най-силно в своята философия Ян Геел. Като пример дава град Бразилия, който от самолет изглежда като птица разперила криле, но погледнат от земята далеч не е толкова удобен за своите жители. Датският архитект смята, че небостъргачите са друг проблем на големите градове, който може да бъде избегнат с по-гъсто ниско застрояване, което да бъде съизмеримо с човешкото възприятие.

В своята книга „Градове за хората“ Ян Геел описва в седем глави основните принципи, които правят един град добър за живеене и качествата, които трябва да притежава, за да се чувстват хората в него добре. Книгата е преведена вече и на български език от издателство „Жанет 45“. Още на първата страница стои цитат от датския философ Сьорен Киркегор:

„Преди всичко, не губете желанието си да се движите. Ежедневната разходка ми носи покой и ме отдалечава от болестите. Именно на крак съм достигал до най-големите си прозрения, и съм убеден, че на света не съществуват толкова тежки мисли, че да не можем да се отърсим от тях с ходене.“

„Градове за хората“ заслужава вниманието на широката публика, бих посъветвала всеки да прочете книгата и да съотнесе общите принципи към своя град. Възможно ли е българинът да остави своя автомобил и дали това решение зависи изцяло от начина, по който е устроен неговия град?

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu