Skip to main content
search

japan-national-stadium-by-zaha-hadid-architects1

Проектираният от архитектурното бюро на Заха Хадид Национален Стадион, спечели първа награда в Япония на международния конкурс за Нов Национален Стадион. Първоначално Националният стадион на Токио е построен през 1964г., за провеждането на Олимпийските игри, но и за да се отбележи прогреса на следвоенна Япония. Днес този конкурс е организиран, за да превърне отново спортната зала в символ на развитието на държавата. Новият стадион притежава нещо повече от разнообразни спортни съоражения, проектиран е да отговаря както на дизайнерските специфики,така и на високи функционални изисквания.

Едно нещо е сигурно, дизайнът се справя с трите предизвикателства:  модерно междунродно спортно място, което да приюти повече от  80,000 зрители,  сложността на сградата да позволява на зрителите да се наслаждават на разнообразни спортни събития в завладяваща атмосфера,  както и стадионът да бъде готов за Световното  първенство по ръгби през 2019г.

Предложеният от Заха Хадид проект отговаря на всички тези изисквания. Както винаги се усеща влиянието на присъщите на Заха Хадид характеристики-гъвкав дизайн, койо представя чувството за динамика, характерно за спортните занимания. Цялостната структура излъчва красива хармония, за да се свърже с града. Лесноизползваемият покрив дава възможността да се правят различни празнични оптични илюзии за културни събития.  Функционалното пространство на тази арена е оформено от дръзка архитектурна структура , която предизвиква  вълнуващо и приповдигнато чувство в зрителите. Зелената сграда използва екологична осветителна система,  пасивна вентилационна система, фотоволтаични електрогенератори, геотермална енергия, използване на дъждовната вода.

Може да се каже, че Националният Стадион предоставя възможността да се използват напредналите японски екосъобразни технологии.

 

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu