Skip to main content
search

Лектори на втория модул на Академия Лидерите бяха инж. Николай Чомаковски – управител на Пайп Систем и доц. д-р Даниела Илиева-Колева – трейнър по невро-лингвистично програмиране. Двамата заедно изнесоха лекция на тема „Каква е разликата, която прави разликата?“

Инж. Николай Чомаковски завършва специалност „Промишлено и гражданско строителство“ във ВСУ „Л.Каравелов“. Своята компания „Пайп Систем“ основава през август 2004 г. като малък склад за строителни материали. Компанията започва да обособява „комплексна инженерингова услуга“ като основен продукт, а към днешна дата тя включва проектиране, изпълнение, доставка, поддръжка, 10-годишна пълна гаранция, както и застраховка.

Доц. д-р Даниела Илиева-Колева е сертифициран трейнър по Невро-лингвистично програмиране (НЛП), Коучинг и Хипнотерапия. Тя е експерт по презентационни умения и публична реч, придобила образователна степен доктор с разработка на тема „Методика за усъвършенстване на презентационни умения”. Като консултант и трейнър, сред нейните клиенти са Microsoft, Sitel, Pepsi, Unitcargo, Pipe System, големи правни кантори, както и други частни и правителствени организации.

Презентацията си представиха чрез лични истории и примери, с които подкрепиха своите виждания. Тяхната рецепта за успех се състои в няколко стъпки, които са им помогнали да стигнат до своите позиции. В залата бяха и част от екипа на Пайп Систем, сред които и Йордан Николов, Валентина Ангелова и Виктор Николов, които бяха част от миналия сезон на Академия Лидерите и към днешна дата работят в компанията.

Това са шестте основни качества, които правят разликата:

  1. Адаптация – важно е умението да се приспособяваш в различни среди и ситуации, а егото е пречка за постигането на тази точка.
  2. Проактивност – много важно качество за постигане на успех. „Не спирайте да се интересувате и питате!“ – беше съветът, който инж. Чомаковски даде на участниците в Академията.
  3. Очаквания – важно е да излизате от зоната на комфорт и да не се получава разминаване между очакванията и реалността, защото се губи хъсът и желанието за развитие. След като спечелиш работодателя, идва важната част, а много хора смятат, че предизвикателството приключва с успешното минаване на интервюто за работа.
  4. Вяра в природата – важно е да можеш да почиваш и да знаеш кое е твоето място за релакс. Тук инж. Чомаковски разказа как му се е наложило да прекара няколко поредни нощи на строежа на голям столичен МОЛ и тогава е решил да промени начина си на живот. Тогава той наема планински водач и всеки втори четвъртък изкачват заедно малко познати върхове в България.
  5. Баланс – това е качество, без което може да изгубиш себе си. Балансът може да е между работата и природата, семейството и задълженията. Времето е най-ценната валута, с която разполагаме. „Каква е същността на времето – нещо, което ежеминутно, ежесекундно се превръща в спомен, затова трябва да се използва умно, за да се създават спомени.“ – споделиха лекторите.
  6. Успех – това е нещо, което човек открива, само когато е доволен от това, което му се случва, за всеки от нас целите са различни и могат да се променят с времето.

Темата, на зададения от компания Пайпсистем казус, беше моделиране. При моделирането се изучават хора, които са отличен пример за представяне, наблюдава се тяхното поведение, задават се въпроси и се следи дали извършвайки същите неща от други индивиди, ще се постигнат сходни резултати. Задачата им бе да открият модел на съвършенство в нещо определено и да разберат неговата стратегия до най-малките детайли. Целта на такъв тип упражнение е да свикнат с правилния анализ и откриването на точния метод за постигане на исканите от участници резултати за тяхното развитие.

Всеки от отборите избра по един човек или екип от хора, който намира за съвършен в нещо и го представи пред останалите като се опита да разясни модела му на живот и начина, по който е постигнал успех в своята сфера.

Платформата ucha.se бе избарана от черният отбор и по-конкретно хората, които стоят зад нея. Представиха основните им качества – проактивни, инициатори на промяна, социална ангажираност, успешен бизнес модел, но и социален план, затова са и най-добрият пример за екип.

Сивият отбор беше избрал Михаела Петрова за свой вдъхновител, защото притежава личен бранд, цени времето като инвестиция, и ги е довела до извода, че “Нишките са качествата, а възелът си ти.”

Иван Кънчев, който се занимава с българска история – сред качествата му са постоянство, самоконтрол, отговорност, искреност, хумор бе представен от синият отбор.

Оранжевият отбор говори за предния лектор в Академия Лидерите, а именно Андрей Ходкевич, иноватор в архитектурата, за него в процеса на работа е важна средата, самокритичен е и перфекционист, разликата при него правят – трудът, усилието и любовта.

Дарена Милкова – презентирана от жълтият отбор, архитект, част от множество неправителствени организации, организира събития в България и извън страната, три неща я водят към успеха: партньорства, екип и екстремни ситуации.

Лилавият отбор избраха Антонио Младенов, печелил множество медали в състезания по карате, отличава се с упоритост в спорта и организираност.

Своите седем минути белият отбор посвети на Милен Великов, HR специалиста в Академия Лидерите. Той ги е спечелил с качества като адаптивност, литературен интерес, спорт, кулинарство, упоритост, отдаденост, целенасоченост, комуникативност, не се страхува от провал и проактивност.

Червеният отбор се беше насочил към д-р Асен Цеков, завършил детска неврохирургия, мениджмънт и психология. Работи седем дни в седмица в болница Токуда, а през свободния си съботен следобед се занимава с благотворителност в детски дом. “Егото е една дупка, в която, ако попаднеш, няма измъкване”- им е споделил той. Това, което го прави различен е неговата човечност.

Николай Беляшки – Белята, част от 101 каба гайди, представиха зеленият отбор. Занимава се и с майсторене на гайдиачеството, а качеството, с което ги спечели е всеотдайност.

Кафявият отбор говориха за Емилиян Байкушев, необикновен заради своите мечти, любов, иновация, поемамето на премерени рискове, постоянство и не на последно място – човечност.

Всеки от участниците получи като подарък книгата на Дейл Карнеги – „Как да печелим приятели и да влияем на другите“ с лично подписано послание от инж. Чомаковски. А два от отборите спечелиха и голямата награда – време с менторите на вечеря в ресторанта на победителката от втория сезон на “MasterChef” – Севда. Мястото не е случайно, а е символ на труда и упоритостта, които притежава създателката му. Първоначалният замисъл бе само един да бъде победителят, но инж. Николай Чомаковски, доц. д-р Даниела Илиева-Колева и екипът им дадоха равенство на синия и оранжевия отбор, защото те най-ясно бяха структурирали стратегията на личностите, които са избрали.

 

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu