Skip to main content
search

Успяхме отблизо да проследим някои акценти от архитектурния живот, пренесъл се във Витоша през последните месеци. Магията на хижа Боерица и заряда на ентусиастите от мрежата на ЕАСА създадоха една впечатляваща екосистема, която зададе нова посока и отключи множество идеи. Подготовката за дългоочаквания INCM беше процес, който ще остави следа. Време е да проследим и кулминацията…

Какво представлява ЕАСА?

ЕАСА е най-мащабната независима образователна мрежа в Европа. Тя е създадена, за да осигури платформа за комуникация на активни и ентусиазирани студенти по архитектура с желание да концентрират енергия в собствената си държава. От 1981 г. насам, с подкрепата на професионални архитекти и други артисти, ЕАСА разследва и проучва днешната архитектура, град и технологии. Мрежата е част от в периферията на архитектурното образование, обогатявайки университетските ядра с новаторство и подхранвайки ги с опит, получен извън тях, на базата на споделеното създаване в мултикултурна среда.

Какво се случи през изминалата година?

Повече от 50 студенти от всички университети по архитектура в България работеха заедно в мрежа, обединявайки усилията си, концентрирани върху комплексни реални задачи. Чрез публични лекции, дебати, изложби, акции и работилници, тя цели да покаже потенциала на планината Витоша и възможностите на студентската архитектурна общност у нас.

Сред инициативите се откроиха:

  • практически и теоретични работилници, обучения и акции във връзка с възстановяването на х.Боерица (в колаборация със Столична Община, Район Витоша и партньори);
  • събития и тактически малки намеси насочени към активиране на местност Боерица;
  • полево, документално и устройствено проучване на сградния фонд, прилежащите зони и инфраструктурата на Витоша;
  • анализ на връзката на планината с града.

Снимка: ЕАСА България

Редом с тези профилирани и обвързани с места от различен мащаб дейности, част от програмата са и дейности с по-отворена тематика: серии от работни дискусионни групи с фокус архитектурно образование и пространства за студенти по архитектура, както и разговори за ролята на архитекта в обществото. Не на последно място, споделянето на информация за проекта се осъществява в поредица презентации, изложби и инсталации в университетите по архитектура, в града и планината.

Акцент в целогодишната програмата на проект INCM Витоша 2018 и повод за инициативата е едноименната международна среща. Тя ще се проведе под надслов “Приемственост”. Този октомври, в местност Боерица, в рамките на 10 дни 200 души от 50 държави от цял свят ще живеят, работят и споделят опит заедно под формата на отговорен мултикултурен експеримент, с фокус студентски активизъм и архитектурно образование, в крехкия природен контекст на Витоша.

Планината ще приеме международната среща на националните координатори на ЕАСА – INCM Витоша 2018.

Централно място в програмата на тази среща са общите дискусии, в които млади архитекти разискват големите теми за архитектурното образование и професия. Събитието е колективно начинание, отвъд граници, генерации, в което всички предприемат действия за осъществят мисия по-голяма от всеки един. Събитието и проектът, който го съпътства, са базирани на идеи, пространства, места и истории, които са свързани и се разгръщат в програмата.

изолация-интимност-свобода-заедно-себе си-общност-град-природа-движение.
непрекъснатост-континуум-его-общност-съзнание-разбиране-неутрализация.

Витоша е планината над София – планина, която има комплексно взаимодействие с града. Градът и планината са отделни, самостоятелни и дори контрастни единици, а не един цялостен организъм. Прекъснати връзки, различни визии, изоставени места и липса отношение превръщат Витоша в призрачна планина. Отсъстващо присъствие в живота на София. Същевременно, планината остава едно от последните места където хората все още могат да създават отново себе си и дори да създават общности. Така разгледани, планината и нейните горски домове са сред последните съвременни социални институции. Перспективата на над 200 студенти по архитектура от България и света, тяхното физическо присъствие и движение дават друга гледна точка, провокират и същевременно илюстрират потенциала на Витоша, София и връзката помежду им.

Снимка: ЕАСА България

От пристигането си в София на 11-ти Октомври международната група от 150 студента по архитектура ще имат възможност да наблюдават, опознаят и разглеждат Витоша от различни гледни точки, да се запознаят с различни нейни страни от дистанцията на града.

Очаквайте скоро още информация за предстоящите акценти от INCM Витоша 2018. Повече за ЕАСА и приемствеността можете да прочетете тук.

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu