Skip to main content
search

Често взимаме за даденост важната роля, която керамиката е изиграла в развитието на човешката еволюция. Материалът е един от най-древните, познати в строителството. Още в момента, в който човекът открил свойствата на глината, той открил и как да извлече ценна полза от нея.

Изкопана от земята, смесена с вода и след това изпечена в огън, тя „ражда“ своите продукти в непрекъснат контакт с природата и с четирите основни елемента – огън, вода, въздух, земя.

През 24 000г. пр.н.е. животински и човешки фигури са били изработвани от смес от глина и други материали и в последствие изпичани в пещи, вкопани в земята. Сред допълнителните съставки на първобитната керамика били животинска мазнина и прах от кости. Първата употреба на керамични съдове за бита, включително за съхранение на храна и вода, се датира около 9 000 или 10 000г. пр.н.е.

Източник: www.wienerberger.bg

Датировките варират според различните източници, но едно е сигурно – от момента, в който човечеството е узнало за качествата на керамиката, то е впрегнало усилията си в създаването на предмети, които да улеснят ежедневието му. Впоследствие това се превръща в още по-важна мисия – керамиката се трансформира в тухли, които изграждат не просто убежище, а дом.

Първите тухли са открити в Tell Asward, Сирия, както и в Анадола, близо до Диарбекир. Датировката им е около 7500г. пр.н.е. Формовани от смес от пръст със съдържание на глина, примеси от слама и животински косми, те са били изсушавани на слънце. Едва около 3000г. пр.н.е. започва да се произвеждат първите изпечени тухли. (из „Строителната керамика през вековете“).

Също така се смята, че древното производство на стъкло е силно обвързано с манифактурата на керамични съдове в Горен Египет през 8 000г. пр.н.е. Огромният исторически обхват на керамиката, използвана в строителството, следва с още хиляди години… тухли.

Тухла по тухла човекът изгражда съвременния свят.

Индустриалната революция през 16-ти век създава необходимите условия за топене на метали и стъкло за производствени нужди, както и за манифактура на керамичните изделия. Друго важно откритие е направено през втората половина на 19-ти век, когато използването на керамични материали навлязло и в електричеството. Модернизмът, от своя страна, комбинирал ковано желязо, стъклописи и керамика, достигайки нива на съвършенство, непознати дотогава.

Керамичните изделия са най-древният дълготраен строителен материал, създаден от човека.  Днес тази категория включва богато разнообразие от плочки, тухли, съдове, стъкло, санитарна керамика и др. Те притежават отлични свойства, които отреждат ненадминато място на керамиката в архитектурата. Остава само да отправим поглед към тяхното взаимодействие… и да очакваме с какво ще ни изненадат в бъдеще.

Termitary House, Виетнам | Източник: www.wienerberger.com

Още за връзката между архитектура и керамика можете да прочетете тук.

 

Източници:
http://ceramics.org/learn-about-ceramics/history-of-ceramics
„Строителната керамика през вековете“

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu