Skip to main content
search

ИКЕА е най-голямата верига търговски центрове за обзавеждане на дома в света с общо 389 магазина в 48 страни. Компанията е основана в Швеция през далечната 1943. Първият магазин в България отвори врати през 2011г. и вече е позната и харесвана марка за мнозина.

„Всеки продукт, който създаваме, олицетворява идеята ни да направим дома по-добро място.“ – това е една от главните концепции на бранда.

През октомври ИКЕА показа как изглежда сирийски дом по време на кризата, създавайки пространство, заемащо 25м2. Копието на реално жилище, намиращо се на хиляди километри от магазина, е било създадено в най-големия магазин ИКЕА в Норвегия. То е част от благотворителна кампания на Червения кръст и рекламната агенция POL, която имаше за цел да повиши информираността по въпроса с бежанската криза по един нов начин.

ИКЕА е място, на което хората планират бъдещето си. Там се кроят планове за мечтания дом. Магазинът е една безкрайна поредица от възможности за семеен уют. Пространството на 25м2 от Сирия е било разположено между перфектните стаи – един сблъсък с неочакваната действителност. Сравнението с комфорта, с който сме свикнали, е поразително.

ikeanorwegianredcross1

Какво се случва, ако бъдещето ти бъде отнето?

Спираш да правиш планове, искаш само да оцелееш до края на деня. Бориш се за късчето хляб и се молиш за живота на близките си.

Попаднах на статистика, която анализира въпроса за консуматорството. Чрез иначе клишираното мото „Ако си мислите, че парите не купуват щастие, не знаете по какъв начин да ги харчите“ тя всъщност разкрива нещо много важно.

Оказва се, че ако похарчите еднаква сума пари за себе си или за някой друг, второто носи доста по-голямо удовлетворение. Същото се отнася и за грижата за близките ти хора. Когато цениш някого, искаш да донесеш щастие в живота му, да се погрижиш, да си сигурен, че всичко е наред.

Нека обърнем поглед към бедственото положение на страна, разрушена от гражданската война. Рана е майка на четири деца. Войната в Сирия изцяло променя живота й. Напуснала е дома си в търсене на безопасност и сега живее мизерно в малка сграда в предградията на Дамаск. Напуснала е работата си. Храната, която получава като дарения, едва покрива нуждите на семейството й. Те живеят на ръба на оцеляването, в студ, глад… и без надежда.

161107112534-01-ikea-norway-campaign-exlarge-169

Домът на Рана е пресъздаден в тези 25м2 в ИКЕА. Такъв, какъвто е – оставен на груб строеж. За прозорци служат найлони. Не толкова смущаваща е малката площ, колкото оскъдната мебелировка, ако това изобщо може да се нарече обзавеждане. Сирийката не е имала достатъчно средства за дюшеци и одеала, топли дрехи за децата, камо ли за по-добро жилище. Чистата вода е лукс, а лекарства трудно се намират. Къщата е студена и празна – точно каквито са и чувствата на обитателите.

ikea-syrian-home-replica-norwegian-red-cross-designboom-02

В пространството на ИКЕА етикетите са запазени, но този път не са цени на вещи. Те разказват историите на бежанците и отправят своя призив за дарение.

ikea-syria-1

Това е истинската история на жена през 21в. Тя е една от многото в подобна ситуация. Положението е такова – стискаш зъби и пазиш това, което ти е останало. Точно тук идва разликата във въпроса за консуматорството – когато нямаш ценности във финансово измерение, единственото, което ти остава да пазиш, е живота на себе си и близките си.

Сравнението със скандинавските образци за интериор е дръзко, но постига целта си. Кампанията е била посетена от 40 000 души седмично и е събрала над 22млн за подпомагане на дейността на Червения кръст в Сирия.

Репликата на сирийския дом далеч не е най-лошото, което се случва  момента в Сирия. Стотици хора са настанени в лагери, където живеят на палатки. Одеало и малко храна са лукс, за който са благодарни. Ток и вода няма почти никъде. Как е възможно да живееш нормално насред войната? И какъв живот е това?

Важно е да бъдем съпричастни. 25м2 от Сирия е физическото доказателство какви късметлии сме за това, което имаме. Чрез тази кампания ИКЕА напомни какъв може да бъде животът отвъд бляскавото обзавеждане, излязло от каталозите – една несвършваща борба за оцеляване.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu