Skip to main content
search

На 23 януари тази година лектори в Академия Лидерите бяха инж. Цанко Миланов – управител на „Винербергер“ България, и инж. Петър Петров – мениджър „Продажби“. Те представиха на участниците „Иновативните методи за продажба и добавена стойност на решения в строителството“ – основният акцент на компанията през тази година.

На 14-ти март спечелилият отбор от казуса на Винербергер в Академия Лидерите отпътува в ранните часове към Виница, Македония. Там, на 80км от Благоевград, се намира завода на компанията. Той е закупен от Tondach през 2003г. и е реконструиран и въведен в експлоатация. Управителят, Цанко Миланов и Звонко Костадинов, техническа поддръжка, запознаха участниците с процеса на производство на керемиди. Освен високите изисквания за качествата на влаганите материали, „Винербергер” е лидер на пазара и заради използването на гипсови форми. Те позволяват не само изключително точна геометрия, но и редица други предимства. Участниците успяха да научат много нови неща, но и да се забавляват в приятната компания на лекторите, които отговориха на всички техни въпроси.  Посещението във Виница приключи с опознавателна вечеря в Благоевград, много нови знания и емоции, но тепърва предстоеше приключението в с. Луковит.

Миналият уикенд участниците от втори сезон на Академия Лидерите имаха възможността да посетят завода за тухли в с. Луковит. Той е закупен през 2006г. и е напълно реконструиран.

„При закупуването му той беше шест пъти по-малък, а имаше 350 работници“ – каза управителя на компанията.

След мащабната инвестиция от над 25млн. евро през 2007г. „Винербергер” въвежда в експлоатация най-модерния завод за керамични тухли на Балканите. Участниците от Академията посетиха кариерата за добив на глина, основна суровина в производството. За транспортирането ѝ не се използват традиционните камиони, които замърсяват околната среда, а транспортна лента. За построяването на лентата се преминава под съществуваща железопътна линия. Преди глината до достигне до транспортирането, тя се изкопава от кариерата в близост. Обилните дъждове са причинили свлачище от единия ѝ край, но работата не спира. След изкопаването по специални методи глината се разпределя, а после се изкопава, за да се гарантира хомогенност на материала. Участниците преминаха и през всички процеси, които довеждат суровината до готовата продукция.

На входа на завода табела отброяваше дните без злополука – 2804 дни. Това показва високия професионализъм на компанията и всички нейни служители.  Процесът е напълно автоматизиран. Наред с работниците в производството се включват и високотехнологични роботи, които гарантират високо качество и производителност – над 1000т изпечена продукция на ден, около 55 тира с тухли.

В завода основният продукт са висококачествените керамични блокове Porotherm. Те се произвеждат чрез изгарящи съставки – дървени стърготини и обелки от семки, които се добавят след отлежаването на глината. Те образуват пори при изгарянето и подобряват топлоизолационните характеристики на материала и намаляват теглото му. Преди да преминат през този процес всички съставки, в пропорции в зависимост от рецептата, се смилат до размери от 0,8 от милиметъра (във Виница – при изготвянето на керемидите се постига 0,5 от милиметъра). Лаборатория следи за качеството на глината на всеки час. Тухлите биват нарязани, подредени и изсушени в сушилня за около 4-5 часа на 80оС. След този процес се преминава през изпичането в специално проектирана пещ, използваща природен газ, на 860оC.

„Всички имахме уникалната възможност да видим горящите тухли“ – споделиха участниците на Академията.

Това се дължи на влагането на петрол кокс в съставките на тухлите. Той е причината за „изгарянето“ им при изпичането. Обиколката завърши при станции „Пакетиране и разтоварване“.

Инж. Цанко Миланов благодари на всички за участието в обиколката и за зададените въпроси. Той беше подготвил подаръци за участниците на Академия Лидерите, осигурени от компанията.

Срещата продължи през екопътека „Искър-Панега“, сред красива природа и свободна дискусия. Участниците  благодариха на Цанко Миланов за възможността да се докоснат до същината на производството на една от водещите компании в сектора.

Снимки: ©Карина Дикова

 

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu