Skip to main content
search

Строителството на мостове започва от дълбока древност. Последните години забелязваме зачестяване на авариите при мащабните съоръжения. На 15-ти януари вантов мост се срути по време на изграждане в планинската част на централна Колумбия. Три месеца по-късно пешеходен мост в Маями се разруши и затрупа осем коли под тежестта си. Авариите не спират дотук. Последният регистриран случай е в Пакистан. Мостът, известен като Kundal Shahi, се срутва на 13-ти май, докато група от 25 студенти преминават по него.

Мостът, известен като Kundal Shahi (Снимка: ©https://www.bbc.com)

В поредица от статии, озаглавени „Паднали гиганти“, ви разказахме за най-тежките аварии на мостови съоръжения по време на монтаж, експлоатация и от природни стихии. Днес ще се спрем по-подробно на причините за подобни бедствия.

Погрешно оразмеряване

Проектирането на мостовете е отговорна задача. Ако сте го чували и друг път, това е защото е особено важно. Авариите при мащабните съоръжения водят не само до икономически щети, но и до загуба на човешки животи. В оразмеряването на мостовете, за разлика от това при сградите, е задължително отчитането на етапите на изграждане. При погрешните или липсата на подробни изчисления е възможно в конструкцията да се получат недопустими деформации и тя да се разруши.

Мостът в Маями – разрушението се случва по време на изграждането му (Снимка: ©https://www.odt.c)

Пример за неправилното отчитане на натоварването по време на изграждане е аварията през 1959 г. на жп мост при Лакатник. По време на бетонирането дървеното дъгово скеле аварира. След подробни изчисления се установява, че при полагане на бетона съществуват по-неблагоприятни състояния от отчетените в проекта. Това не е изолиран случай. Тук може да добавим и причини като неотчитане на определени ефекти, неправилно фундиране и неправилна методика на оразмеряване.

Неправилна експлоатация

Една от възможните причини за дефекти в мостовете и последващото им разрушаване е корозията на стоманата и на бетона. Употребата на препарати за зимно поддържане ускорява процеса и при лоша поддръжка са възможни по-сериозни последствия.

Корозия на бетона (Снимка: ©https://www.sciencedirect.com)

Лошите заварки и връзки, особено при стоманените мостове, при циклично натоварване влошават поведението на конструкцията и скъсяват експлоатационния му срок. Това са само част от възможните причини. При толкова сложни съоръжения разрушаването е причинено не от един фактор, а от съвкупност от неточности и дефекти.

Природни бедствия

Последната причина, на която ще се спрем, е изцяло в ръцете на природата. Земетресенията, наводненията и ураганните ветрове нанасят огромни щети, оставят след себе си разрухата на стотици сгради. Най-ясният признак колко опустошително е бедствието са авариралите мостове. Наводненията причиняват подкопаване на основите. При оразмеряването на фундаментите е необходимо прецизното изчисление.

Виадуктът „Cypress Street”(Снимка: ©https://www.documentingreality.com)

През 2011г. в община Сандански един от стълбовете на мост над река Струма потъва. Изработва се иновативен проект за надграждане му и съоръжението отново се пуска в експлоатация.

Земетръсните въздействия също са причина за аварии на мостове. Земетресението „Лома Приета“ през 1989г. е причина за срутването на виадукта „Cypress Street”.

Това са само три от възможните причини, а авариите не спират.

Не е ли време да се замислим – как да предотвратим тази черна хроника на паднали гиганти?

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu