Строителството на мостове започва от дълбока древност. Последните години забелязваме зачестяване на авариите при мащабните съоръжения. На 15-ти януари вантов мост се срути по време на изграждане в планинската част на централна Колумбия. Три месеца по-късно пешеходен мост в Маями се разруши и затрупа осем коли под тежестта си. Авариите не спират дотук. Последният регистриран случай е в Пакистан. Мостът, известен като Kundal Shahi, се срутва на 13-ти май, докато група от 25 студенти преминават по него.

Мостът, известен като Kundal Shahi (Снимка: ©https://www.bbc.com)

В поредица от статии, озаглавени „Паднали гиганти“, ви разказахме за най-тежките аварии на мостови съоръжения по време на монтаж, експлоатация и от природни стихии. Днес ще се спрем по-подробно на причините за подобни бедствия.

Погрешно оразмеряване

Проектирането на мостовете е отговорна задача. Ако сте го чували и друг път, това е защото е особено важно. Авариите при мащабните съоръжения водят не само до икономически щети, но и до загуба на човешки животи. В оразмеряването на мостовете, за разлика от това при сградите, е задължително отчитането на етапите на изграждане. При погрешните или липсата на подробни изчисления е възможно в конструкцията да се получат недопустими деформации и тя да се разруши.

Мостът в Маями – разрушението се случва по време на изграждането му (Снимка: ©https://www.odt.c)

Пример за неправилното отчитане на натоварването по време на изграждане е аварията през 1959 г. на жп мост при Лакатник. По време на бетонирането дървеното дъгово скеле аварира. След подробни изчисления се установява, че при полагане на бетона съществуват по-неблагоприятни състояния от отчетените в проекта. Това не е изолиран случай. Тук може да добавим и причини като неотчитане на определени ефекти, неправилно фундиране и неправилна методика на оразмеряване.

Неправилна експлоатация

Една от възможните причини за дефекти в мостовете и последващото им разрушаване е корозията на стоманата и на бетона. Употребата на препарати за зимно поддържане ускорява процеса и при лоша поддръжка са възможни по-сериозни последствия.

Корозия на бетона (Снимка: ©https://www.sciencedirect.com)

Лошите заварки и връзки, особено при стоманените мостове, при циклично натоварване влошават поведението на конструкцията и скъсяват експлоатационния му срок. Това са само част от възможните причини. При толкова сложни съоръжения разрушаването е причинено не от един фактор, а от съвкупност от неточности и дефекти.

Природни бедствия

Последната причина, на която ще се спрем, е изцяло в ръцете на природата. Земетресенията, наводненията и ураганните ветрове нанасят огромни щети, оставят след себе си разрухата на стотици сгради. Най-ясният признак колко опустошително е бедствието са авариралите мостове. Наводненията причиняват подкопаване на основите. При оразмеряването на фундаментите е необходимо прецизното изчисление.

Виадуктът „Cypress Street”(Снимка: ©https://www.documentingreality.com)

През 2011г. в община Сандански един от стълбовете на мост над река Струма потъва. Изработва се иновативен проект за надграждане му и съоръжението отново се пуска в експлоатация.

Земетръсните въздействия също са причина за аварии на мостове. Земетресението „Лома Приета“ през 1989г. е причина за срутването на виадукта „Cypress Street”.

Това са само три от възможните причини, а авариите не спират.

Не е ли време да се замислим – как да предотвратим тази черна хроника на паднали гиганти?

Заредете още от Траяна Цветкова
Load More In Конструкции

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Разрушението на Plaza Artz Pedegral в Мексико

„Архитектурата е живот или поне самият живот, който заема определена форма. Затова тя е ис…