През последните 20 години технологиите бележат значителен ръст в развитието си. Пример за това развитие, в случая, ще бъдат принтерите. Преди се чудехме, как принтера печата върху хартия, а днес, как печата 3D обекти,  дори и жилища. Списъкът от материали, които могат да бъдат използвани от 3D принтерите, се е увеличил, не само до плaстмаси, а също и метал, стъкло, дори храна.

Съществува система, която може да принтира структурата на цяла сграда.

Структури, построени с тази система, биват произведени по-бързо и по-евтино от традиционните методи. Също така, 3D принтираната сграда може да се персонализира спрямо изискванията към помещението или желанията на собственика. Дори вътрешната структура може да бъде видоизменена. Докато тече процеса могат да се интегрират различни материали. Плътността на материала може да бъде разнообразна, така че да осигури оптимални комбинации от сила, изолация и други свойства.

3D системата се състои от носител, свързан към проследяващо устройство, върху което е монтирано индустриално роботизирано рамо.В края си рамото има по-малка роботизирана ръка с по-прецизни движения. Прецизната ръка има накрайник, през който се излива материал. Доскоро габарита на съоръжението не позволяваше да се принтират съоръжения по-големи от него, но вече съществува разработка, в която системата е подвижна и може да принтира сгради с всякакъв размер. Благодарение на дигиталната конструктивна платформа, системата може да изгради конструкция с размери 15м диаметър и 4 м височина за по-малко от 15 часа, което намаля времето и материалите, използвани за конструкцията, драстично, спрямо приетите методи за строителство.

  • МОСТЪТ ПИТОН

    Както може да забележите в предишни статии, Холандия може да се похвали с голям брой необи…
  • Смъртоносен път в Боливия

    И в миналото, и сега пътищата са особено важни за поддържане на връзка между народи, държа…
  • Пророческият мост

    Историята ни е оставила много следи, които в някои случаи опровергават твърдения, за които…
Заредете още от Андон Донев
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

МОСТЪТ ПИТОН

Както може да забележите в предишни статии, Холандия може да се похвали с голям брой необи…