В продължение на темата за архитерапията – влиянието на болничните пространства в процеса на възстановяване на пациентите, нека се обърнем към някои положителни постижения в областта на „архитектурата, която лекува“.

Детското отделение на „Пирогов“

Като за начало можем да се похвалим с успешното навлизане на съвременните тенденции при проектиране на детски болнични интериори у нас. През 2017 г. благотворителният проект на фондация „Америка за България“, наречен „Малки герои“, обединява компании като „Икеа“, индивидуални дарители и неправителствени организации в осъществяването на ново детско отделение на столичната болница „Пирогов“. По стените и подовете на доскорошните потискащи коридори сега подскачат весели анимационни герои и се разиграват приказни сюжети. Трите етажа на отделението са боядисани и изрисувани в светли цветове, а мебелите са с размерите на малките болнични обитатели. Стаите са изпълнени с играчки и закачливи интериорни елементи, така че по нищо не можем да различим болницата от една приветлива детска градина. По този начин децата са предразположени и спокойни, а това улеснява и работата на лекарите.

Image: mamamia.bg

Детска болница в Копенхаген

Дизайнът на детски здравни заведения в световен мащаб се превръща в забавно предизвикателство за архитектите. Пъстроцветното детско въображение вдъхновява дизайнерите да преобърнат изцяло концепцията си за болница и да претворят приказните детски фантазии в света на „големите“. Днес болниците за деца се състезават по цветност, шантави форми и иновативно обзавеждане.  Дали една болница може да бъде същевременно логична и игрива? На този въпрос отговарят студио 3XN с проекта си за детска болница в Копенхаген, който е отличен с първа награда в конкурса „Най-добрата болница в света“. Проектът, който ще бъде изпълнен през 2024г. откроява играта като важен елемент от възстановяването на децата. „Когато се разболее едно дете, сякаш се разболява цялото семейство“ споделя студиото. Със задълбочено разбиране към човешките преживявания, датското студио създава болница, която максимално наподобява домашна обстановка, създава площадка за игра и същевременно изпълва пространството с природа и светлина. Дизайнът се стреми да включи родителите в процеса на възстановяване на децата по естествен начин и да не отнема на децата любимите им детски занимания по време на престоя.

image: 3xn.stg.e-typ.es

Център Maggie’s в Олдъм

Не само децата обаче се нуждаят от хуманна и „разбираща“ болнична обстановка. В Англия например наскоро отваря врати център за рехабилитация на пациенти, диагностицирани с рак. Центровете на Маги (Maggie’s) целят да вдъхнат надежда у хората чрез архитектурата. Студио dRMM създават приветливо и сигурно място за хората, които имат най-много нужда от такова, предвид състоянието си. Според тях не формата, а съдържанието е от значение. Семплите дървени кутии се носят над китайска градина, от която се подават дървета, навлизащи в сградата.

image: www.arketipomagazine.it

Дизайнерите наблягат на светлината и изненадващите гледки. Използваното дърво в интериора и екстериора създава усещането за топлина и уют, то присъства по фасадите, вътрешните стени и дори таваните. Предвид факта, че по време на химиотерапията пациентите често изпитват болка при допир на студени предмети, студиото предвижда дъбови дръжки на врати вместо метални. Самото дърво е лечебен материал и би следвало да намира по-често своето приложение в болниците.

image: www.theplan.it

Психиатрична клиника във Вайле

Лекуващата архитектура намира голямо приложение и в психиатричните клиники, където визуалното пространство е от особено значение за чувствителната психика на постъпващите пациенти. Обитателите на тези заведения са жертви на всевъзможни травми, страхове, паранои и отдалеченост от реалността. Изграждането на болници за тях има някои особености. Миналогодишният победител в категория „Дизайн за психическо здраве“ на конкурса Европейски дизайн на здравеопазването са датското студио Arkitema.

image: www.archdaily.com

Те наблягат на пространства, които да стимулират физическата активност и да намалят насилствените интервенции.  Архитектите осигуряват ярка светлина в цялата сграда, лесен достъп до природата, открити пространства, прозрачни отделения и добре обмислено йерархично разположение. За да осигурят лечебния ефект на светлината върху пациентите, архитектите са проектирали сградата със специален фокус не само върху естествената, но и върху изкуствената светлина. Стъклените панели и вътрешните дворове внасят голямо количество дневна светлина в сградата. Освен това обаче в отделенията е интегрирана 24 часова цветна светлинна терапия за успокояване, поддържане на съня, борба с депресията и запазване на естествен циркаден ритъм за персонала и пациентите.

image: www.archdaily.com

Архитектурата няма само естетическа функция, нито само функционална или конструктивна. Тя има социална, възпитателна и хуманитарна роля. Проектирането на здравни заведения би следвало да се ръководи от много повече фактори извън нормативната уредба. На първо място трябва да се запитаме кои ще са обитателите на нашето произведение, какви са техните потребности, какво е тяхното емоционално състояние и как те ще комуникират със създадената от нас среда. След което трябва да създадем подходящия архитектурен език, на който да се разбираме с тях.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Михаела Икономова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Еразъм за млади предприемачи
Една добра възможност да развием собствен бизнес с опит от чужбина

Прекъснатата връзка между образованието и бизнеса е проблем, който изправя дори най-умелит…