AECO Space, брандът, създаден и развит от AB Computers Ltd. през 2018 г., е дистрибутор на SketchUp за Югоизточна Европа и се стреми да предлага най-ефективните и ефикасни софтуерни и хардуерни решения в сферата на архитектурата, интериорния дизайн, строителството, мебелното производство и други. Нека си представим, че всеки един от нас, независимо дали е професионалист, студент или ученик има възможността да създаде и сподели идеите си в 3D бързо и точно. Те могат да бъдат за апартамент, къща, интериор, кухня, баня, мебели, продукт, компонент на машина, сцена в театъра, дори градина или детска площадка. Именно използвайки 3D модели можем да вземем по-информирани решения, да представим детайли от проекти и да споделяме идеите си с колеги, клиенти или съмишленици. SketchUp Pro е най-лесният начин да се моделира, анализира и презентира в 3D.

Изображение: seesketchup.com

ПРЕДИМСТВА

Често срещани проблеми с повечето софтуери за 3D моделиране са високата им цена (няколко хиляди евро на година), изискват отделни екипи за работа с тях и обучение, което води до инвестиции във време и финанси, имат нужда от мощен и по-скъпо струващ хардуер, не са гъвкави, трудно презентират идеи пред клиента. Предимствата на SketchUp Pro са в по-изгодната цена спрямо други подобни програми, лесен е за научаване и е интуитивен, не изисква високи хардуерни ресурси и има допълнителни приставки, които позволяват презентация на проектите на таблет или мобилен телефон. Около него е изградена цяла екосистема от софтуерни решения и готови модели, които разширяват функционалността му и водят до резултати по-бързо и лесно. Именно тези му предимства го правят най-предпочитания 3D софтуер в света.

ИНОВАЦИИ

Ако трябва да се опише с една дума, то тя би била „достъпност“. SketchUp е продуктът променящ начина, по който създаваме проекти и обменяме идеи. Като започнем от опростения и интуитивен интерфейс, минем през моделирането, което е достъпно дори за деца и предоставя библиотеки с над 4 000 000 модела и завършим с презентацията (2D чрез функционалността LayOut или 3D – чрез VR/AR/MR), във всяка една стъпка от процеса има нещо иновативно, което помага да постигаме целта си по-лесно. Нека си представим, че можем в рамките на седмица да научим основните команди и да започнем да проектираме на нов софтуер, или пък да използваме в своя интериор сканирани материали, точно копие на физическите оригинали. Да правим фотореалистични визуализации на бъдещата вила на наш клиент, или пък да обсъждаме нова сграда с колегите си в добавена реалност, или… Възможностите са необятни и именно най-иновативното, е че са достъпни за всички.

SketchUp Viewer | Изображение: sketchup.com

ВРЪЗКА МЕЖДУ ОБРАЗОВАНИЕ И БИЗНЕС

Независимо дали говорим за образование или бизнес, възниква фундаментален въпрос. Светът около нас е триизмерен и ако има как да общуваме триизмерно, бихме се разбирали много по-лесно. Ако искаме да решим например дизайн на маса, то ние мислено създаваме тримерен обект, чийто двумерен образ изчертаваме на лист хартия. Тези, на които представям проекта, изграждат на базата на този двумерен чертеж отново тримерния образ. Същия проблем забелязваме когато архитект или интериорен дизайнер представя проект на чертеж/визуализация. По него трябва да си представим как ще изглежда изпълненият проект. Този сложен процес на преминаване от 3D към 2D и обратно е изпълнен с пропуски. Проблем на образованието е че деца от гимназиален курс продължават да изучават само 2D софтуери. Малко се говори за 3D, AR (обогатена реалност), VR (виртуална реалност), MR (смесена реалност), които в някои държави вече са част от строителния бизнес. В университетите понякога се изучават ненужно сложни софтуери или такива, които след завършването си студентите не могат да ги използват легално, защото не могат да си ги позволят. В помощ на професионалистите и бизнеса, компанията предоставя ефективни решения, които да позволят легално ползване на инструментите. Що се отнася за образованието, за учителите тя предоставя безплатни лицензи, а за студенти, университети и училища – преференциални. За изминалите две години фирмата дарява лицензи на два от изтъкнатите университети в България, подготвящи специалисти в сферата на архитектурата, интериорния дизайн и мебелното производство.

ОТНОШЕНИЕ КЪМ ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА

Тя трябва да бъде стимулирана. Ако у нас се опитваме да преминем от 2D към 3D, то на други места по света вече се говори за 5D и дори 7D. BIM e стандарт в държави като Обединеното кралство и развитието в посока дигитализация на строителния сектор е неизбежно. Конкурентноспособността на сектора зависи от процеса на дигитализация. Само така би могло да се работи по-активно с чуждестранни компании и да се излезе на външни пазари. Успешните примери за български компании, дигитализирали работата си, трябва да бъдат показвани по-често.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Дигитализация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Завладяващи декоративни техники за Вашата фасада
Как да създадем иновативна фасадна визия?

Фасадата е това, което възприемаме първо, когато погледнем сградата. Тя е нейното лице, ко…