Инвecтитop: Oбщинa Бypгac, „Aĸaдeмиĸa 2011“ EAД
Πpoeĸтaнт: „10 apxитeĸти“ EOOД в cътpyдничecтвo в идeйнa фaзa c „T151 Apxитeĸти“
Изпълнитeл: ДЗЗД „Двopaнa“
Πpoeĸт: Mнoгoфyнĸциoнaлнa cпopтнa зaлa „Apeнa Бypгac“ в ĸ-c „Изгpeв“
Oбщa PЗΠ нa oбeĸтa: 54 000 ĸв. м
PЗΠ cгpaдa: 29 000 ĸв. м
PЗΠ eтaжния oтĸpит пapĸинг: 25 000 ĸв. м
Cтpoитeлeн нaдзop в пpoeĸтиpaнeтo: „Kocтoви и cинoвe“ OOД
Cтpoитeлeн нaдзop в cтpoитeлcтвoтo: „Baccтpoй – ĸoнcyлт“ OOД

През есента на 2014-та година започва мащабният строеж на многофункционалната зала „Арена Бургас“ и седем години по-късно е вече към своя край. Проектът е без аналог във визията си на територията на България и обещава голям принос към културата и инфраструктурата на морския град. Как се вписва в контекста на морския град? Какво се крие под причудливата черупка? Отговор на тези и още други въпроси ще откриете в статията.

Как се вписва „Арена Бургас“ в контекста на града?

В градоустройствен аспект проектът представлява естествен преход между бул. „Стефан Стамболов“ и комплекса „Изгрев“. Съоръжението се простира на площ от 54 хил. кв. м., която преди е била военен терен. Що се отнася до инфраструктурата на проект с такъв мащаб, той изисква осигуряването на оптимален достъп на пътникопотока, поради което се извършва реконструкция на водещата към „Арената“ улица.

Последните новини от строежа

Проектантите на спортното съоръжение – студио „10 архитекти“, споделиха в сайта си видео, което позволява да надникнем за пръв път във вътрешността на най-голямата зала.

Тя е сърцето на комплекса и впечатлява с интересната си конструкция на многопространствена черупка. Залата има диаметър от 100м и е висока 30м в най-изпъкналата част. Металните елементи на носещата конструкция са с висок процент на повтаряемост, за да се улесни сглобяването на строителната площадка. Освен с принос към естетическите качества на проекта, формата на залата добавя добра акустика и звукоизолация, които са определящи за провеждането както на спортни, така и на културни мероприятия.

Алпинисти поставят хидроизолацията на покрива | Снимка: sportal.bg

Проектът е най-мащабният досега на територията на морския град.

Площта на покрива на голямата зала е приблизително 10 декара, а формата му допринася към сложността на задачата с облицоването. Именно затова поставянето на хидроизолацията е доверено на алпинисти.

Какъв е водещият мотив за конструирането на „Арената“?

Водеща цел на проекта е осигуряването на една от най-модерните лекоатлетически писти на Балканите. Тя е първата такава, покриваща изискванията на ИААФ, което дава възможност за кандидатстване за домакин на следващото Европейско първенство по лека атлетика и провеждането на редица други спортни събития (баскетбол, волейбол, хандбал, зимни спортове). Паралелно с технологичните иновации в голямата зала „Арена Бургас“ предлага широка гама от дейности, които да привлекат посетители не само около спортните събития.

Амфитеатрално разположените от двете дълги страни на пистата трибуни могат да поберат 7200 зрители. При друг вид събития залата дава възможността да се инсталират преносими трибуни. С тях капацитетът може да се увеличи с още 1000 места. С оглед мерките за безопасност и сигурност максималният брой души може да достигне 14 000 (правостоящи по време на концерт).

Визуализация на интериора на основната зала | Снимка: facebook.com

Залата разполага с един основен вход, който е разположен по северно-южната ос. Проектирана е така, че да се използва денивелацията от 8 метра на обекта, за да се контролира и диференцира достъпът на различния тип посетители. Публиката навлиза заедно с медиите през главния вход, а спортисти и изпълнители имат предвиден вход, намиращ се на по-ниско ниво в задната част на съоръжението.

Фасадите и покривът формират едно единно цяло, подчинено на общата функция и конструктивни предизвикателства. Сградната обвивка трябва да гарантира безопасност и устойчивост на метерологични условия, както и при наплив от голям брой посетители. Фасадите са окачени и изцяло остъклени.

Прочетете също за Спортна зала „Арена Шумен“.

Каква палитра от функции ще предлага „Арена Бургас“?

Комплексът е разпределен на четири функционални единици – голяма спортна зала, която вече разгледахме подробно, малка зала с капацитет от 1500 души, тренировъчна зала и открит етажен паркинг с 800 места леки автомобили и 15-20 места за автобуси. В добавка има пространства за магазини, заведения и др.

Интересно е да се отбележи, че екстериорът се характеризира с липса на остри ръбове, гарантирайки спокойна и безопасна игра на децата. Впечатление прави също и „малкият хълм“, който всъщност е таванът на една от другите зали. Покривът й е под формата на купол, понеже в нея е поместен двуметров батут. Пред главния вход обаче забелязваме и липса на зелени площи.

Визуализация на площада пред „Арена Бургас“ | Снимка: facebook.com

Част от процеса на финализиране се фокусира върху енергийната ефективност на обекта. Целта е да се осигури оптимално количество дневна светлина  в циркулационните и обслужващи зони, намалявайки необходимостта от допълнителен разход на електричество.

Седем години след първата копка проектът за многофунционалната зала „Арена Бургас“ без съмнение се оказа смело и амбициозно решение за община Бургас.

Проектът е с голям обем и добавена стойност с пропорционален размер, а архитектурата му е без аналог в България. Надеждата е „черупката“ да се превърне в една от забележителностите на морския град, привличайки хора към себе си с провеждането на събития и предлагането на различни активности както на открито, така и на закрито.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Соня Георгиева
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Тютюнева фабрика се превръща в нов културен център на Атина
Приключиха ремонтните дейности по изоставените от десетилетия части на сградата

Бившата обществена тютюнева фабрика е построена през 1930 г., за да служи за култивиране н…