Skip to main content
search

Тази седмица се проведе вторият модул от Академия Лидерите Сезон 5 на добре познатото място –  Hobelix Hub. Гости бяха арх. Андрей Ходкевич и инж. Мартин Шопски, а темата беше “Различия между учебното и реалното проектиране“.

Снимка: арх. Карина Дикова

Каква е разликата?

Вечерта откри арх. Ходкевич, който oще в началото разкри разликата между учебното и реалното проектиране, която е в отговорността. Отговорността това, което правиш, да е в полза за развитието на хората, средата и твоята сфера на дейност.

арх. Ходкевич/Снимка: арх. Карина Дикова

Какво е необходимо да се строи наистина?

Този въпрос възниква често при сблъсъка с инвестиционното строителство на 21-ви век. В отговор, арх. Ходкевич показа три проекта, свои и екипни, част от работата му върху проекта Ephemera, които следват принципа Adapt-Reuse-Reduce.

Адаптиране към новият, хиперинформиран свят, където нематериалното е толкова ценно, колкото и материалното, а пространствата може да се формират само от светлина, звук и въздух – това демонстрира проектът „Fake City“. Преизползване на вече наличното, обновявайки го и приобщавайки го към средата е концепцията в MG Tennis Club в парка „Заимов“. Ходкевич представи още намаляване на използването на замърсяващи средата материали и обръщане към устойчивите такива, показано в проекта BS_257 – Guest Houses, България.

Снимка: арх. Карина Дикова

Какво те прави добър специалист?

След тази вдъхновяваща лекция в сферата на архитектурата се включи и инж. Мартин Шопски, част от екипа на едно от най-големите проектантски бюра в България. За него разликата между учебното и реалното проектиране се изразява главно в наличието на срокове, по-голямата подробност и постоянната нужда от актуализация на собствените ни знания.

инж. Мартин Шопски/Снимка: арх. Карина Дикова

Той и участниците заедно откриха какви са нужните качества за един човек да бъде добър специалист и млад лидер. Инж. Шопски обаче добави, че ако искаме да сме професионалисти, трябва да владеем отлично проектанстски софтуер. Но ако искаме да сме наистина най-добрите в областта, трябва да умеем да правим същото без дори да използваме софтуер.

Инж. Шопски запозна участниците по-подробно и със свойствата на дървото като един устойчив строителен материал, което породи множество въпроси и интересна дискусия.

Научете повече за строителството с дървесина в България тук.

Творческият казус

Финалът на вечерта бе представянето на решенията на поставения пред отборите творчески казус, в който трябваше да дадат решение за адаптиране и облагородяване на дадена среда наситена с археология. Лекторите останаха изключително доволни и споделиха, че винаги ще са на разположение за отговаряне на още въпроси и даване на съвети.

Снимка: арх. Карина Дикова

 

Станимира Гетова

Архитект със страст към всевъзможни архитектурни явления в заобикалящия ни свят. Обича четенето, история, изкуство, танци и рисуване. Вярва, че пътуването е безценен източник на вдъхновение, нови знания и представи за света.

Остави коментар

Close Menu