Skip to main content
search

Тази година за първи път десет местни архитектурни проекта са предложени от  българска страна, за да се състезават за най-престижната европейска архитектурна награда – „Мис ван дер Рое“. В надпреварата за престижния приз могат да участват всички страни членки и кандидат-членки на Европейския съюз, а основната цел е популяризирането на добрата европейска архитектура и подобряването на връзките между страните в сферата. Наградата се раздава на всеки две години и отличава най-добрите проекти на континента.

Административна сграда Desizo Monni, A&A Architects

Плевен, България

Корпоративната сграда на модната марка Desizo Monni в индустриалната зона на град Плевен цели създаването на креативна работна среда за служителите на компанията, както и на специфична бранд идентичност.

Проектът си поставя за по-висша цел привличането на български кадри, които са получили добро образование в чужбина и искат да се завърнат тук за кариерно развитие. Осигуряването на отворени пространства, зеленина и светлина стоят в основата на архитектурния проект.

Кът за наблюдение, Arhis

Варна, България

Проектът на първа алея в морската столица визуално и физически свързва морския бряг с пешеходната зона. Слизайки постепенно към морския бряг тя осигурява сенчести зони за почивка и отдих и незабравима гледка към Черно море.

Ресторант в Белоградчик, ДЕСЕТ архитекти

Белоградчик, България

Архитектурата на ресторанта е вдъхновена от природните забележителности на красивия град и цели интерпретиране на социокултурния контекст. Фееричната фасада елегантно пропуска дневната светлина и създава динамично пространство за посетителите на ресторанта.

Вложените материали и иновативните решения за преизползване на дъждовната вода също играят своята значима роля за достигането на финалния архитектурен образ.

Семейна къща Камбаните, Ателието

София, България

Къщата е стандартен еднофамилен дом, в който обаче са интерпретирани редица иновации. Образът е вдъхновен от традиционната българска архитектура. Сградата умело осигурява нужните жилищни пространства за съвременно обитаване.

Винарска изба Драгомир, ZOOM studio

Брестник, България

Винарната се намира на пътя за Кукленския манастир, където природата почти напълно е запазила целостта си. Точно затова архитектурата на винарната цели елегантно сливане със заобикалящия я терен и среда. Сградата осигурява вдъхновяваща гледка към планините на юг и град Пловдив на север.

Винарната превъплъщава всички съвременни условия за правилното функциониране на такъв тип сгради. Проектът играе важна роля за развитието на региона и селото, тъй като осигурява множество работни места и привлича голям брой посетители.

Жилищна сграда „Здраве“, Aedes Studio

София, България

Сградата се намира в центъра на столицата, в близост до Медицинския университет. Проектът предвижда жилищни пространства, както за семейства, така и за студенти. Архитектурния образ  цели намирането на баланс между заобикалящия го „хаос“ от разнообразни сгради и пространства и модернистичните сгради от отсрещната страна на улицата.

Централен офис на „Калистратов груп“, Климент Иванов Архитекти

София, България

Сградата помещава строителната компания „Калистратов груп“, която цели да осигури на служителите си най-добър комфорт на обитаване в работните часове. На терена е съществувала незавършена сграда, която е преобразена във финалния образ с помощта на цялостно фасадно решение.

Принцип от традиционната българска архитектура е използван в партерния етаж, за да балансира светлината и температурата във входната зона. Дълбоката козирка спира високите слънчеви лъчи през лятото и пропуска ниските през зимата.

Жилищна сграда „Бояна 49“, I/O Architects

София, България

Сградата с 20 жилищни апартамента се намира в красивия столичен квартал Бояна, разположен между града и планината. Елегантното терасиране на сградата във височина и разположението на късата фасада към улицата осигуряват интимност за обитателите и умело скриват обема на сградата в заобикалящата природа.

Реконструкция на Културен дом на НХК, Motto Architectural Studio

Бургас, България

Сградата е разположена в сърцето на Бургас в една от най-активните публични зони в града. Проектът цели реновирането на съществуващото здание от времето на социализма. Чрез новата намеса се търси балансиране със заобикалящата го среда, като едновременно с това демонстрира уважение към оригинала.

Зала за културни събития към първа езикова гимназия, E-Arch Studio

Варна, България

Залата всъщност представлява реновация на съществуващ стол в сградата на гимназията. Училището е изградено по типов проектот 70-те години на миналия век.

Преустройството на съществуващата субстанция в зала е предизвикателство тъй като разполага с нисък бюджет, но се опитва максимално да използва наличните ресурси за осигуряването на нуждите на училището. Чрез специфичната форма на фасадата в нея са достигнати много добри нива на акустиката.

Какво следва?

Това са българските номинации за престижния приз. Следващата стъпка е обявяването на шортлиста с 40 проекта през януари 2022. След това от тези 40 проекта 5-те най-добри попадат във финалния списък.

През последните години все повече се наблюдават проекти, които показват, че се цели създаването на добра местна архитектура. За първи път в българската листа попадат не само частни, но и обществени държавни проекти. Това говори за постепенно осъзнаване от нуждата за качествена архитектура за обществото.

Появата на все повече реновации и преизползване на съществуващия сграден фонд също е положителна тенденция. Желанието на държавата и общините за инвестиране в мащабни обществени проекти и обявяването на конкурси за тези, могат значително да променят качеството на архитектурния продукт в страната. Дали ще се случи това през следващите години, предстои да видим.

В предишните издания на конкурса български проект не е попадал в 40-те най-добри архитектурни проекта на Европа. През януари предстои да разберем дали тази година ще бъде различна.

Всички използвани снимки са взети от официалните номинации в сайта на наградите. Всички кандидатури, можете да разгледате ТУК.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu