Отвън тази необикновена къща, намираща се в Остин, Тексас, изглежда като направена от захар. Отвътре е дори още по-удивителна. В задния двор има дори кула за наблюдение. Двамата съпрузи, живеещи в този дом, капризно го нарекли „Casa Neverlandia„, или „Къщата от Небивалата земя“.

Съпругът, архитект по професия, признава, че когато започнал да учи архитектура, проявявал жив интерес към детските площадки за игра и пространствата, свързани с тях. Той купил земята преди 30 години и изградил върху нея енергийноефективната, спретната триетажна къщичка, която винаги е искал да има. Построена е предимно с материали, дошли от плщадки на строителни отпадъци. Съоръжена е с 30 фотоволтаични панела и система за събиране на дъждовната вода и се отоплява напълно естествено. Оригиналните дизайнерски елементи са задължителна добавка към това.

След като сте позвънили на чудатия звънец-ксилофон и сте попяли в не по-малко чудата фуния, за да ви пуснат да влезете, се озовавате в приказен свят. Важно място в него заема „огненият олтар“, както на шега съпрузите наричат огнището, над чийто издължен за по-голяма ефективност отвор има пъзел от огледални парченца, отразяващи светлината на огъня му в стаята. Това огнище е единственият източник на топлина в къщата. А за пепелта от него е изградена специална система за отвеждане в градината. Саждите, получени от изгарянето на дървен материал, съдържат калий в големи количества, което ги прави много полезни за растенията. Наистина хитър начин да се пестят пари (за торове) и да се редуцират отпадъците.

Старата жълта мивка е бижуто на енергоспестяващата кухня, в която няма миялна машина, сигнални лампи не се използват, а хладилникът е с ниска консумация на енергия. Подът и е оформен с мозайка от налични тухли и малки квадратни плочки, изработени лично от съпруга. Използвани са и стъклени блокове за някои преградни стени – за да се увеличи комфортът заедно със светлинния фактор на помещенията и, разбира се, за да се пести електрическа енергия.

Както много от строителните материали, рамките на прозорците на къщата също са втора ръка. Това обаче не трябва да ви кара да се съмнявате в тях. Рециклирането и повторната употреба карат нещата да ни служат по-добре – разбират, че им вярваме

Източник: http://planetgreen.discovery.com/videos/worlds-greenest-homes-casa-neverlandia.html

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Ето кои са финалистите в конкурса BAUMIT Life Challenge 2021
За наградата за най-добра фасада се бори и български проект

36 финалисти в 6 категории се надпреварват в конкурса Баумит Лайф Челиндж, който награждав…