Skip to main content
search

По-малко от 20 години след последната реконструкция на пространството пред Централна жп гара София, сега то е в пика на своята грозота и нефункционалност. Мястото е може би най-занемарената точка на София с подобно обществено значение. Безвремието, налегнало предгаровия площад и околностите, е страховито, а крехката надежда то да приключи замъждука преди няколко години от един нов план за цялостна реконструкция и плахите мечти този път да не стане като „онзи път“.

снимка: автора

 А „онзи път“ започна оптимистично. Реконструкцията на предгаровото пространство на централната софийска жп гара стартира през 2002 г., а мащабът предполагаше и обещаваше цялостна промяна на района, който посредством множество търговски обекти, зелени зони, асансьори и шадравани трябваше да се превърне в уютна зона, която да посреща и изпраща пътуващите с железопътния транспорт. Изброеното беше осъществено, в добавка покрито с екстравагантна конструкция, наричана от хората първо шатра, после сутиен и парашут, преди окончателно да приеме името „гащите на Софиянски“ (в чест на тогавашния кмет Стефан Софиянски), с което име и си отиде скоропостижно, преди да й изтече гаранцията – грохнала под снега през 2011 г., и демонтирана „светкавично“ около девет месеца по-късно.

Демонтиране на покривната конструкция, източник снимка: www.standartnews.com

Разрухата

Междувременно почти нищо не беше останало след оптимизма в началото. Пълна мистерия обгръща и до днес последвалите събития, отговори на въпросите „защо“ и „как“ вероятно имат шепа просветени хора, но ето в резюме какво се случи или не се случи в годините от тогава до сега: огромната част от магазините в предгаровото пространство, около ротондата, са неизползваеми и до ден-днешен.

Към “приветлив” подлез, снимка: автора

Може би в 90% от над 100-ината обекта така и не влязоха никога собственици и клиенти; асансьорите не заработиха, съдбата на шадраваните и зелените площи бе сходна – превърнаха се в тоалетни и спални за бездомни хора. Какво се случи с „гащите“, вече стана ясно.

Парите потъват, виновни няма

Според оповестената тогава информация, стойността на строително-ремонтните дейности е над 20 млн. лв., плюс 1.6 млн. за покривната конструкция. През 2015 г. зоната около ротондата е освежена с козметични подобрения с бюджет 120 хил.лв., достатъчен за основен ремонт на два апартамента и абсолютно недостатъчен за трайни и съществени подобрения в предгаровото пространство.

Каква е реалността към момента

Снимките дават някаква бледа представа за потресаващото състояние на това емблематично столично място днес. Запознатите от първо лице могат да потвърдят, че атмосферата и цялостното усещане са за пребиваване в гето – работещи заведения, броящи се на пръстите на двете ръце, всичко е потънало в мръсотия, счупени стъкла на призрачните павилиони са заменени с гипсокартон…

Ротондата, снимка: автора

Сградата на Централна жп гара София дочака пълно обновяване, районът около нея още не.

Снимка: автора

2018 г. студио „А и А Архитекти“ печели конкурс измежду 11 проекта за устройствена концепция за планиране и развитие на „Вторичен градски център, зона „Централна гара – София”.

Четете тук интервю с арх. Ангел Захариев от студио “А и А Архитекти

Проектът на „А и А Архитекти“ източник: 1kam1.com

Реализацията засега е някъде в (не)обозримото бъдеще, наред с идеята движението по бул. „Мария Луиза“ в района да мине в подземни тунели. Столична община не е ангажирана с осъществяването на проекта, затова оставаме с надеждата влакът на промяната някога да спре и на тази гара.

 

 

Ивайло Ганчев

С образование за писател (доколкото изобщо може да се говори за подобна връзка), редактор с интереси в литературата, сценарното писане и киното.

Остави коментар

Close Menu