Skip to main content
search

Имахме удоволствието да проследим отблизо случващото се във “VERTICAL VARIABLES V2.0“ – новия уъркшоп на DesignMorphine.  Работилницата се проведе в Зала 1 на САБ, където участниците попиваха изобилие от нови знания за използването на параметричен и генеративен софтуер.

Работилницата, която се проведе в периода 24.02-01.03, имаше фокус към параметричния дизайн на високи сгради. Инструкторите арх.Радул Шишков и арх.Георги Кунчев и асистентите Златко Янакиев и Десислава Чушева се грижеха за обучението на 30 участници.

Моделирането на комплексни структури, което е основна мисия на DesignMorphine, е тенденция в архитектурата.

Средствата на параметричния дизайн позволяват организация и формообразуване, които преодоляват възможностите на познатите пространства.

За DesignMorphine

Създадена през 2014г. от арх.Цветелина Георгиева и арх.Павлина Вардулаки, креативната организация DesignMorphine води работилници, лекции, създава проекти и изследва възможностите за развитие на архитектурата, дизайна и изкуствата. Днес се ръководи от Цветелина, Павлина и арх.Майкъл Прайър. Мрежата й се е разраснала из цял свят, включително в Дубай, Израел, Египет и др. DesignMorphine има съвместни колаборации с Харвард и MIT. В добавка към лекциите и работилниците, организацията инициира различни проекти с корпоративни клиенти, както и с благотворителна цел.

Работилниците по параметричен дизайн привличат много интерес не само от студенти, а и от утвърдени професионалисти, както от България, така и в чужбина. Често първокурсници проявяват интерес, а най-възрастният участник е на 60г.

Параметричният дизайн е тенденция в проектирането по цял свят, която е навлязла и в самите университети под формата на учебни дисциплини. Софтуерът става популярен преди около десет години и скоростта, с която се развива, позволява изумителни възможности. Освен че позволява невероятна свобода при формобразуването, той спестява изключително много време при големи проекти. По всяко време могат да се нанасят промени в основата на кода, които да коригират цялостната структура.

„Въпросът не е да се усвоят само технически умения, а да се предаде нов начин на третиране на проблеми.“ – сподели Цветелина Георгиева, съосновател и CEO на DesignMorphine.

Затова създаването на проект, който винаги съпътства провеждането на работилниците, е от изключително значение.

Радул Шишков и Георги Кунчев, инструкторите на “VERTICAL VARIABLES “ разказаха за stroiinfo.com какъв път са извървели, докато стигнат до преподаването. Всичко е започнало на първия workshop, организиран от DesignMorphine, където те са били участници. Целият ентусиазъм и желание, които вложили в представянето си, ги довел до следващата крачка – да бъдат асистенти на следващата работилница. Радул Шишков  сподели следващата си мисия – търсенето на все повече практически приложения и имплементиране на изделия, създадени чрез параметричен дизайн. Оказва се, че комплексните форми не са никак трудни за реализиране, стига да се използват правилните средства.

„Програмираш логика, а не оформяш обеми.“ – така обясни процеса Георги Кунчев.

 В една от почивките успяхме да разпитаме участниците за обратна връзка от обучението. Въвлечени в цялостния процес, те продължаваха да развиват сложните си проекти. Димо Иванов и Юлиян Тодоров, които са българи, работещи в Швейцария, разказаха за впечатленията си от workshop-а. Те определиха лекторите като доста компетентни и споделиха интереса си към огромното количество информация, която се е разгърнала пред тях. „Голям екшън, много работа, но е много интересно!“ – сподели Юлиян. Двамата се развиват професионално в съвсем различни направления – Димо работи в сферата на Project Management-а, а Юлиян се занимава с имплементиране на продуктов дизайн. Решението им да потърсят нови хоризонти и излизане от рамката довежда до първия им сблъсък с параметричния дизайн.

След неуморната работа  екипите представиха готовите си проекти на небостъргачи, развиващи придобитите знания от работилницата. На финалната презентация седемте екипа представиха идеите си и впечатлиха гостите и журито.

TheDancingCouple_KristinaBuzheva,LiliyaKarakachanova,ViktoriyaMaleva,YoanaKalomenska

Финалът на VERTICAL VARIABLES V2.0 WORKSHOP

Проекти:

1.ТhePeak_AlexanderKyuchukov,EleonoraDimitrova,SimonaZhekova,TanyaNikolova
2.TheDancingCouple_KristinaBuzheva,LiliyaKarakachanova,ViktoriyaMaleva,YoanaKalomenska
3.Spizzerinctum_AntoanetaGerasheva,AysenSapundzhi,DimoIvanov,YoulianTodorov
4.UrbanConnection_IvaMancheva,MargaritaGaneva,SnejinaVasileva,ZdravkaVenkova
5.TrilogyTowers_Gabriela Kaneva,Fernando Gomez,Vasil Videnov,Yoel Gil Cobo
6.PigoAndPendaTowers_LyubomirRadkov,NguenTung,PawelBussold,RadostinVucheв
7.HeadsUp_Paulina Stefanova,Viktoriya Tudzharovа,Svetlozar Nanev

Какво още са ни подготвили DesignMorphine очаквайте скоро в stroiinfo.com.

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu