Информационните технологии намират все повече приложения в съвременния свят. Известно е, че строителството е един от отраслите, в които те навлизат най-бавно. Днес, когато всичко трябва да откликне възможно най-бързо на нуждите на потребителя, това се явява проблем. Има ли как да подобрим този процес?

Какви са проблемите в процеса на планиране, проектиране и строителство?

Съвременните проекти са всеобхватни и в тях проектирането и планирането вървят ръка за ръка. В практиката се е доказало, че намирането на подходящия баланс между цена, качество и време, налага чести изменения. Обикновено във вложените материали, инсталации, системи и довършителни работи, с цел намирането на най-оптималното решение.

Снимка: scaffmag.com

Именно честите промени водят до множество несъвършенства на проектно ниво. Накрая липсва кохезия между различните специалности и поради тази причина цената на инвестицията често надхвърля първоначално определените граници.

Разбира се, това има своя отзвук и в процеса на самото изпълнение. Организацията на строителната площадка не се е променила коренно от 60-те години на миналия век насам. Днес на обекта се строи по аналогови (разпечатани на хартия) чертежи, заради което се натрупват неточности. Когато към това прибавим и липсата на координация, резултатите започват да стават незадоволителни.

Как дигитализацията може да ускори строителния процес и да елиминира лошото качество?

Виртуално генерирана кофражна система. | Изображение: digitalconstructionnews.net

Съвременните BIM програми се опитват да преодолеят тези препятствия, но имплементирането им все още се случва бавно, особено у нас. Те обаче подобряват качеството на проектно ниво, тъй като позволяват съгласуване между отделните специалисти в реално време. Това съкращава проектните срокове и оказва влияние и на бюджета, тъй като изчисленията също биват коригирани в реално време.

На обекта – можем ли да строим чрез VR и AR?


Все повече от нас вече са имали досег с виртуалната реалност – само с поставяне на специални очила можем да се пренесем в друг свят. Популярност набира и добавената реалност (AR). Чрез нея можем дори и със смартфоните си да сканираме обект и да променим ситуацията спрямо това, което искаме да се появи. Разбира се, с по-сериозна техника това би могло да намери приложение и на обекта – с помощта на технологиите всеки елемент може да намери бързо своето правилно място.

Клинкнете тук, за да влезете във виртуалната реалност.

Съществуващите решения доказват, че това е възможно.

Проектирането е не само двумерно и тримерно.

Качеството на обекта трябва да е на високо ниво още от самото начало – когато се извършват кофражните дейности и се оформят сградните конструкции. Една от компаниите, която е открила дигитализацията като перспектива за по-ефективно и по-качествено строителство е PERI. В последните години тя разработва все повече инструменти за дигитално проектиране, които да са в услуга на добрите практики.

Инструменти като PERI VR дават възможност на инвеститорите да се докоснат до избраната система преди тя да бъде реализирана. Това спомага за предварителното отстраняване на евентуални грешки и позволява да се добие представа за цялостната визия. В помощ на процеса е включена и добавената реалност (AR) – чрез нея проектантите визуализират пространствените връзки между системата и средата около нея.

В приложенията, разработени от PERI е включена и смесената реалност. Всъщност това е и водещото предимство на компанията на пазара, тъй като виртуално поставя избраната система в нейното проектно положение, преди нейното изграждане. Също така софтуерът, разработен от PERI, има възможност да се свърже и с добре познатите BIM програми за останалите специалисти.

PERIpath – софтуер, изчисляващ не само материала, но и необходимия брой човекочасове. | Изображение: peri.com

Достатъчно ли е обаче да фокусираме иновациите само в етапа на изграждане? За да можем да твърдим, че използваме максимума от възможностите на дигитализацията, трябва да открием нейното приложение в целия процес. Нека си представим, че разполагаме с база данни за всеки един елемент, който е част от строителния процес. Така става ясно към коя друга част той се свързва, какъв е типът на връзката или какво време е нужно за монтажа му.

А сега си представете, че тази база данни е достъпна още в процеса на проектиране! Достъпна е информацията за статическото поведение и времето за монтаж дори на офертно ниво. Това би бил продукт, на който наистина може да се разчита, а екипът на PERI го прави реалност.

Всички тези инструменти улесняват процеса на проектиране и строителство и водят до резултата, който търсят всички заинтересовани страни – високо качество. Това се доказва и чрез реализираните проекти, и чрез тези в етап на строеж. Тези инструменти се крият и зад силуета на NV Tower, за който ви разказахме преди време. Дигитализацията дава посоката на бъдещето в строителството. Нека бъдем част от него.

Повече за опита на PERI в дигиталното проектиране можете да научите на тази страница.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Под настилката: подът като система
Отопление, шумоизолация и цялостен комфорт – кои са правилните решения за подовете?

Подът – бихме го подценили, ако смятаме, че той е единствено основата за завършващата наст…