Skip to main content
search

Днес ще ви разкажем как арх. Павел Янев, архитект и създател на ALL in STUDIO, се справя с технологичните предизвикателства около един от най-последните му проекти за луксозни жилищни интериори. Това е H9 Residence, където екипът използва иновативните системни решения на YTONG.

Детайл и идеализъм

Арх. Павел Янев има изключително отношение към детайла, което проличава несъмнено и тук. H9 Residence пресъздава аристократично усещане, омекотено от чувство на игривост, породено от експеримента с материалите и енергията, които те обикновено ни носят, балансирани от хармоничното съчетаване на текстура и цвят.

Арх. Павел Янев е роден и израснал във Варна. Завършва УАСГ в гр. София. Още от втората година на студентството си започва да работи в различни архитектурни студиа, за да придобие опит в реалния живот на сградите. През 2011 г. той основава собствено архитектурно студио ALL in STUDIO. Арх. Павел Янев бе отличен с наградата „Най-добър интериорен дизайн на частна резиденция 2019-2020“ за своя проект SVP House по време на European Property Awards 2019./ Снимка: allin.bg

Архитектът се стреми във всеки свой проект да положи солидна и устойчива база, върху която да реализира уникалните си интериорни решения. Той споделя, че ключова роля играят добрите топлоизолация, пожарозащита, мразоустойчивост, шумоизолация и енергоефективност на сградата. Не на последно място обаче е важно материалите да бъдат природосъобразни и лесни за обработка. Това съчетание той открива в продуктите на YTONG.

Предизвикателствата

Основната пречка пред ALL IN STUDIO при изпълнението на проектния план се оказват заварените недоизградени стени и частично прекарани инсталации, което довежда до събаряне на наличните стени, като се запазват единствено носещите такива. Предстои търсене на екосъобразно, бързо и ефективно решение.

Късна есен – тогава започва и проектът, а всеки човек в строителния бранш знае, че се задават студени и неблагоприятни дни за изграждане на нови стени и инсталации, особено при наличие на мокри процеси. Това поставя проблема как да се изградят необходимите преградни стени максимално качествено за кратък времеви период.

От друга страна, дневната, която е най-голямото пространство в къщата и се характеризира с по-голяма светла височина, която е предпоставка за генерирането на неприятно ехо и бързо охлаждане на помещението, се нуждае от допълнителна шумоизолация. Също така там са съсредоточени основните акценти в къщата и следователно са необходими прави стени без никакви отклонения.

Дизайнерското решение за кухненската зона/ Снимка: allin.bg

Защо е важно минимализирането на отклоненията и какво е решението?

При използването на разнообразни материали, които не са просто мазилка и боя, в едно помещение се налага допълнителна обработка на стените. Експериментирането с ламперии, текстили, фурнири, огледала, камък и благородни метали изисква стени с правилна геометрия, гладка повърхност и минимални отклонения във височина. Когато този фактор не бъде отчетен, резултатът е видим и то под формата на деформации и нарушения в структурата и повърхността на облицовката.

Изпълнение на вътрешните преградни стени на обекта/ Снимка: YTONG

За да изпълни всички условия, които проблемът поставя, само с един жест ALL IN STUDIO решава отново да заложи на блоковете YTONG, които се обработват бързо и лесно, като свеждат отклоненията до минимум и отговарят на всички горе посочени спецификации.

Арх. Павел Янев споделя, че екипът на XELLA е реагирал бързо, превеждайки го през всички възможни системни решения и давайки своите насоки при избора, който най-добре би паснал на конкретния случай.

Част от комуникационните връзки на H9 Residence/Снимка: allin.bg

По този  начин проектът успява да бъде завършен в срок, независимо от лошите климатични условия, като изпълнението е перфектно, а резултатът- налице. Всички облицовки са поставени безпроблемно, а детайлът- изведен до съвършенство.

Повече информация за проектите на ALL IN STUDIO можете да откриете на allin.bg.

Станимира Гетова

Студент по архитектура в Унивеситета по архитектура строителство и геодезия в гр.София. Обичам да се занимавам с всевъзможни проявления на архитектура и дизайн, четене, история, изкуство, танци и рисуване. Пътуването за мен е безценен източник на вдъхновение, нови знания и представи за света.

Остави коментар

Close Menu