Иновативната и забележителна Doha Tower в катарската столица, проектирана от френския архитект Жан Нувел, беше обявена за най-добра висока сграда от Съвета по небостъргачи и градска среда на церемония в Илиноиския институт по технологии.

Кулата, която първоначално получи приза за най-добър небостъргач в Средния изток и Африка, спечели и най-тежкото състезание срещу останалите 3 регионални небостъргачи-победители. Сградата бе похвалена за използването на елементи от традиционното местно строителство и комбинирането им с модерни технологии, които заедно изграждат една чувствителна към средата си икона за катарската столица. Текстурата на запомнящата се цилиндрична фасада е конструирана от многопластови мотиви, които напомнят за древните ислямски екрани, създадени да предпазват сградите от силното слънце. Тя представлява и чудесен филтър за светлината и топлината – а това намалява загряването и способства за приятна обстановка вътре в кулата.

Doha Tower е първият съвременен небостъргач, който използва конструкция от стоманобетонни колони. Има и вътрешно ядро, което оптимизира интериорното пространство и го прави по-гъвкаво.

Според членове на експертното жури, отсъдило в полза на творението на Жан Нувел, Doha Tower е страхотен пример за ефективна модерна кула, вдъхновена от местната култура и традиции. „В една ера на унифицирана архитектура на небостъргачите Doha Tower изненадващо е вкоренена в мястото, на което се намира. Това не е безлична, формална сграда, която може да се премести в кой да е град по света.“

В допълнение на обявяването на световния победител, церемонията, състояла се преди дни (на 25.10.2012), отдаде почести и на останалите победители на местно ниво: Absolute Tower в Мисисагуа, Канада (Северна и Южна Америка), 1 Bligh Street в Сидни, Австралия (Азия и Австралия) и Palazzo Lombardia в Милано, Италия (Европа).

Al Bahar Towers в Абу Даби спечелиха наградата за иновативност с проекта за изцяло контролирана от компютър система за защита срещу слънце.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Топла дреха за дома
Край на термомостовете по фасадата чрез капачки от каменна вата

Днес ще си говорим за фасади. По-конкретно – за защитата, с която „обличаме“ сградата, за …