На 12-ти октомври беше направена първата копка на проект със значителен размер за България – Garitage Park. Мащабният комплекс ще се издига на терен от 165 000 кв.м, от които 90 000 кв.м паркова среда с езеро. Garitage Park цели да комбинира в себе си всички функции, необходими на човек за максимално удобство и пълноценна среда. След завършването си ще предлага зони от най-различен характер – офис сгради, жилища, търговски площи, училище, спортен комплекс, развлечения.  Това е и основното предизвикателство за екипа – успешното съчетаване на различните дейности.

Инвеститор е „Garitage Investment Management“ на Атанас Гаров и Давид Давидов, а изпълнител – строителната фирма „GP Group“. Проектът е разработен от Stephen George International – британски архитекти, които имат офис в България.

Общата разгъната застроена площ, включително подземните нива, ще бъде над 380 000 кв.м. Комплексът има заложени в себе си максимално количество зелени площи, а повечето паркоместа са разположени в подземен гараж. За около 20% от офисите и 15% от жилищата има изявени намерения за отдаване под наем или закупуване.

1-copy1 23

Във финалния си вид комплексът ще включва 95 000 кв.м офиси, 60 000 кв.м жилища, 90 000 кв.м паркова среда с езеро, детски и спортни площадки, основно училище за 500 деца, 4 500 паркоместа, спортен център с 25-метров басейн, супемаркет, ресторанти, кафенета и други.

Изпълнението на „Garitage park“ ще протече в три фази. Първата включва изграждане на две пететажни офис сгради, 50 редови къщи и 12 апартаментни блока, както и над 2000 паркоместа. Офис площите целят максимално възможни квадратури в отговор на основното търсене на големите компании в момента. Очаква се първата фаза да отнеме 27 месеца.

Жилищните площи, представени от редови къщи и нискоетажни блокове, отговарят на нуждите на потребители, ориентирани към живот в затворен комплекс. Местоположението на комплекса е срещу „Бизнес парк София“ в зона с добра инфраструктура, достъп от „Околовръстен път“, бул.“Александър Малинов“ и „Бистришко шосе“, както и автобусен транспорт и метро. За комфорта на живущите е предвидена 24-часова охрана и видеонаблюдение, грижа за зелените площи,  гаранционна поддръжка на сградите и системите в тях, паркинг за велосипеди, автомивка, химическо чистене, детска и спортна площадка.

Посланието на проекта е „Чувствам се на място“ – потвърждение за намерението на инвеститорите да създадат нещо повече от комплекс – да създадат не просто жилища, а дом, който отговаря на всички техни нужди и изисквания.

Garitage Park е първият мултифункционален комплекс в Централна и Източна Европа, предприел сертификация по метода BREEAM Communities за социална, икономическа и екологична устойчивост. Инвеститорите са изготвили редица проучвания и е формирана стратегия за намаляване на вредните въздействия върху околната среда, създавайки устойчива архитектура. Изготвени са демографска оценка, икономически анализ, енергийна, екологична и транспортна стратегии.

Не на последно място Garitage Park ще допринесе и икономически на зоната, като се очаква да създаде над 1000 преки работни места с качествени условия на труд. Този знаков за София проект е с цел да приюти един съвременен модел – общност с отлични условия за живот, отдих, спорт и образование. Garitage Park е концепция, която предразполага обитателите си да се чувстват на място.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Вижте кои са победителите в конкурса на STROIINFO
И още за гласовете на архитектурата, за които ни разказвахте

През изминалите три седмици се проведе конкурсът „Гласът на архитектурата“ на …