Skip to main content
search
  • Какви гипсови продукти се произвеждат у нас в завода на „Кнауф“?

„Кнауф“ има два завода в България – завод за гипсфазерни плоскости и завод за гипскартонени плоскости. В завода за гипсфазерни плоскости се произвежда продуктът Vidifloor 500, който е смес от хартия и гипс. Хартията е рециклирана, развлакнена на целулозни нишки, смесена с гипса, омокрена, пресована, след това изсушена и кантована. Това е плоскостта гипсфазер. Тя е уникална с това, че, от една страна, е конструктивна плоскост, а от друга страна, е негорима. Всъщност всички дървесни плосПреглед (връзката се отваря в нов прозорец)кости, които се използват в строителството, са много здрави, но са горими. Всички гипсови плоскости, които се използват в строителството, са негорими, но за сметка на това са сравнително крехки и могат да се използват само за неносещи елементи.

Гипсфазерът притежава уникална комбинация от конструктивно поведение и негоримост.

Може да се използва за носещи елементи и в същото време да дава максимална безопасност при пожар.

  • Какво отличава гипсфазерните плоскости от другите строителни плоскости?

Отличава ги точно тази комбинация от високи параметри – от една страна, конструктивно поведение, а от друга – негоримост. Всички строителни елементи, които се изпълняват с гипсфазер, са с висока звукоизолация, големи допустими височини, устойчивост на удар… изобщо всички строително-физични и механични изисквания, които можем да имаме към строителните елементи, се удовлетворяват в най-голяма степен от гипсфазера.

  • Къде намират приложение гипсфазерните плоскости?

Намират приложение във вътрешни и външни стени – неносещи и носещи, сухи подове, системи за строителство с дървена и метална конструкция, системи за изграждане на лъчисти отопления и охлаждания.

  • Какви са основните им предимства?

Основните предимства са, от една страна, предимствата на сухото строителство спрямо конвенционалното, по-малкото сечение, по-бързото изграждане, по-високата технологичност в строителството.

Гипсфазерът е сегментът от сухото строителство, който има най-високите качества.

  • Защо да изберем гипсфазерните плоскости?

Заради по-високото качество. Когато клиентът избира за себе си, той винаги би искал да има най-високото качество.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu