Огромен нов площад, Granary Square, беше открит в една доскоро неугледна част на Лондон. Районът на King’s Cross подлежи на сериозни градоустройствени трансформации и това обществено простанство, което със своите 8000 кв. м. е най-голямата подобна инициатива в последните години в Европа, е част от това обновление.

Някога, през 19-ти век, е било железопътен двор. Сега се радва на много приятни елементи като красивите фонтани, грубоватите пейки, направени от слабообработени дървени трупчета, и останките от железопътното минало.

Паркът не е публичен обаче; разработен е от частен инвеститор. Това се оказва съвсем нелоша алтернатива на стопанисването от общината, защото: 1. облекчават се финансово общините; 2. частният характер на отговорността за парка гарантира по-доброто м у поддържане и грижа за развитието му; 3. същевременно публичният достъп превръща такъв парк в приятен и необходим градски оазис.

Тези частно стопанисвани паркове често се характеризират с много охрана и там са немислими колоезденето, скейтбордовете, уличните музиканти, заснемането, политичесите протести. Би могло да се твърди и че частните инвеститори искат такива паркове да имат стерилен, корпоративен, делови вид: Granary Square например е просто огромна павирана зона с фонтани, които чудесно охлаждат, но не вършат много работа, когато няма сянка. Работата по поддържката им е значителна, а биоразнообразието почти липсва.

Фонтанът им 1080 дюзички, всяка със своя собствена помпа и светлинен източник, които са програмирани да изнасят конкретни водно-светлинни „представления“. Под нивото на площада има големи резервоари и всичката използвана вода се рециклиа и употребява отново, като един от резервоарите има ролята на буфер, пречистващ водата.

Колкото до сянката: малка градинка от лимонови дървета в един от ъглите е пазена от надпис върху земята, гласящ: „Кингс Крос, наситен с ангели и истории. Има градове под теб и градове отвъд небесата ти. Нека ги видя!“

20120806-190720

Щедра стълба, оформяща своеобразен амфитеатър, слиза чак долу до Regent’s Canal (Каналът на регентите).

В Абърдийн, Шотландия, в момента се води битка за реконструкцията на централен обществен парк. Ани Ленъкс, която е родом от Абърдийн, нарича предложението „поредната помия от бетон, разрушаваща единствения автентично, историчеко зелено пространство в градския център.“ Уместно предупреждение.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Градска среда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Изискванията, които налагат обществените сгради
Арх. Павел Янев споделя какво трябва да знаем преди старта им

Павел Янев днес като гост-автор ни споделя какво стрябва да знаем преди старта на строител…