Skip to main content
search

При скорошно посещение във Варна, екипът ни забеляза, че върху сградата на хотел „Черно море“ в града са започнали строително-монтажни дейности. Множеството табели, поставени около обекта, дават информация на минувачите за бъдещия ѝ облик. Хотел „Черно море“ във Варна е едно от най-емблематичните модернистични здания в морската столица и е изградена през 60-те и 70-те години на ХХ в. Днес тя играе ролята на многоетажна пунктова сграда, която формира началото на двете главни алеи в центъра на града.

Визуализация на реконструкцията.

Каква е историята на хотела?

Хотел „Черно море“ е мащабен и амбициозен за времето си проект.

За изграждането му се разрушават ценни за града сгради и се променя част от градоустройствената структура на центъра. Първоначалното желание е създаването на хотел и фестивален киноцентър, но по-късно проектантите се придържат към първата функция. Архитект на зданието е Симеон Димитров, а строител е известния в периода Игнат Раденков, който твърди, че изграждането на хотела е върхово постижение в кариерата му. Обемно-пространствената структура е семпла и изцяло вдъхновена от популярния отвъд желязната завеса интернационален стил, който постепенно започва да става водещ и в държавите от Източния блок.

Сградата има един основен висок обем, който помества хотелската функция и втори, нисък, в който са разположени входът, лоби барът, ресторантът и всички други помощни помещения. Главният вход е оформен със силно изнесена маркиза. Богата е пластиката на ниското тяло и детайлираните тераси с наддаден корниз, които изглеждат вдъхновени от стила на брутализма, преведен на един по-елегантен език.

Четете тук за Театър София и загубата на ценните и характеристики

Хотелът, домирирайки в градския пейзаж с височината си. На снимката могат да бъдат забелязани и дриги обекти от периода на социализма – сградата на Общината в далечината и Фестивален и конгресен център в дясно. Снимка:

Фасадата на сградата е изградена от черен врачански конгломерат. Видимият бетон пък е интегриран в ниския обем с видима конструкция. Силно издадените корнизи, завършващи сградата във височина и структурата на модулните тераси могат да се определят за едни от най-запомнящите се архитектурни характеристики на сградата.

Четете тук за разрушаването на кино Полтава

Какво предвижда съвременната реновация?

Преди няколко години хотелът бе придобит от нов собственик и претърпя вътрешна реновация, както и изграждане на нова козирка, несъобразена с общата визия на хотела. През тази година обаче се започна цялостна реконструкция, която предвижда обновяването на двата обема на хотела и облицоването им в нова фасадна обвивка.

Започналите строително-монтажни дейности.

От информационната табела разбираме, че проектант е фирмата „Планинг“ ООД, а изпълнител е „Комфорт“ ООД. На изложените визуализации се наблюдава, че проектът предвижда затварянето на характерните за хотела тераси, видимата конструкция на козирките на ниския обем, както и създаването на чисто нова козирка.

Четете тук “Ще се разрушава ли автогарата в Банско”

Тя цели да бъде в синхрон с предложените нови декоративни елементи като перфорирани панели и пана с геометрична декорация. На страничната фасада също се предвижда цялостно затваряне чрез същите новопроектирани декоративни пана. Новият проект предлага модернизиране на сградата, както и подобряване на енергийната ѝ ефективност.

Съобразява ли се проектът с архитектурните характеристики на оригинала?

Тук трябва да си зададем въпроса отчетени ли са архитектурните характеристики на оригинала като ценни и значими за сградата при изграждане на новото предложение? Сградите от втората част на ХХ-ти век в България все още трудно получават статут на недвижими културни ценности. Те също така не се радват  на цялостно позитивно възприятие от страна на обществото.

Въпреки това строителството през социализма почти изцяло формира градските центрове в повечето българския градове, а хотел „Черно море“ определено се е превърнал в една от емблемите на град Варна. Именно затова би следвало проектът да отчете както архитектурните и градоустройствените му характеристики, така и ролята му в развитието на историята на града.


Източници:

-“Варна – Архитектура и строителство 1944-1990 г.”, Автори: арх. Нягол Петков, Георги Кацарски
– Строителят на соца – Иван Раденков – www.bghistory.info

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu