При скорошно посещение във Варна, екипът ни забеляза, че върху сградата на хотел „Черно море“ в града са започнали строително-монтажни дейности. Множеството табели, поставени около обекта, дават информация на минувачите за бъдещия ѝ облик. Хотел „Черно море“ във Варна е едно от най-емблематичните модернистични здания в морската столица и е изградена през 60-те и 70-те години на ХХ в. Днес тя играе ролята на многоетажна пунктова сграда, която формира началото на двете главни алеи в центъра на града.

Визуализация на реконструкцията.

Каква е историята на хотела?

Хотел „Черно море“ е мащабен и амбициозен за времето си проект.

За изграждането му се разрушават ценни за града сгради и се променя част от градоустройствената структура на центъра. Първоначалното желание е създаването на хотел и фестивален киноцентър, но по-късно проектантите се придържат към първата функция. Архитект на зданието е Симеон Димитров, а строител е известния в периода Игнат Раденков, който твърди, че изграждането на хотела е върхово постижение в кариерата му. Обемно-пространствената структура е семпла и изцяло вдъхновена от популярния отвъд желязната завеса интернационален стил, който постепенно започва да става водещ и в държавите от Източния блок.

Сградата има един основен висок обем, който помества хотелската функция и втори, нисък, в който са разположени входът, лоби барът, ресторантът и всички други помощни помещения. Главният вход е оформен със силно изнесена маркиза. Богата е пластиката на ниското тяло и детайлираните тераси с наддаден корниз, които изглеждат вдъхновени от стила на брутализма, преведен на един по-елегантен език.

Хотелът, домирирайки в градския пейзаж с височината си. На снимката могат да бъдат забелязани и дриги обекти от периода на социализма – сградата на Общината в далечината и Фестивален и конгресен център в дясно. Снимка:

Фасадата на сградата е изградена от черен врачански конгломерат. Видимият бетон пък е интегриран в ниския обем с видима конструкция. Силно издадените корнизи, завършващи сградата във височина и структурата на модулните тераси могат да се определят за едни от най-запомнящите се архитектурни характеристики на сградата.

Какво предвижда съвременната реновация?

Преди няколко години хотелът бе придобит от нов собственик и претърпя вътрешна реновация, както и изграждане на нова козирка, несъобразена с общата визия на хотела. През тази година обаче се започна цялостна реконструкция, която предвижда обновяването на двата обема на хотела и облицоването им в нова фасадна обвивка.

Започналите строително-монтажни дейности.

От информационната табела разбираме, че проектант е фирмата „Планинг“ ООД, а изпълнител е „Комфорт“ ООД. На изложените визуализации се наблюдава, че проектът предвижда затварянето на характерните за хотела тераси, видимата конструкция на козирките на ниския обем, както и създаването на чисто нова козирка.

Тя цели да бъде в синхрон с предложените нови декоративни елементи като перфорирани панели и пана с геометрична декорация. На страничната фасада също се предвижда цялостно затваряне чрез същите новопроектирани декоративни пана. Новият проект предлага модернизиране на сградата, както и подобряване на енергийната ѝ ефективност.

Съобразява ли се проектът с архитектурните характеристики на оригинала?

Тук трябва да си зададем въпроса отчетени ли са архитектурните характеристики на оригинала като ценни и значими са сградата при изграждане на новото предложение? Сградите от втората част на 20-ти век в България все още трудно получават статут на недвижими културни ценности. Те също така не се радват ѝ на цялостно позитивно възприятие от страна на обществото.

Въпреки това строителството през социализма почти изцяло формира градските центрове в повечето българския градове, а хотел „Черно море“ определено се е превърнал в една от емблемите на Варна. Именно затова би следвало проектът да отчете както архитектурните и градоустройствените му характеристики, така и ролята му в развитието на историята на Варна.


Източници:

-„Варна – Архитектура и строителство 1944-1990 г.“, Автори: арх. Нягол Петков, Георги Кацарски
– Строителят на соца – Иван Раденков – www.bghistory.info

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Зекие Емин
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Архитектурният свят се сбогува с Рикардо Бофил
Преглед през най-легендарните творби на архитекта

Преди малко повече от седмица архитектурният свят научи за смъртта на един от най-именитит…