Skip to main content
search

Срещам се с ланд. арх. Мартин Янков и арх. Владимир Райновски край Перловска река, за да ми разкажат повече за фондация „Колективът“. Мартин е основател на организацията и ландшафтен архитект, получил образованието си в Лондон. Той решава да се завърне се в България, за да работи за по-добра градска среда. Владимир има двойна квалификация като магистър архитект и инженер, в момента е кандидат-доктор в UIC Барселона и е съосновател на Raynovski Architects. Отскоро той и брат му Красимир се присъединяват към „Колективът“.

Мартин и Владимир ми разказват повече за организацията, за проекта „Реките на София“, както и какво предстои оттук нататък, докато се наслаждаваме на шума от реката и пролетното слънце…

  • Какво представлява „Колективът“?

Мартин: „Колективът“ е организация, която се стреми да събира енергията на млади, будни хора, често пъти завърнали се от чужбина, експерти (и не само) в проекти, които подобряват градската ни среда. Също така, тя създава връзка между тази енергия, предоставяйки платформа за действие чрез институциите и бизнесите, които също имат интерес към подобни намеси. По този начин целият механизъм става устойчив, защото се събират много заинтересовани страни и всяка една от тях дава по нещо, за да се създаде градска промяна.

„Колективът“ беше открит в средата на миналата година и оттогава привлече доста съмишленици. Във вътрешния екип за момента сме 4-5 човека, включително братята Райновски, които наскоро се присъединиха покрай работилница „Реките на София“.

Работилница “Реките на София”

ВСИЧКИ НИЕ СПОДЕЛЯМЕ ОБЩА ЛЮБОВ КЪМ ГРАДА.

Искаме заедно да подобряваме средата, защото вярваме, че имаме възможности, опит и виждания.

  • Какъв според Вас е потенциалът на реките в София? Защо се насочихте към тази тема?

Мартин: Реките са едно от основните места, които ти „избождат“ очите колко са пасивни и как нищо не се случва с тях. Като едно такова толкова централно и „крещящо място“ за промяна,

ТЕ БЯХА И НАЙ-ЛОГИЧНОТО НЕЩО, С КОЕТО ДА СЕ ЗАПОЧНЕ.

Владимир: Не знам дали сте виждали реките в план, но те много добре геометрично обособяват центъра на София. Ако си представите Владайска и Перловска река, става почти затворен кръг. Те могат да бъдат границата на широкия център на София, който да служи като Околовръстен път за пешеходци, които да обикалят свободно, както и да представлява връзка с останалите зони.

Снимка: “Реките на София”

  • Какви са предложенията на участниците от “Реките на София”? 

Мартин: Концепцията за Перловска река, първият етап, който предложи екипът, е да се оптимизира това, което направихме през септември месец. Създадохме пространство, което да може да се активира и социализира посредством събития. Основната намеса е предоставянето на достъп под формата на рампи и мостчета, които премостват реката, както и създаване на културна програма, която активизира мястото посредством фестивали, кино, театър, изложби и други. Дългосрочната идея е в няколко етапа и активира коритото от Орлов мост до Графа, което е съставено от различни зони. Тъй като се надяваме, че наближава изпълнението на първата фаза на проекта – фестивалната, затова и акцентирам на нея.

Вижте видео представянето на проектите от инициативата „Реките на София“ тук.

Владимир: По отношение на Владайска река, не беше трудно изобщо да решим кой ще бъде участъкът за основната интервенция. Лъвов мост е изключително интересно място поради различните култури, които са наоколо. Също така в близост е и старият център. С проекта решихме да подходим спрямо съществуващата програма – Женският пазар, а именно – битак. Той е характерен за историческия контекст на мястото.

Фестивал “Реките на София”

Първо ще направим инфраструктура, която да накара хората да слизат долу, заедно с няколко перманентни градски мебели, които да служат за потенциални щандове и градска мебел. Предвиждаме и интервенция в самото корито – да се опитаме да забавим течението, за да може да създаде по-уютна и спокойна среда.

В момента проучваме точно тези меандри. Опитваме се да подхождаме по-експериментално, за да бъде лесно отстранимо, ако видим че не работи. Затова и подходът е със строително скеле.

Работилница “Реките на София”

Мартин: Оттук нататък предстои да покажем техническите проекти на главния архитект Здравко Здравков, който ни партнира от самото начало на инициативата, да ги съгласуваме и започваме процеса по фондонабиране. Вече има бизнеси, които са заинтересовани да направим първите пробиви в централните части на софийските реки.

Надяваме се това лято да имаме одобрени технически чертежи от всички необходими институции и есента, живот и здраве, да построим първите намеси, така че да могат да се случват събития и да се случват различни активации. Искаме да докажем, че може да се случва нещо в тези пространства, които хората са заклеймили като „невъзможни“.

  • Какви са следващите инициативи на „Колективът“?

Мартин: Вашата медия ще е първата, която получава тази информация. Новата ни инициатива, върху която отскоро работим активно, се казва „Сто стола“. Целта на проекта е да се набележат всички потенциални пространства в центъра, които в момента са пасивни и потенциалът им не се използва докрай. Чрез създаване на експертни работни групи искаме да създадем работни проекти за тях, след като установим чия собственост са и направим начален разговор, независимо дали са частни или общински.

Безистен, паркинг, просто някакво строежно петно – има ги много в центъра и не само. Дългосрочната цел на съживяването на тези пространства е посредством културни събития и поставянето на леки архитектурни намеси.

НАШАТА ЦЕЛ Е ДА ОБЖИВИМ СОФИЯ КАТО ЕДНО ЦЯЛО.

Ако сте били в Будапеща, там тези пространства, които са неформални и направени с нещо оттук-оттам, донесено, събрано, но по едни много красив начин – това всъщност е половината културен импулс на Будапеща, особено за по-младите. София има страхотен потенциал да се превърне в столица на тези пространства. „Сто стола“ е подход това да се случи около всяка една градинка, около всяко едно дворче. Ние събираме колектив от експерти, институции и бизнеси, за да могат нещата да се случат.

Онлайн презентацията на проектите от “Реките на София”

  • Много от тези пространства в момента служат като паркинг. Какъв би бил подходът там?

Владимир: Много често става дума за „покажи им, за да го поискат“. На първо четене, хората предпочитат да имат паркомясто, но като видят алтернативни възможности и колко много това променя средата, вярвам, че това ще създаде домино ефект и ще последват още промени.

Мартин: Освен това, тези паркинги са там, техните собственици са ги създали, за да имат някакъв приход от тях. Едно пространство, особено централно, когато се обособи по някакъв начин, така в него да има непрекъснат човекопоток и културна дейност и привлича интереса на хората, това място може да носи друг тип доход. А основен бонус от присъствието му би бил ефектът върху културния живот на София.

Фестивал “Реките на София”

Владимир: Хубавото е, че тези градски намеси не изискват много голямо финансиране. По-големият разход е човешкият ресурс, обмислянето, изготвянето на проекта, съгласуването, но чисто като финансово перо не е толкова голямо, докато ефектът от него може да бъде огромен.

Мартин: Целта ни са бюджетни намеси с голям резултат, при това без участие на общината. Стремим се да правим всичко с програми, по които кандидатстваме, без да напрягаме общинския бюджет.

Снимка: “Колективът”

  • Каква е мисията на „Колективът“?

Мартин: Първата от тях е да подобрява градската ни среда, като използва това, което вече имаме като наличност, оползотворявайки и развивайки потенциала му. Втората и основна задача на „Колективът“ е да събира таланта, ума, желанието на млади креативни хора със страхотни възможности и да обединява енергията им в един лъч, който наистина може да направи промяна бързо и ефикасно.

Владимир: Бил съм на много и различни уъркшопи, но никъде се съм усещал атмосферата, която имаше при „Реките на София“ преди няколко седмици. Всички познаваме темата, искаме нещо да се случи и екипът, с който аз работих, беше изключително позитивен и развълнуван.

ВСИЧКИ НИЕ ЧУВСТВАМЕ ГРАДА КАТО НАШ ДОМ.

Мартин: Тепърва ще още има неща, които се заформят покрай нас. Предстоят различни инициативи не само в София. В момента изготвяме проект за Пловдив – свързването между града и реката, един за Русе, поканиха ни и в Благоевград. Тепърва разрастваме идеите си, вкарваме ги в конкретен план и работим върху тях.

  • Поставихте добро начало, вярвам, че предстоят само хубави неща! Успех!

Последвайте Колективът, за да научите повече за предстоящите им инициативи.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu