Няколко са основните фактори при избора на правилния модел керемиди – някои са чисто технически, а други – естетически. Ето и кратък наръчник за това как да определите най-подходящия модел керемиди за вашия покрив:

Технически дадености се определят от ситуацията на сградата

Преди да стигнем до естетическата част, на първо място е най-важно да отговорим на техническите изисквания. Най-важното от тях е наклонът на покрива, който зависи най-вече от географското разположение на сградата. При строителство в града или в близост до морето, подходящият наклон би бил този с по-ниски диапазони – от 10-12 до максимум 15 градуса. Колкото по-нависоко в планините отиваме обаче, ще забележим, че покривите на къщите се „изострят“ – скатовете стават по-скосени и ъгълът между тях е по-малък, а този между скатовете и стените – по-голям. Тогава наклоните започват от най-малко 15 градуса и могат да стигнат до типичните алпийски скосявания до 45-50 градуса.

Наклон на покрива | © Wienerberger Ltd.

Причините за това са свързани с изискването покривът да отвежда възможно по-бързо и безопасно водата и снега. Това е и заложеното ноу-хау на специфичните форми, които една керемида като модел може да има: колкото по-навътре навлизаме в континенталната част на определена област, толкова по-плоски и изчистени са керемидите. Отивайки към крайбрежните зони, откриваме по-вълнисти с по-малък наклон на покрива.

Разположените на север страни са със сгради с по-стръмни покриви. Снимка от Фрайберг, Германия | Photo by Sangga Rima Roman Selia on Unsplash

Ключов фактор е това дали правим нов или ремонтираме съществуващ покрив

След като сме уточнили кои керемиди могат да изпълнят техническите изисквания за нашия наклон, следва да намерим отговор на въпроса дали става въпрос за строеж на нов или ремонт на стар покрив. Ако е второто, трябва да се знае дали подпокривната конструкция е достатъчно стабилна, за да се използва повторно. Ако тя е годна и дървената скара е запазена, то тогава трябва да се провери дали разстоянието между летвите на скарата отговаря на някой от избраните формати.

Предимството при съвременните покривни системи е, че керемидите имат способността да се приплъзват, тоест да се регулира разстоянието между два съседни реда, така че да се завършва на цял ред керемиди и да не се налага тяхното рязане.

Отвеждане на водите | Photo by Adrien Olichon on Unsplash

Ако старата конструкция няма да се използва, то тогава разполагаме с покрив с изцяло нова дървена конструкция. Тогава имаме свободата да използваме всички налични модели за съответния наклон и стигаме до естетическата страна на въпроса.

Естетическият избор зависи от визията и цветовата палитра на сградата

В зависимост от това дали търсим континентална, средиземноморска или съвременна визия на сградата, можем да изберем от няколко основни групи керемиди. Ако тя спада към първата, тогава за нас биха били по-подходящи керемидите с по-семпли форми и типични единични или двойни улеи. Тези керемиди дават ритмична и подредена визия.

Сграда със съвременна визия | © Wienerberger Österreich GmbH

Средиземноморските керемиди целят бързото отвеждане на обилни валежи от дъжд. При тях са характерни издадените вълнисти елементи, които създават по-мека, пластична визия. Те са често срещани при ниски, предимно едноетажни сгради с големи веранди и много остъкляване.

Съвременните керемиди ни пленяват със спокоен, подреден и изчистен външен вид. Те кореспондират с изчистените линии и семплите форми и осигуряват единност между четирите фасади и покривът.

Скатните покриви са разпространени по целия свят. Снимка от Ханджоу, Китай | Photo by LYCS Architecture on Unsplash

Определящ за характера е и цветът на керемидите

Ако стилът на сградата ни е ясно изразен и сметнем, че цветът трябва да е водещ, за да постигнем търсен ефект, то тогава трябва да селектираме керемидите първо по цвят. След това можем да изберем модел, който отговаря и на търсения наклон на покрива. При керемидите преобладаващи са земните цветове – естествен, червен, кафяв, медно кафяв, тъмно кафяв. Днес все по-често откриваме и модели в сиво, базалт и антрацит. При някои от тях съществуват и нюанси на теракотените цветове с ефект, наподобяващ състаряване.

Цветовите решения са многообразни | © Wienerberger EOOD

Нека не забравяме за вида на повърхността

По отношение на керемидите има три групи повърхности: естествена, енгобирана и глазирана. Натуралният цвят на първата се получава по естествен път: по време на изпичането на керемидите железните съединения в глината се окисляват и придават топлите нюанси на керамиката. Цветът на керемидите с тази повърхност подхожда на всяка среда.

Сграда с планински характер | Photo by vu anh on Unsplash

Енгобирането от другата страна е процес, при който фино смляна на прах глина се смесва с различни метални окиси и след разтваряне във вода се нанася върху вече изсушената керемида. По този начин така наречената енгоба се разпределя равномерно върху керемидата, прониква в тялото ѝ и се свързва с нея. След изпичане цветовото покритие става едно с основата на керемидата и остава стабилно през целия жизнен цикъл на керемидата.

Керемиди, придаващи странинна визия | Photo by Robin Joshua on Unsplash

Глазираните керемиди се произвеждат по специална технология. При нея по време на изпичане на керемидите се нанася слой от минерална фрита – глазура. Тя остава надеждно свързана с основата на керемидите. Така повърхността й придобива блясък с гланцов ефект.

Покривът е една цяла система от керемиди и аксесоари

Керемидите са основен елемент на надеждния покрив, а това, което ще определи здравината и надеждността му за десетилетия наред са и задължителните аксесоари. Те трябва да се вложат в него, за да може той да устои на силни ветрове, обилни валежи и екстремни снеговалежи. Повече информация за видовете керемиди, разнообразието от модели и цветове, както и изчисляването на необходимото количество за вашия покрив можете да откриете на страницата на Винербергер.

Изберете правилния модел керемиди за вашия покрив тук.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Материали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Под настилката: подът като система
Отопление, шумоизолация и цялостен комфорт – кои са правилните решения за подовете?

Подът – бихме го подценили, ако смятаме, че той е единствено основата за завършващата наст…