През 2021 г. станахме свидетели на сериозно покачване на цените на дървесината и на останалите строителни суровини. През изминалите няколко месеца стойността й се опита да се изравни с нивото си преди началото на пандемията от коронавирус, като отчете най-големия спад в историята си1 – над 40% през юни, а през август почти догони тези от началото на 2020 г. Днес тя отново е по-висока, но не и с рекордните нива от първото тримесечие.

Това вариране в цените обаче се отрази в строителството и повлия на обектите, които разчитат на конвенционални кофражи от дървесни суровини. Нека разгледаме с какви решения можем да се подготвим в случай на повторно сериозно покачване на стойността на суровия материал.

Защо скокът в цените се случи?

Проблемът не се състои толкова в недостига на дървен материал или неговия добив. Една от основните причини беше редицата забавяния по веригата на доставки. Това се случи след първоначалния няколкоседмичен ступор в строителството, който възникна с налагането на редицата ограничителни мерки в началото на 2020 г. Съвсем скоро след това се започна с масовите ремонти, а строителството постепенно се възвърна към нормалните си темпове. В този момент обаче доставките вече се бяха забавили.

Анализ по темата: Световен недостиг на дървесина забавя строителството

Цена на дървесината според Nasdaq (09.12.21). Вижда се срив в началото на локдауна и бум през 2021 г.

Сякаш най-добре резюмира ситуацията с това изказване на инж. Георги Димитров, управител на PERI, един от най-големите производители на кофражи и скеле в света:

„Световната пандемия от COVID-19 доведе до сътресения в производството и доставката на основни строителни материали и суровини. Същевременно мерките за стимулиране на икономиките покачиха рязко търсенето. Производителите попаднаха в ситуация, в която не могат да задоволят пазара, което доведе до значително повишаване на цените.“2

Кофраж с платна от алуминий | Снимка: PERI

Съвсем естествено повишената цена и забавянето на дървесината създаде трудности в производството на класическите кофражи с дървени греди и  кофражен шперплат. В страна като България, където стоманобетонните конструкции са най-често срещаните, това можеше да създаде сериозни спънки в строителството. Разбира се, трябваше да се търсят други, алтернативни предложения в кофражните системи.

Кофражна система от технически полимери | Снимка: PERI

Алтернативите – полимер и алуминий

Строителната дейност у нас, особено в строителството на многофамилни жилищни сгради, се сблъска със затруднения, произлизащи именно от недостига на дървесина за кофражи. Тук обаче решение се явява дългогодишният опит на PERI и версатилността на разработваните кофражни системи. Решения трябваше да се търсят за тези сравнително малки обекти (обикновено жилищни сгради до 8 – 10 етажа), които често не разполагат с кран. Затова трябваше да се намери заместител на олекотените дървени кофражи.

Олекотените елементи позволяват лесна работа и ускоряват процеса | Снимка: PERI

Една от най-подходящите системи за такива ситуации е DUO от PERI. Тя е подходящо решение за малки или средно големи обекти, допълващи постройки и огради, тъй като не се нуждае от повдигаща техника. Изработена е от технически полимери, които не допускат гниене или корозия. В отговор на спешната нужда от устойчиви решения, системата е и напълно рециклируема. Тъй като транспортирането на нейните елементи е лесно, тя позволява 50% повишаване на продуктивността в сравнение с други кофражни системи. Тя минимизира необходимостта от дървесен материал, тъй като с нея могат да се кофрират всички елементи на конструкцията.

Алуминиевият кофраж се оказа добра алтернатива на дървото | Снимка: PERI

Друго решение, заместител на традиционния кофраж, се оказа GRIDFLEX. Тази система позволява ускорено и сигурно кофриране на стоманобетонни плочи. Платната й са изработени от алуминий, поради което основният й елемент тежи само 20 кг. Предимството й като алтернатива е, че е адаптивна към различни форми, тъй като позволява обръщане на посоката на редене, а с това се минимизира нуждата от пълнежни елементи.

Поскъпването на дървесината определено даде тласък на креативното мислене

Въпреки че вече положението в доставките на дървесина се успокоява, е хубаво да имаме предвид, че такива непредвидими обстоятелства могат да се появят и в бъдеще. Именно заради гъвкави решения като тези от PERI, сградите не престанаха да се изграждат и строителството продължи със сравнително нормални темпове през последните две години. Алтернативите на дървения кофраж позволиха това да се случи, като същевременно не утежниха бюджета по изпълнението. Това доказа как инвестициите в проучване и развитие изиграват ключова роля в кризисни ситуации.


Източници:

1.Цeнитe нa дъpвecинaтa зaпиcaxa нaй-гoлeмият cи cпaд в иcтopиятa“, 01.07.2021 г., money.bg

2.Как влияе глобалната ситуация със строителните суровини върху кофражните решения?“, 15.09.2021 г., stroiteli-bg.com

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Конструкции

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Под настилката: подът като система
Отопление, шумоизолация и цялостен комфорт – кои са правилните решения за подовете?

Подът – бихме го подценили, ако смятаме, че той е единствено основата за завършващата наст…