Докато ние бързаме да се скрием на сухо при всеки дъжд, фасадите са изложени на атмосферните условия през цялото време. Те са там и на слънце, и в студ, и в пороен дъжд, понасящи влиянието на ултравиолетови лъчи, на съдържащите се във въздуха оксиди, които образуват киселини в съприкосновение с водата… Фасадите са там, за да ни пазят. А как ние ги опазваме? Историческите сгради са уязвими най-вече в своята обвивка. Именно затова е от особено значение как ще подходим към разрушението и как ще възвърнем блясъка и целостта им. Затова нека поговорим за мазилките…

Като финишен материал на една сграда, мазилките защитават конструкцията й. Освен това, те регулират климата в помещенията и оформят архитектурната визия. За съжаление обаче, вследствие на продължителния им живот и влиянието на външни фактори, мазилките на историческите сгради „поддават“ под напора на околната среда. Агресивните атмосферни въздействия могат да доведат до множество нарушения на целостта на обвивката. Независимо обаче дали фасадата ще бъде замърсена, подкожушена, дали по нея ще са образували плесени и водорасли, дефекти в цокъла, или ще се натъкнем на по-малки или по-големи пукнатини – решения за възстановяване не липсват.

Източник: baumit.bg

Цели на реставрацията са подобряване на естетиката на недвижимите културни ценности и устойчивостта им, повишаване на топлоефективността и съхраняване им за бъдещите поколения. Намесата в такива сгради се дефинира с определени параметри и се съгласува с НИНКН. Едно от официалните изисквания е използването на мазилка с близки характеристики до оригиналната. Това води след себе си избор на продукти без наличие на цимент, без хидрофобни добавки и допълнителни органични свързващи дисперсии. Такива са мазилките на варова основа NHL на Баумит. Системата носи името си от съкращение, което означава „природна хидравлична вар”. Мазилките с такъв състав имат дългогодишни традиции, тъй като

варта е един от най-древните строителни материали.

Още римляните са я използвали като съставна част от строителен продукт, наподобяващ съвременния бетон. Той е останал в историята с „Opus cementium”. Най-известната сграда от този период е Пантеона, построен преди повече от 2000 години. През всички тези години варта е доказала своите качества като основна съставка на мазилките и зидарските разтвори.

За санирането на исторически сгради се изисква да се използват чисто варови мазилки с приблизително идентичен състав като на някогашните, включително и като вид и зърнометрия на пясъчните фракции. Изборът на продукт става след подробна оценка на основата и състоянието й. Автентичните строителни материали трябва да бъдат внимателно изследвани, за да се постигне желаният резултат. Следва подготовка на основата, която трябва да бъде суха, незамръзнала, да се почисти от нездрав, подкожушен и/или ронещ се материал и от мръсотия.

Специалистите от Баумит са разработили група от продукти за всички етапи, съпътстващи фасадното саниране на исторически сгради. Те препоръчват да се полага предварителен шприц NHL Pre за добра връзка с основата. Следва полагането на хастарна мазилка – NHL MP– машинна или NHL Manu – ръчна. В зависимост от търсения ефект и вида на основата се подбират продукти с фина зърнометрия: NHL Fine – фина мазилка, NHL Multi – фина шпакловка и NHL SuperFino – много фина шпакловка. Те могат да се използват за създаването на много гладки повърхности, включително върху корнизи и фасадни елементи. Окончателният облик се оформя от силикатните бои на Баумит – СановаКолор или КлимаКолор, които се нанасят на два слоя. Първият от тях се прилага като грунд, разреден с до 15–20% вода, а вторият – неразреден или разреден с 5–10% вода.

 Високото качество на използваните продукти гарантира дълъг живот на възстановените сгради. А точно това е мисията, която си поставяме, нали?

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Материали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Скрит бордюр предлага ново решение за ландшафтния дизайн
Как чрез скрит бордюр се постига минималистичен и съвременен дизайн на външните пространства?

Минимализмът в архитектурата и дизайна продължава да бъде едно от водещите съвременни тече…