Днес ви срещаме с група млади и мотивирани архитекти и дизайнери, които наскоро се впуснаха в едно интересно приключение. Групата участва в конкурса за обновяване на пазара в град Добрич и събра погледите на журито и обществото с интересната си идея, както и с факта, че са млади, но готови за истински архитектурни приключения. Жара Кирякова и Ивелин Михалев са студенти по архитектура в УАСГ, Никол Иванова и Петър Парзулов пък са завършили ландшафтни архитекти, а Ради Радев им помага за графичното оформление на проекта. „Меркато”, както са се накекли те във връзка с естеството на проекта, ни разказаха малко повече за процеса.

Ивелин, Никол, Петър, Жара
  • Как решихте да вземете участие в този конкурс? Каква беше вашата мотивация?

Ннаучихме за конкурса от уеб страницата на община Добрич. Всъщност Жара случайно откри заданието и ни покани да участваме заедно в конкурса. Познаваме се от няколко години от общи приятели, но никога досега не бяхме работили професионално в един екип. Мотивацията ни дойде основно от факта, че конкурсът бе за една много добре позната ситуация – а именно градският пазар на нашия роден град Добрич. Това за нас е място, от което сме минавали хиляди пъти и сме имали шанса лично да проследим развитието му през последното десетилетие. Друг фактор, който изигра голяма роля, беше, че участието в конкурса бе анонимно. Сметнахме, че така предложението ни ще бъде оценено само и единствено по качеството на работата ни и няма да бъде пренебрегнато поради липсата ни на професионален опит.

  • Какви трудности срещнахте по пътя за реализация на намерението ви?

Конкурсът за нов облик на градския пазар бе с основна цел да събере идеи за бъдещото развитие на съответното място, но и с възможни намерения за реално изпълнение на един от проектите, тоест има характер на конкурс за обществена поръчка. В тази връзка, основните ни трудности бяха на административно и правно ниво, опитвайки се да отговорим на изискванията за участие в конкурса. По тази причина ни се наложи и да сключим ДЗЗД (вид дружество, създадено със сключване на взаимен договор), което да ни обедини правно. Ситуацията на проекта сама по себе си също е сложна. Пазарът се намира на кръстопът на различни човекопотоци и на граница между центъра и отделните квартали. В намирането на проектното решение тези фактори изиграха голяма роля и затрудниха работата ни в началните етапи.

  • Проектът Ви получи много гласност в медиите. Смятате ли, че работата на младите специалисти става все по-ценена от обществото?

Според нас интересът в медиите бе породен освен от факта, че бяхме единствените студенти, участници в конкурса, но освен това бяхме и единствените местни такива. Фактът, че по-голямата част от екипа сме израснали в град Добрич, запознати сме с неговите особености и проблеми е и една от основните причини да спечелим симпатиите на местните граждани.

Вярваме, че голяма част от младите специалисти в България са изпълнени с нови идеи, знания и енергия за работа.

Заедно с това те имат и огромно желание да се борят в името на една по-добра среда за живот и по-представително и красиво лице на страната ни.

  • По какъв начин допринесе за вашето развитие екипната работа по такъв проект?

Поради голямата ни ангажираност в университета и обявения срок за работа, който ни предоставяше месец и половина, ние трябваше бързо да се мобилизираме и да направим скоростен план за действие. Разпределихме си отделните задачи и се допитвахме един друг във връзка с индивидуалната работа на всеки, за да не губим екипното естество на задачата. В процеса на работа не сме имали сериозни противоречия. Това, че се познаваме отпреди, определено помогна доста за нашето добро сработване. Освен това, и преследването на една обща цел винаги мотивира хората да бъдат по-задружни.

  • До каква степен участието в конкурс от подобен мащаб ви мотивира да продължите да се развивате в професията си?

Добрата оценка на журито и гражданите, имайки предвид голямото обществено значение на този проект за град Добрич, е истинската награда за нас. Ние сме силно удовлетворени и щастливи от факта, че на идеята се гледа толкова позитивно, въпреки факта, че не е сред първите места. Това определено ни мотивира да продължаваме в същия дух и да преследваме целите си в професионалното си развитие. Местното одобрение е най-голямата награда.

  • Какво бихте казали на други млади специалисти, които имат желанието, но не и смелостта да се впуснат в подобни приключения?

Не се колебайте! Ако не знаете нещо или не сте сигурни какво да правите – просто попитайте. Работете и създавайте колективи и силни връзки с колегите си. Никой не е постигнал нещо съвсем сам, работата в екип е един от най-удовлетворяващите и приятни начини за работа. Общата цел винаги сплотява и ви позволява да постигате неща, които никога не бихте могли сами. Търсете възможности навсякъде и не се страхувайте! Това изживяване бе истинска мотивация за нас и вярваме, че всеки трябва да опита предизвикателствата, които му се предоставят.

Снимките и визуализациите са предоставени от ДЗЗД „Меркато.“

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Зекие Емин
Load More In Личности

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Защо е ценно русенското летище?
Успехите в опазването на следвоенната архитектура

Тази седмица Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) обяви, че сгра…