Тази събота посетихме изложбата „Място до прозореца“, която се намира в галерията „Васка Емануилова“, в близост до парка „Заимов“ и ще бъде отворена за посетители до края на месец януари. Тя отразява мнението на чешката художничка за небезизвестния със своето презастрояване квартал „Манастирски ливади“, както и резултатът от нейната „игра“, проведена с жителите от този район. Куратор на проекта е Владия Михайлова.

Идеята

Катержина започва своя проект още през октомври миналата година, когато кани жителите на квартала да участват в игра. Чрез нея те споделят идеите си за промяна и облагородяване на мястото, като рисуват на прозорците на автомобилите си какво искат да променят в гледката, която виждат през тях. По този начин местните обитатели изразяват идеите си за облагородяване на средата и подобряване условията на живот.

Галерия „Васка Емануилова“ до парка „Заимов“ в град София. / Източник: Google Images

Както може би повечето от вас знаят, на тази локация типичните столични проблеми достигат своята кулминация – тотално презастрояване, липса на улици, тротоари и зелени площи, отсъствие на публични сгради и детски градини.

Резултатът

Оказва се, че повечето от желанията са съвсем обикновен, но жизненоважни: необходимостта да има тротоари и улици, повече зеленина и междублоково пространство, детски градини и училища, велоалеи, места за разходка и почивка и дори езерце с рибки.

Част от експозицията „Място до прозореца“/ Снимка: личен архив

Кварталът да смени цвета си: от сив в зелен.

Хрумките се превръщат както в конкретни предложения, които чертаят бъдещето на квартала, така и представляват универсални послания за качеството на живот, спокойствие и сигурност.

Снимка: фейсбук страницата на проекта

В галерията ще станете свидетели на тези лични „гледки“, както и на гледната точка на авторката. Както и ще разберете кои са тримата участници с най-оригинални идеи, които ще получат своята хубава гледка под формата на семеен уикенд на хижа „Червената шапчица“.

За авторката

Катержина Шеда има богат опит в работата с общности, на които предлага не само възможност да погледнат на всекидневния си живот по различен начин, но и да се сплотят около конкретни идеи. Реализирала е свои проекти из целия свят – от Силиконовата долина в Америка до Чернобил в Украйна. Нейните изложби са били част от Тейт Модърн, Лондон, Документа в Касел, Венецианското биенале и много други. За представянето си на Документа 12 в Касел през 2007 г. Шеда създава проект за квартал в родния си град Бърно, чрез който успява да сближи хората, като ги провокира да се обърнат един към друг и да видят общата среда, в която живеят.

Част от експозицията./ Снимка: Google Images

В интервю за kultura.bg тя споделя, че отначало не е откривала много по снимките от експеримента, въпреки многобройното разглеждане, но това се е дължало на факта, че  понякога пренебрегваме ключовите неща, защото са твърде очевидни. В същото време нейната концепция отразява максимално настоящата ситуация, в която основната връзка на хората със света е основно гледката, която имат през прозореца. Чешката художничка добавя още, че просто е неправилно тричленно семейство да притежава две или три коли и да заема мястото, което трябва да служи предимно за срещи и изграждане на взаимоотношения.

Снимка: Google Images

Според нея днес от решаващо значение е хората да се образоват през целия си живот, защото това е единственият начин да се създаде активно общество, което ще поиска да промени и подобри нещата. Една от основните причини да включва жители в проектите си е за да ги активизира, но най-вече да възвърне самочувствието им и вярата, че те самите са способни да влияят върху много неща.

Проектът ще продължи и през 2021 година с целта да допринесе за промяната на местата, които обитаваме, чрез активизирането и даването на глас на хората там.

А вие какво бихте нарисували на вашия прозорец?

Ако искате да разберете повече, можете да посетите фейсбук страницата на проекта.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Как архитекти и строители ще се справят с глобалното затопляне
COP26: 60 от най-известните фирми в бранша подписаха споразумението на конференцията в Глазгоу

Двуседмичната конференция на Обединените нации, посветена на климатичните промени, или още…