Автор на статията: арх. Павел Янев. 

Арх. Павел Янев е роден и израства във Варна. Като дете на строителни инженери той расте заобиколен от чертежи. Павел завършва ВИАС в гр. София. Още от втората година започва да работи в различни архитектурни студиа, за да придобие опит в реалния живот на сградите. През 2011 година той основава собствено архитектурно студио ALL in STUDIO. На 24 октомври на  официална церемония в The Royal Lancaster Hotel, Лондон, архитект Павел Янев бе отличен с наградата „Най-добър интериорен дизайн на частна резиденция  2019-2020“ за своя проект SVP House по време на European Property Awards 2019.


Невидимите на пръв поглед фасадни слоеве под облицовката – топлоизолация, зидария и вътрешни финишни повърхности обуславят прехода между интериора и екстериора на жилището. Всеки един от съставните материали на външната стена допринася по различен начин за комфорта на обитателите й, както и за устойчивостта на сградата от гледна точка на различните технически и екологични изисквания.

Какво се случва в слоевете на фасадната конструкция?

От какви материали трябва да бъде изпълнена тя и как да ги съчетаем? Ключова е зидарията – изборът е най-често между червените керамични тухли, които познаваме от десетилетия и високотехнологичните блокове YTONG.

За архитектите водещи са няколко основни неща – дълготрайността на сградата, добрата естетика и щастливите обитатели. Разбира се всеки има различни изисквания, но сред най-често срещаните се отркояват три основни, които са от голямо значение за комфорта на живеене: лесното поддържане на температура през зимата и прохлада през лятото, изолиране от шума от съседи и трафик, както и чувството за сигурност. Именно на тези изисквания отговарят и продуктите YTONG.

Най-важната функция на сградната обвивка е да предпази сградата от температурните промени

При нея материалите са от особено значение. Те трябва да имат нисък коефициент на топлопроводност – колкото по-нисък е той, толкова по-добри топлоизолационни качества има материалът. Блоковете YTONG се открояват с изключително нисък коефициент λ (ламбда) – 0,09 W/(m∙K). Това се дължи на порите в тях, заемащи над 80% от общия им обем. Това ги прави от 3 до 5 пъти по-добри изолатори от единичните червени тухли, както и от тухлите четворки.

Как да се справим с шума?

В днешно време повечето от нас живеят в големи градове, което има както своите плюсове, така и минуси. Повечето жилищни сгради са постоянно изложени на шум от превозни средства, климатични инсталации, строежи, както и битова дейност на съседните. Блоковете YTONG се справят с вредния шум без допълнителни мерки. Изолационната способност на зидарията е с около 2 dB от тази на алтернативните материали при една и съща повърхнинна плътност на стенните конструкции. Препоръчително е преградните стени да се изпълняват от YTONG MASSIV, който удовлетворява високите изисквания на строителните норми със сравнително малка дебелина на зидарията.

Снимка: Ксела България

Сигурността на сградата при пожар и земетръс

Сеизмичната устойчивост и пожаробезопасността са двата основни показателя на сигурната сграда. YTONG се явява сигурно средство срещу разпространението на огъня, а зидариите с тези блокове са естествени прегради по пътя на пожара. В техническо отношение техните възможности надхвърлят в пъти изискванията на нормите за жилищни сгради. По този начин се осигурява защита на човешкия живот и имуществото в случай на инциденти.

По отношение на сеизмичната устойчивост блоковете YTONG имат предимството да генерират по-малко земетръсно натоварване върху сградната конструкция, тъй като са лек материал. От друга страна те имат по-голяма дуктилност от масово използваните керамични тухли, които са по-крехки. Дуктилността е способността на материала да поглъща и преразпределя сеизмичното натоварване чрез пластични деформации. Чрез това поведение на зидариите се намалява натоварването върху носещите елементи, което позволява на сградата да оцелее при земетръс.

Изображение: Ксела България

В зависимост от разположението и функцията им в сградата, продуктите YTONG могат да бъдат използвани с различни приложения – от еднослойни и комплексни стени за външни зидове с дебелини от 20 до 40 см, до преградни стени с дебелини от 12.5 до 25 см. Задачата на проектантите е да подберат подходящите материали и да убедят инвеститора, че вложените средства за енергийна ефективност, шумоизолация и сигурност винаги се възвръщат.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Материали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Novoferm

Novoferm е един от най-големите доставчици на врати и товаро-разтоварни решения за частни,…