През последните дни в пренаситения ми от архитектурни изображения Инстаграм фийд започнах често да се натъквам на разнообразни изображения на сгради, изградени в абсолютна симбиоза със заобикалящата ги среда. Те бяха толкова умело слети с ландшафта около тях, че е невъзможно дори за миг да си помислиш, че е имало момент, в който не са били част от него.

След малко проучвания разбрах, че всъщност това са съвременни еднофамилни жилищни сгради, внедрени във великолепните природни пейзажи на Гърция. Днес споделяме с вас точно тези проекти, които умело показват как трябва да се прави добра съвременна архитектура в девствена природна среда. 

Xerolithi House / Sinas Architects

Какво представлява контекстуалната архитектура?

Една бърза проверка в Уикипедия ни казва, че “контекстуалната архитектура, също позната като контекстуализъм, е философски подход в архитектурната теория, който се отнася към проектирането на структури, съобразени с физическите и абстрактните характеристики на заобикалящата среда, в която обектът бива създаван”.

Интернет също информира, че един от най-добрите примери за контекстуална архитектура е до болка познатата къща на водопада на Франк Лойд Райт. 

Xerolithi House / Sinas Architects

Тоест тя се слива със заобикалящата среда и с времето, благодарение на специфичните си характеристики става неразделна част от нея. Тук мога да изразя малко архитектурна пристрастност и да кажа, че може би любимият ми съвременен подход в архитектурата е именно този.

Умелото изграждане на сгради, които изцяло контактуват със средата около себе си, вземайки предвид всички нейни ценности, уважавайки ги и интерпретирайки ги в собствения си образ е една от основните посоки, в които трябва да се развива архитектурата. Това показва уважението на архитекта и на всички нас като общество към природата и светът, в който живеем.

Съвременните примери от Гърция

Контекстът обаче може да бъде разнообразен – от исторически център на град, през панелен жилищен комплекс до девствена природна среда. В случая, подобно на Франк Лойд Райт, проектантите боравят с последния от тези варианти.

Ncaved House / MOLD Architects

Умел опит за създаване на такава архитектура ни представят по-долу изброените примери. Те толкова умело са вписани в природната среда на южна Гърция, че е невъзможно смислено и физически да ги отделиш от там. Слети са с красотата на природата и добавят към активизирането на девствената, непокътната среда. Те сякаш елегантно пробиват ландшафта, за да създадат място за съществуването на малко живот в пустотата на заобикалящата ги природа. 

Xerolithi House / Sinas Architects

Основната концепция на проекта бе тя да се слива незабелязано в природната среда.“.

Това разказват архитектите на проекта. Самата природа се е състояла основно от стръмни скатове, покрити със суха пръст и с разпръснати по тях диви храсти.

Xerolithi House / Sinas Architects

Интересна специфика на мястото са били подпорните стени, които са съществували там преди намесата на архитектите. Те са създадени с идеята да осигурят възможност за отглеждане на земеделски култури. Тези стени локалните наричат „ксеролити“ от там идва и името на проекта.

Xerolithi House / Sinas Architects

Вдъхновявайки се от тях архитектите изграждат по тяхно подобие и предната и задната фасада на новата къща. Те започват ниско и постепенно се изкачват, за да достигнат нужната височина за осигуряване на подходяща светла височина за обитаване.

С хоризонталното преминаване на стените – както съществуващите на мястото, така и новодобавените, се постига елегантното вписване на къщата на склона на остров Серифос, откриващ невероятна гледка към Средиземно море.

Ncaved House / MOLD Architects

Енкейвд хаус се разполага в село в най-южната част на Пелопонеския полуостров. Също предлага уникални гледки към водите на Средиземно море и използва подобни подходи като предходната.

Ncaved House / MOLD Architects

Тук обаче формата и вписването на къщата са утилитарна нужда – мястото е прекалено ветровито и склоновете не са приветливи за обитаване. Точно затова архитектите решават вместо да изградят обем, който ще се откъсва от земната повърхнина и ще прекъсва преминаващите силни ветрове, да създадат обем, вписан в естествения ландшафт.

Ncaved House / MOLD Architects

Както казват самите архитекти, те буквално „пробиват“ земята, като създават отвори, които откриват гледки към водата, позволяват навлизането на естествена светлина и заедно с това осигуряват защита от силните ветрове.

Използвахме правоъгълен грид, за да създадем триизмерна „дъска за шах“ от обеми и празни пространства, които да изолират жилищните пространства и да създадат интимност.“

Ncaved House / MOLD Architects

Контекстуализмът е течение на модерната архитектура, произлязло още в началото на миналия век. Именно днес, в света, който населяваме, все повече разбираме, че сме силно зависими от природата и всичко, което ни заобикаля и влиза в контакт с нас. Точно затова осъзнаването на ценностите на природата и нуждата и тя да бъде запазена такава, каквато е, но осигурявайки нужните ни за обитаване условия, ще ни предизвиква да създаваме още по-устойчива и уважаваща средата архитектура.

Снимки Xerolithi HouseYiorgos Kordakis

Снимки Ncaved HouseYiorgis YerolymbosPanagiotis Voumvakis

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Зекие Емин
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Архитектурният свят се сбогува с Рикардо Бофил
Преглед през най-легендарните творби на архитекта

Преди малко повече от седмица архитектурният свят научи за смъртта на един от най-именитит…