Къде заради предстоящите избори, къде заради належащата нужда от рехабилитация, лятото ще бъде време на започнати, довършени и проектирани намерения за обновяване на градската подземна инфраструктура. И ако съдим по думите на главния архитект на София Петър Диков, през „последните 4-5 години приоритетът на София е инфраструктурата“, то се надяваме след нея да започне и обещаното обновяване на визията на града.

Вчера от пресцентъра на Столична община (СО) съобщиха за затваряне на уастък от булевард „Черни Връх“ до края 31 юли. Причината, наложила забраната за преминаване на автомобили, е изграждане на канализационен колектор под булеварда. След изграждането му той трябва да бъде свързан с новоизградения вече колектор под бъдещото трасе на бул. Тодор Каблешков   Естествено това ще предизвика леко затруднение за живущите в околните жилищни зони. Добрата новина е, че времето за строителството му е избрано през отпускарския период.

Междувременно по изчисления на зам.-кмета на СО Ирина Савина, на всеки лев нова канализация  са нужни по два или повече лева средства за отчуждаване на прилежащи имоти. Данните са изготвени за местностите „Манастирски ливади-изток“, „Кръстова Вада“ и „Гърдова глава“. От СО имат готовност да започнат строителни работи до края на годината на територията на Манастирски ливади и Кръстова вада. За там средствата, необходими за отчуждителни процедури са оценени на 79 млн. лева. Колекторите, които ще осигуряват отводняването ще бъдат завършени до края на годината. Има подготвени проекти за изграждане на канализация в части от районите „Овча купел“, „Кремиковци“, „Банкя“ и „Искър“. Работни проекти имало за всички територии без канализация, но пречката за тяхното реализиране са неотчуждените парцели, заради коeто общината няма разрешително за строеж.

В края на миналата седмица стана ясно, че „Топлофикация София“ получава близо 2 млн. евро за рехабилитация на абонатни станции. Или по-точно споразумение на стойност 1.8 млн. евро между Международен фонд „Козлодуй“  и изпълнителния Директор надружеството Цветан Цветанов. От началото на проекта през 2003 г. до 2009 г. със средства на ЕБВР, Световната банка и Фонд „Козлодуй“ са били подменени общо 97 км топлопроводни тръби на стойност 80млн. евро. Подменените абонатни станции по време на проекта за изпълнение на топлопреностната мрежа в София са общо 10 353.

С новоусвоените пари „Топлофикация София“ се задължава да подмени допълнително 136 абонатни станции в обществени сгради с образователно и социално предназначение, както и да осигури доставката на 25 км нови тръби. Те трябва да бъдат снабдени със система за откриване на пробиви по мрежата. Очаква се монополистът сам да осигури средствата за подмяна на тръбите, а полагането им да започне през лятото на 2012 година.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

YTONG с нова гама блокове за зидане
Ксела България представи новите строителни материали от серията

„КСЕЛА България“ ЕООД като водещ производител на строителни материали непрестанно се стрем…