Инвеститор: Община Шумен
Изпълнител: ДЖИ ПИ ГРУП АД
Архитектура: Архитектурно студио АТЕК-ВД ЕООД: арх. Валери Иванов, арх. Калоян Колев, арх. Галина Шепелева
Конструкция: инж. Емил Крумов, инж. Андриана Миленкова
Акустична среда: „Кнауф“ България
Местоположение: гр. Шумен
Функционален тип: спортна зала
Инвестиция: 8,5 млн. лв
Площ имот: 55 640,95 кв. м
РЗП: 5 661,49 кв. м (без полуподземния етаж)
Официално откриване: юли 2018 г.
Отличия: LUXURY Property Awards 2018 – категория „Луксозно обществено строителство“

София съвсем естествено привлича множество инвестиции със значителни размери, това е и причината архитектурата тук лека-полека да достига проявления от качествено ново ниво. Ситуацията извън столицата е съвсем различна – от дълго време редица селища се обезлюдяват, докато обитателите им се насочват към големите градове в търсене на работа и по-качествени условия на живот. Именно затова се радваме се да пишем за интересни реализации извън София, проекти, които представляват важна крачка към регенериране на територии с висок потенциал. Още повече, изключително важна и ключова за развитието на всяка една страна град несъмнено е архитектурата за спорт. Подобни сгради обикновено се превръщат в символни за един град и се използват в продължение на десетилетия.

През миналата година Шумен се нареди сред българските градове със съвременни спортни зали.

Още повече ни радва, че спортна зала „Арена Шумен“ е мултифункционално съоръжение, което не е единична архитектурна намеса, а е част от цялостното благоустройство на територията на бившето военно поделение „Пети полк”. Ключовото му местоположение на входа на града поражда амбиция залата да постави началото на нов вторичен градски център.

Архитектурно студио АТЕК-ВД

Проектът включва създаването на нов парк, както и подобрения в инфраструктурните връзки – разширяване на уличното платно, изграждане на две нови кръгови кръстовища и паркинг с 300 паркоместа. Многофункционалният комплекс върху площ от 21 декара предвижда създаване на открити спортни игрища, плувен басейн, детски кът и хотел. В бъдещ етап е планирана територия за нов жилищен комплекс и търговски обекти. Строителството на залата се финансира с 8,5 млн. лв държавна субсидия от правителството през август 2016 г. Изпълнителите на проекта твърдят, че

„Като архитектура и функционалност „Арена Шумен” е най-добра след столичната.”

Строежът на мащабното съоръжение. Източник: gpgroup.bg

Залата покрива всички изисквания на спортните федерации за провеждане на локални, национални и международни състезания по баскетбол, волейбол, хандбал, тежка атлетика, тенис, бокс, художествена гимнастика. Освен това, тя е подходяща за организирането на културни събития, концерти, конференции, изложения и изложби. Те са и основният източник на приходи за функционирането на подобен тип зали. За тяхното провеждане е предвидено поставяне на специална ПВЦ настилка, която да предпазва пода.

Функционалната програма на Арена Шумен е богата и включва всичко необходимо за успешното осъществяване на двете основни предназначения. Местата на трибуните са 1 500, в това число и за хора с увреждания. Има възможност за увеличаване на капацитета до 2300 места. Конструкцията е стоманобетонна със стоманен покрив и алуминиева фасада.

Защо трябва да планираме цели територии, а не отделни сгради?

Примерът за конверсия на бивш военен терен в спортно съоръжение ни показва един възможен сценарий за развитие на подобни територии. Темата е особено актуална, защото този случай не е единичен. Това, което ни прави добро впечатление, е че проектът за „Арена Шумен“ е предшестван от подробни градоустройствени проучвания и е цялостно решен още от териториално-устройствено ниво. В резултат, потенциалът на мястото цели да удовлетвори стратегическите интереси и потребности на местната общност.

Бившето военно поделение на пети полк е превърнато в зала, която започва да генерира градска тъкан.

Главен проектант на залата е доц. д-р арх. Валери Иванов, управител на архитектурно студио АТЕК-ВД. Професионалист с богато портфолио, той е и любим преподавател на студентите от УАСГ.

„Търсен бе органичен образ, отразяващ „искрено“ функционалната гъвкавост и целесъобразност на пространствата.“, споделя арх. Валери Иванов.

Проектантите внимателно изследват съвременните тенденции за изграждане на подобни съоръжения – многофункционалност на площите, задължителна безопасност и перфектни условия за евакуация, отлично разпределение на различните потоци от посетители, иновативност на конструктивното решение, икономическа целесъобразност при строителството и експлоатацията. Естествената денивелация на терена е успешно овладяна чрез създаването на полуподземен етаж, където са разположени всички спортно-технически кабинети и складови помещения.

При проектирането на игралното поле определящо е било правилното му оразмеряване в съответствие с видовете спорт. Формообразуването произтича от особеностите на необходимата функционална програма. Избрано е двустранно разположение на трибуните като най-оптимално. Габаритните размери на игралното поле са 30/45,4 м, а светлата височина – 12,75 м.

Архитектурно студио АТЕК-ВД

Акустичната среда в „Арена Шумен“

Положени са особени усилия за създаване на оптимална акустична среда в залата. Пространството, подложено на различни шумови натоварвания по време на спорт, в друго време функционира като трибуна за културни мероприятия и изисква специфично акустично решение. В противен случай, могат да възникнат редица проблеми от отразените звукови вълни – ехо, кънтене, повишаване на фоновия шум и др.

За да бъде избегнато създаването на дискомфорт, в проекта за „Арена Шумен“ са заложени акустични перфорирани плоскости Knauf Cleaneo Akustik. Те представляват перфориран гипскартон – със стъклен воал от задната страна.

Отличната акустика е създадена със системи за предстенни обшивки и окачени тавани с плоскости Knauf Cleaneo Akustik. Освен овладяване на звуковите вълни, плоскостите повишават комфорта на обитание. Зеолитът в състава им намалява вредните вещества във въздуха на помещенията.

Изпълнението. Източник: Кнауф

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

2 коментара

  1. […] […]

    Reply

  2. […] Прочетете също за Спортна зала „Арена Шумен“. […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Сградата на Калистратов Груп – номинация за EU Mies Award
Архитектурен образ, продиктуван от енергоефективността

Що е то офис сграда? Често пъти отговаряме еднозначно – представяме си щедро остъкле…