Климатичните промени в последните години налагат все по-голяма нужда от съхранение на енергията в сградите. То цели намаляването не само на експлоатационните разходи, а и на човешкия отпечатък върху околната среда. Архитектурната практика се задълбочава в проблемите на топлоизолирането на сградите едва миналия век, затова можем да считаме методите за саниране за сравнително нов аспект на сградното проектиране.

Разбира се, те поставят пред проектантите редица казуси, един от които е деформациите в топлоизолацията при тъмно оцветените и южните фасади, особено широкоплощните, които са на калкан. Въпреки сравнително краткия период на полагането на топлоизолационни системи в глобален мащаб, можем да черпим опит от строителните практики в Австрия, Германия, Италия и други европейски държави. При тях процесът стартира значително по-рано. Там вече има натрупан професионален опит и се търсят рационални и иновативни решения за превенция на появили се проблеми в практиката.

Деформациите в топлоизолацията – критичен проблем.

Паднала топлоизолация вследствие на деформации и силен вятър. | Снимка: gabrovodaily.info

Деформирането на топлоизолационните плоскости може да бъде забелязано и с просто око – контурите им се открояват във фасадната мазилка, издуват се или хлътват в зависимост от сезона (появява се т.нар. „ефект на възглавницата“), замърсяват се и придобиват различен цвят. В някои случаи, вследствие на омокряне, по фугите се оформя плесен, която още повече нарушава облика на сградата.

Проблемът обаче не е само естетически. В следствие на температурните разлики топлоизолационните плоскости се притискат или отдалечават една от друга и с това практически фугите между тях се превръщат в пробиви. Така спират да извършват своята функция – да защитават от студа и горещината. Деформирането на топлоизолацията е предпоставка за нейното отлепване – риск за нанасяне на материални щети и нараняване на минувачи. Естетическия вид на фасадата също става критичен.

Друг срещан казус е избеляването на фасадната мазилка. Често то се случва в рамките на няколко години след построяването на сградата, а с него се нарушава архитектурният й облик. В повечето случаи става въпрос за тъмни цветове на завършващата мазилка. Разбира се, ние искаме нашият дом да отговаря на четирите стълба на архитектурата – функционалност, икономичност, технологичност и естетика. За да ги постигнем, трябва първо да преборим предизвикателствата пред нас.

Основната причина за деформациите е некоректният избор на материали.

Най-често забелязваме деформираната топлоизолация по южните и тъмно оцветените фасади. Това се дължи на факта, че именно те са тези, които са подложени на най-интензивно влияние на слънчевите лъчи. Така те се нагряват до много високи температури, което води до тяхното разширяване. В такива моменти забелязваме издутини по фасадата. През зимата пък вече изкривените плоскости се свиват от ниските температури и така се образуват нежеланите уголемени фуги. Цикличността на сезоните води до трайното увреждане на топлоизолацията, с което тя се компрометира и спира да извършва функцията си.

Изсветляването на фасадната мазилка също е следствие на активното влияние на слънчевите лъчи върху сградата. Най-често това се случва, когато при строителството не са вложени покрития с характеристики, отговарящи на интензивното слънцегреене у нас.

Как да се предпазим от тези проблеми?

Прорезите в топлоизолационните плоскости поемат разширенията в материала. | Изображение: roefix.bg

Необходимо е да заложим на цялостна топлоизолационна система. Ефективното саниране на сградата се крие не само в подбора на подходящата топлоизолация. То е съвкупност от всички елементи на фасадната обвивка. Важно е да се съобрази каква е основата – нов зид или съществуваща мазилка, както и какви са проектните дебелини на топлоизолационните плоскости. Спрямо това се избират и подходящите лепила и мазилки, чрез които се получава технологично издържана и трайна фасада.

Най-добро средство срещу деформирането на топлоизолационните плоскости се явяват тези с прорези, които освобождават напрежението. Такива откриваме например в системата RÖFIX RELAX.

Casa sul Parco, Фиденца, Италия. С помощта на топлоизолационните плоскости с прорези, тъмно оцветените фасади не се деформират. | Снимка: montanaricostruzioni.it

Как да се справим с лъчението, което изсветлява фасадната мазилка? Най-правилният метод е да го отразим. Така системата RÖFIX SycoTec отразява близкия инфрачервен спектър. Тази способност се дължи на иновативни добавки в пигментите и полимерната матрица, капсулована с алгициди и фунгициди.

Разрешаването на тези проблеми ще покаже кои са следващите стъпки.

Преодолявайки тези „спънки“ по пътя, можем да се фокусираме върху най-голямата цел – запазване на енергията в сградите и опазване на околната среда. Методите, по които можем да подходим са много, а като проектанти е наш дълг да осигурим по-здравословна и качествена среда на обитателите. Повече за това как да го постигнем, можете да научите тук.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

В София предстои второто издание на Additive Days
Балканската конференция за 3D принтиране ще се проведе между 20-23 февруари

“Beyond the hype” е мотото на второто издание на балканската конференция за 3D принтиране …