Студентски проект търси нова градоустройствена стратегия за нарастващият град Сан Исидро дел Женерал в Коста Рика.
Проектът е на Алехандро Нуньес Лопес, студент по архитектура в Veritas School of Architecture, Коста Рика. Q I Santa представлява цялостен концепция за град, който не отрича заобикалящата го среда нито себе си. Проектът търси отговор на въпроса как градът да функционира пълноценно без да влиза в конфликт с природните естествено съществуващи структури. Авторът споделя разбирането, че градът се написва, изтрива и пренаписва от самия себе си във времето, спрямо променящия се контекст, появилите се нови изисквания към средата и новосъздаващите се градски структури. Усложняването на градската среда е резултат от нарастващото количество информация, която всеки град съхранява, смесицата от наслагващи се култури, изискването за нови дейности и нарастващия капитал от ресурси за управление.

Съвременните градове са комплексни, гъвкави, динамични, флуидни, в постоянна промяна. Проектът обръща специално внимание на взаимоотношенията между естествените и изкуствените градски системи. Градовете в Латинска Америка нарастват неконтролируемо и често гъстотата на застрояване ги превръща в затворени структури отхвърлили всякакъв диалог със средата в която съществуват. Така независимо от принадлежността си към дадена територия, градовете се уеднаквяват, губят идентичност. Една матрица от бетонови елементи не е способна да отговори на съвременното разбиране за динамично променяща се урбанизирана структура.

Проектът цели да приспособи града към настоящите условия. Икономическата ситуация води до упадък в земеделския сектор, висок процент на безработица и неконтролируемо преселване на населението от селата в големите градове. Хората търсят в градовете по-добри условия за живот и работа. Но именно това нарастване на населението води до влошаване на условията за живот в градовете. Алехандро Нуньес Лопес предлага нарастването на града да стане в крайречната зона. Целта е градът да стане по-обитаем, да се развива в човешки мащаб, с достатъчно паузи в решетката от градски елементи.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Градска среда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Бараж Груп ЕООД

„Бараж Груп“ ЕООД е строителна компания, създадена през 2011г., която е специализирана в р…