Някой хора вярват в идеята, че виртуалните роботи се разработват, за да ги оставят без работа. В действителност те могат само да ги освободят от бремето да изпълняват рутинни, повторяеми задачи като обработка на големи количества  входящи и изходящи документи.

“RPA изкарва робота от човека.” -Лесли Уилкокс

Какво е RPA (Роботизирана Автоматизация на Процеси)?

С няколко думи, автоматизацията представлява софтуерен „робот“, който използва въведените вече системи и офис приложения (Еxcel,CRM,ERP,BI и пр.) по абсолютно същия начин, както би го направил човек. RPA може да се групира в три класа. Първият се фокусира върху задачи, които включват структурирана информация (таблици, CSV или XML). Вторият клас по-интелигентна автоматизация работи с данни, извлечени от  документация и имейли, като успява да „разбере“ и оптимизира полезното съдържание. Третият клас RPA включва когнитивни платформи, които се стремят да обработват заявки от клиенти, като се адаптират, самообучават и самокоригират.

Въпреки растящата нужда от оптимизиране  на  много от административните си процеси, малките и средни строителни компании все още подхождат доста плахо към интегрирането на подобни софтуерни решения. В следващите редове ще разгледаме няколко изключения и  процесите, които те успешно успяват да оптимизират, използвайки RPA.

Изображение:www.pexels.com

Изготвяне на фактури

Една от големите строителни компании изпитвала сериозни затруднения в подготвянето на финансовата си документация. Всяка фактура изисквала обработката на средно 150 страници материали с разнороден произход. Синтезирането на информацията за една фактура се нуждаело от 4 до 5 часа човешки труд, а компанията издавала хиляди фактури на месец. В стремежа си да ускори плащанията, компанията решава да интегрира RPA. С дружните усилия на консултанти, адвокати, счетоводители и програмисти, роботизираната автоматизация бива внедрена за 8 седмици. Крайният резултат е повече от задоволителен, редуцира се времето, необходимо за обработка на фактура от 4,5 часа на 11 минути, а крайната инвестиция от 150 хиляди долара се възвръща за по-малко от 9 месеца. Въведен веднъж в експлоатация софтуерният робот има възможност да работи непрекъснато, като не се нуждае  от отпуски или болнични.

Предпроектни проучвания

Друга голяма строителна консултантска компания се гордее с притежаването на най-голямата армия от софтуерни ботове в бранша. На тях са оставени повечето административни задачи, които те обработват с непосилна за човека скорост и точност. Амбициозните  планове на тази компания  включват автоматизираното извличане на данни от карти и чертежи. Първите стъпки в тази посока вече са факт, като използвайки RPA технологии, те откриват точното местонахождение на електрически, водопроводни или телекомуникационни инсталации и връзки. Ботовете успели да съкратят времето за детайлен анализ от няколко седмици до едва няколко дни.

Управление на складови бази

Ежедневното проследяването и визуализиране  на точната актуалната наличност в големите строителни бази често е непосилна задача. Едно от възможните решения е интегрирането на роботизирана автоматизация, която да осъществява непрекъснат входящ и изходящ контрол на материали и консумативи. Справките за целия поток от информация в системата ще улесни служителите в планирането и управление на доставките.

Източник:www.workfusion.com

Повишаване и поддържане на качеството на услугите, увеличение  на производителността, намаляване на разходите и чувствително увеличение на броя на доволните клиенти – това са само някои от предимствата, които RPA  носи след себе си. В дългосрочен план, благодарение на софтуерните роботи, служителите ще имат време за повече креативна и удовлетворяваща работа. Връзката между технологията и хората се нуждае от позитивна промяна и роботизираната автоматизация на процеси е важна стъпка в правилната посока.

Основно изображение: hello.cognigy.com
Основни източници: SNC-Lavalin, EY, Mckinsey & Company

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Андрей Маринов
Load More In Конструкции

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Иновацията Mesh Mould
Стоманената решетка, която служи едновременно като кофраж и армировка

В рамките на национална научноизследователска инициатива (NCCR), инвеститори, архитекти, п…