Завършен е криволичещият пешеходен мост над река Суон в град Пърт, Австралия. Той е част от проект за обновяване на пристанище Елизабет. Мостът е вантов с дължина 110 метра и  удължена S-образна форма в план, на който носещата конструкция са две стоманени арки.

 

Избран е такъв дизайн на моста поради желанието да бъде с проста, но емблематична форма, отговаряща на цялостния план на пристанището.

queen-elizabeth-quay-bridge-arup-associates-perth-australia-jacaranda_dezeen_1568_0

Леко извитата форма позволява  да се остави достатъчно място за преминаващите отдолу кораби, а двете 22 метрови стоманени арки осигуряват стабилност. В изглед стоманените рамки създават М-образен профил, наподобяващ логото на световна верига за бързо хранене.

queen-elizabeth-quay-bridge-arup-associates-perth-australia-_dezeen_936_2

Плочата на моста се променя непрекъснато във височина и се извива в план, поради което е търсено най-оптимизираното решение за геометрията на арките. Търсен е ефектът от наклонени рамки, но и най-ефективно напречно сечение.

Конструкцията е изследвана за ветрово въздействие, за да се предотвратят вибрациите, които могат да възникнат в нея.

Друга важна част от проектирането е осветлението, което дефинира формата на сводовете. Идеята е светлините на арките да се виждат от двете страни на моста- и от реката, и от града. За да се постигне това, напречното сечение е пет странно и осветено по цялата си дължина.

queen-elizabeth-quay-bridge-arup-associates-perth-australia-jacaranda_dezeen_1568_5

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от m.yordanova
Load More In Инфраструктура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Успешен първи цикъл от обучението на Академия Лидерите

Началното двуседмично обучение на Академия Лидерите премина успешно! Проведоха се по една …