Oсновните мерки за понижаване консумацията на енергия, които са основни критерии на стандартите за пасивни сгради, са изолация и контролирана вентилация на помещенията – само с тези две мерки е достатъчно да намалим консумацията на енергия до 10 пъти.

Пластмасовата система SCHÜCO Corona SI 82+ е снабдена с три равнини на уплътняване и патентована технология на интегриран алуминиев профил заместващ армировката, което означава, че е разработена за високи стойности на изолация и покриване на европейските норми за енергийна ефективност. Ето защо тя е особено подходяща за приложение при пасивни къщи и е отлична инвестиция не само в качество, функционалност и надеждност при експлоатация, но и в уюта на дома като цялостен елемент (строителна широчина – 82 мм, топлоизолация Uf=0,8 W/m²K).
Вентилацията на сградата е другият компонент, който води до значително намаляване на изразходената енергия. Децентрализираната вентилационна система SCHÜCO Vento Therm е един изключително изгоден и лесно реализуем вариант, както за ново строителство, така и при ремонт на съществуващи сгради, в случай че трябва да бъдат вентилирани само отделни помещения. Задвижваната с мотор вентилационна система е оптимално съгласувана с пластмасовите прозоречни системи на Schüco.
Задължителен елемент на нискоенергийното строителство е засенчването на прозорците през летния период за северното полукълбо. SCHÜCO CTB (Concealed Toughened Blind) е външна, интегрирана във фасадата, слънцезащита с изключително голяма устойчивост на вятър. Електрически навиващата се ламелна завеса от алуминиеви микро-ламели дава възможност за оптимално засенчване и предлага същевременно контакт с външния свят чрез голяма прозрачност.
Следваща стъпка към редуциране на енергийните разходи е използването на слънчевата енергия за добив на електричество и доставка на топла вода. Фотоволтаични инсталации преобразуват слънчева енергия директно в електричество. Соларните инсталации служат за подгряване на питейна вода и помощно отопление за едно- и двуфамилни къщи.
Факт е, че ключът към енергийната ефективност на една сграда е във фасадата. Фасадата SCHÜCO E² обединява по един досега уникален начин основните функции на децентрална вентилация (вкл.отопление и охлаждане), автоматизирани отваряеми елементи, слънцезащита и соларен добив на енергия с най-модерна тънкослойна технология в едно естетично цяло и следва по този начин програмната цел, едновременно да пести и добива енергия.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Изискванията, които налагат обществените сгради
Арх. Павел Янев споделя какво трябва да знаем преди старта им

Павел Янев днес като гост-автор ни споделя какво стрябва да знаем преди старта на строител…