Що е то офис сграда? Често пъти отговаряме еднозначно – представяме си щедро остъклени кули и open space пространства. Сещаме се за големи корпорации, както и за привличащи погледа сгради, които имат силата да се превръщат в емблеми за града. Но мащабите могат да бъдат различни, както и споделените корпоративни ценности. Точно една такава неголяма, но определено заслужаваща внимание офис сграда е тази на Калистратов Груп. Тя е един жест, създаден в резултат от стабилна фирмена политика, традиции и вкус в строителството и естетика, която е в хармония със заобикалящата среда.

За пръв път видях сградата на Калистратов Груп в списъка с номинациите за наградите на ЕС за съвременна архитектура Mies van der Rohe Award. Тази година са номинирани осем български проекта. Отличието има за цел да даде гласност на качествената европейска архитектура и връзките в Европейския съюз и света, както и да подчертае ролята на архитектурата за общата европейска архитектура. Нека видим какво е привлякло вниманието на журито…

С грижа за хората

За да разберем от какво са продиктувани организацията и обликът на самата сграда, нека разкажем малко за хората, за които е правена. Инвеститорите са популярна строителна компания, която разглежда служителите си като едно голямо семейство. Удобството и комфортът на всеки един от тях са първостепенен приоритет за ръководството. Оттам тръгва и заданието за проектиране. Интересен факт е, че е осигурен просторен индивидуален офис за всеки работещ във фирмата, както и самостоятелно паркомясто. Освен това, организацията на помещенията позволява двойно увеличаване на капацитета служители при необходимост.

Разпределение партер | Проект: арх. Климент Иванов

На всеки от трите основни етажа е осигурен архив, място за принтиране, кухня и заседателна зала. Допълнителните удобства включват тераса на покрива, остъклена стая за събирания, йога фитнес зала и ресторант за целия персонал.

Разрез | Проект: арх. Климент Иванов

Авторът на проекта арх. Климент Иванов ни разказва, че на мястото всъщност е имало е съществуващ строеж, предвиден някога за клиника. Общината е препоръчала да бъде запазена и използвана съществуващата конструкция. Всичко е било изчистено до гол бетон и това е задало контура и вертикалната комуникация, около които е развита функционалната програма. Допълнително е изграден подземен паркинг в двора, чиято покрита част също се използва.

Локацията

Не можем да отречем, че местоположението на офис сградата е едно от най-големите й предимства. Разположена срещу парка на “Овча купел”, сред богата зеленина, тя разгръща южната си фасада към планината. Даденостите наоколо диктуват сградата да бъде богато остъклена; това обаче би довело до проблем с преослънчаването. Затова проектантът търси баланс между тези две условия. Решението се води от

ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТТА – ОСНОВНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО В АРХИТЕКТУРАТА.

Арх. Климент Иванов споделя, че основно предизвикателство и цел в неговата практика винаги е било да се постигне комфортно обитаване с естествени средства. “В момента се правят много стъклени сгради, но въобще не се мисли как те ще се отопляват и охлаждат.” И така, в един момент съвременните офиси заприличват на стъклени оранжерии, които са в плен на мощни климатици, които трябва изкуствено да създадат комфортен микроклимат.

В сградата на Калистратов Груп отправната точка е друга – търси се възможност за естествена вентилация и засенчване без използване на електрически системи. Именно затова прозорците се отварят, като така пропускат естествено течение от север на юг. Отделно всяка стая има самостоятелен контрол на температурата и климатикът може да бъде локално контролиран.

Поглед отблизо към металните елементи.

От декоративен към ключов за функцията елемент

За да се борят с парещите слънчеви лъчи, са добавени ключови за проекта елементи на фасадата – пана от перфорирана ламарина. Те представляват динамичен механизъм, който променя местоположението си спрямо частта от деня, сезона, дори настроението на служителите. Слънцезащитните устройства могат да стоят пуснати или пък да бъдат плъзнати и напълно отворени. Ажурната им решетка е създадена от перфорирана ламарина с внимателно оразмерени квадратни отвори, които намаляват количеството топлина и създават максимален комфорт в интериора.

СГРАДАТА СИ СТОИ НЕПОДВИЖНО, ДОКАТО ФАСАДАТА “РИСУВА” НОВИ СЮЖЕТИ.

Северната фасада също е покрита с динамичен пласт от перфорирани плоскости. Тук функцията им е друга – създават уединение в офисите, а перфорациите са двойно по-големи, за да пропускат повече светлина. По този начин сградата може изцяло да се затваря.

ОБЛИКЪТ Й Е ЦЯЛОСТЕН, А СЛУЖИТЕЛИТЕ – ПРОДУКТИВНИ В КОМФОРТНА РАБОТНА СРЕДА.

Фасадата на горните два етажа е оформена с HPL фасадни плоскости с дървесен финиш, а приземният – с естествен камък, местен мраморизиран варовик. Материалите “плъзват” и в интериора, а цветовото решение е максимално просто и изчистено. Третият нюанс е антрацит – в алуминиевите облицовки, дограми и метални елементи.

Перфорираните слънцезащити.

Служителите на Калистратов Груп имат свободата да се фокусират над работата си зад стените на новия офис, а ние обръщаме поглед към ключови детайли от изпълнението на проекта.

Още преди началото на проектирането арх. Иванов се запознава с работата на семейната компания ВАС Про, които му демонстрират технологиите и машините, с които разполагат в обработката на метал и създаването на специфични изделия. В техния цех се заражда и идеята за подвижните слънцезащитни пана, които впоследствие са изработени от тях по проект на архитекта.

С безценното съдействие на служителите на ВАС Про е разработена уникална система, която да пасне идеално на специфичните нужди на сградата. Проби на мостри, различни шаблони за щамповане, разговори, идеи, но и вслушване и мисъл – така описва процесът арх. Иванов. Тестване с 3D модели и реални проби определят най-ефективната форма, размер и модел на отворите. ВАС Про изработват от метал и покритието около релсите, както и облицовката на тавана на еркера. Те както произвеждат, така и монтират иновативните фасадни решения.

Детайл на системата за слънцезащита | Проект: арх. Климент Иванов

“ТЕ НЕ ПРОСТО ИМАТ ТЕХНОЛОГИЯ, НО И ХОРА, КОИТО ДА РАБОТЯТ С НЕЯ.”

В заключение на разговора ни арх. Климент Илиев споделя, че “Енергоефективността и природосъобразността не са празни приказки. Тe не се крият в това да напълним сградата с технология, а да използваме за целите си естествени елементи и механизми.”

Разгледайте още от решенията, която предлагат от ВАС Про.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Карл Кандулков – архитектът на Габрово
Архитектът, посветил много труд, постоянство и безкрайна любов на професията

Съвсем наскоро прекарах един слънчев уикенд в Габрово. Имах откъслечна представа за града …