Skip to main content
search

Конструкция, позната на хората от векове и неразделна част от съвременното строителство, скелето продължава да бъде една от ключовите системи на обекта. Редом с нея във всеки проект стои кофражът. Пред всяка строителна компания, независимо от нейните големина и капацитет изниква въпросът дали тя трябва да притежава или да наеме скеле и кофраж. Нека разгледаме какви са основните предимства и недостатъци в купуването и наемането им, които да ни напътстват във взимането на решения.

Наемане на скеле – по-ниска първоначална инвестиция за сметка на ограничена гъвкавост

Когато става въпрос за еднолични строители или малки бригади, наемането на скеле е добра възможност за реализиране на по-скромни по обем проекти. Рискът тук е по-малката гъвкавост, тъй като при изникване на неочаквани дейности ще ни се наложи да донаемем материал, което би означавало повишени разходи. Големите компании също наемат скеле и кофражи, особено когато става въпрос за строителство на нестандартни решения, като например сгради с обтекаеми форми. Обикновено такива проекти се срещат по-рядко, което не налага честа употреба на нестандартните елементи, така че да ги притежаваме би означавало загуба на ресурс и складово пространство.

Строеж на Advance Business Center 1 в София с помощта на системата PERI UP | Снимка: PERI

Разбира се голямо предимство се явяват транспортът, доставката и монтажът, които могат да се предоставят от доставчика или трета фирма. Така обученият персонал освобождава изпълнителя от тази дейност. Не бива да пропускаме, че скелето под наем също ни спестява това да пазим или търсим място за складиране, както и грижите по неговата дългосрочна поддръжка.

Как поскъпването на дървесината през 2021 г. се отрази на кофражите?

Дори да изникнат непредвидени допълнителни дейности или да сме сгрешили в първоначалната преценка, не е фатално. Принципно периодът на наемане може да се удължи по всяко време, стига да се спазват условията по сключения договор.

Покупка на скеле – по-висока инвестиция за сметка на известна свобода

Скеле купуват не само компаниите, които имат мащабни строежи, а също и по-малки строителни фирми, които обаче са наясно, че то им е необходимо често. Първоначалната инвестиция в тях е висока, но в крайна сметка това са системи, разработени така че да са дълготрайни и устойчиви при правилна грижа. Когато притежавате скелето имате и много по-голяма гъвкавост в планирането, което ви дава допълнителна сигурност и спестява средства.

Скеле и кофраж – логистика | Снимка: PERI

При закупуването на скеле идва недостатъкът, че това е част от капитала ви, който е „заключен“ в него. Освен това трябва да се грижите за неговата поддръжка и да имате къде да го съхранявате, което означава наличност на достатъчно складови площи на разположение. Поради тези причини закупуването на скеле си струва само ако не можете да се „оттървете“ от предстоящи проекти.

Закупуване на използвано скеле – по-ниска първоначална цена и гъвкавост

Алтернатива на горните две се явява взимането на вече използвано скеле на изгодна цена. Това се явява най-подходящо, когато рядко, по-скоро еднократно ще ви се наложи да го използвате и ще го продадете веднага след като сте готови със строителните дейности.

Недостатъците идват при използването за по-дълго време – тогава се появяват разходи за почистване и складиране. Именно затова, както споменахме и по-горе, е най-добре то да бъде продадено веднага след приключване на работата с него, ако нямате складово стопанство.

Строеж на Advance Business Center 1 в София чрез фасадна система скеле PERI UP | Снимка: PERI

Възможностите са сходни и при кофражите

Всички тези варианти са приложими и при кофражните системи, като не бива да забравяме, че когато става въпрос за шперплат износването е видимо по-бързо. Все пак кофражът се използва за оформяне на стоманобетонни елементи, а след като те са изсъхнали, по него остават частици от материала. Важно е да се вземе предвид и състоянието на кофражната конструкция, която има жизненоважната задача да поема натоварванията от току-що излетия бетон. Принципно то се определя според критерии за оценяване на материала. При добра експлоатация една стоманена рамкова система за вертикални елементи може да издържи 7-10 години и повече.

Разбира се при новите кофражни системи не би следвало да има такива проблеми, но ако възнамерявате да купите използвани, е редно да ги огледате лично на място. Трябва да проверите какво е тяхното състояние и дали трябва да замените някои елементи с нови, например.

Кофраж и скеле – транспорт и доставка | Снимка: PERI

Какво казват експертите в бранша?

Справка в сайта на PERI България, един от най-големите производители на скеле и кофраж в света, ни показва техните съвети за ползите при наемането на кофраж. Според тях наемането е икономичен начин за покриване на високите изисквания за качествено строителство, особено в случаите, в които са необходими нестандартни системи. Опитът показва, че те се използват много по-рядко, което ги прави неизгодни за притежаване.

Още от бранша: Проблемите на ниската цена и неквалифицираната работна ръка

Предимството на лидерската позиция позволява на компанията да складира големи количества в над 120 логистични центъра по целия свят. Така партньорите й, които наемат скеле, могат да понижат необходимата инвестиция за кофражни системи и скеле без притеснение за неосигурена наличност. Всичко това позволява непрекъснат строителен процес, подкрепен от гъвкавата и навременна реакция на логистиката.

Изборът трябва да е определен от характера на обектите ви

Дали ще закупите или наемете кофраж трябва да решите след като внимателно обмислите факторите гъвкавост и честота на използването в предстоящите проекти. Всичко това трябва да е подкрепено и с добри финансови изчисления. Например при добре планируеми, малки до средни проекти с недълъг строг, наемането на скеле и кофраж би си струвало. При очаквани много на брой обемни и продължителни проекти, в които доминират стандартните решения, покупката на кофраж би ви помогнала да оптимизирате разходите и планирането.


Заглавна снимка: Строеж на метантанк в с. Кубратово –  Подпорно скеле за покривна плоча с конична форма | Източник: PERI

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu