Когато си студент по архитектура или строителство, в следването си започваш да откриваш несъответствия между образованието и строителната практика. Това явление не е изненадващо, тъй като висшето образование и строителството преследват както общи, така и различни цели.

Търсейки стажантска програма в архитектурата и строителството, трябва да подходим сериозно и информирано, преди да вземем решение къде да започнем. Какво обаче трябва да имаме предвид?

Първото впечатление ще оформи цялостното ни разбиране за практиката

Освен ако не сме отраснали в семейство на архитекти и строители, първият ни досег със строителната практика ще ни накара неволно да оформим в съзнанието си последователността и реда на процесите в сферата. Това обаче може да ни окаже много лошо влияние, ако изберем неправилното място за нас. Рисковете са още от начало да се научим на хаос, а впоследствие да трябва да се отучваме от него, което е още по-трудно.

Първото впечатление оформя преставата ни за сферата

Поради тази причина е изключително важно да изберем своя стаж в компания, която черпи опит от добрите местни и световни практики. Такава ще познаете не само по качеството на проектираните или изпълнените сгради, но и по отношението към вас като кандидат-стажант, времето, което ви се отделя за запознаване с екипа и обясняване на процеси, както дори и от по-малки детайли, като например брандинг и сайт на компанията.

Свързана тема: 5 съвета за търсещи работа архитекти

Какъв вид стаж е най-подходящият за вас?

Запознайте се с по-големите и по-малките компании в сектора. Ако имате конкретни интереси в обществените или жилищните сгради, или пък в реставрация и адаптация на стари сгради, то тогава намерете тези студиа, които се занимават точно с такъв вид работа, и се свържете с тях.

Ако се интересувате от самите процеси по изпълнение, то тогава е по-добре да се насочите към голяма компания, извършваща строителство или инженеринг. Разбира се, е напълно възможно като прохождащ архитект или инженер да имате интерес в продажбите. Тогава е най-подходящо да започнете стаж в компания, която се занимава с доставка на услуги или материали в строителството. Не се оставяйте личният ви избор да бъде повлиян от това какво преследват другите или от това, което ви звучи „правилно“ за вашата специалност.

Трябва да изберем стаж, който ни вълнува

Кога да започнем със стажа в строителството? Платен или неплатен стаж?

В студентските си години съм чувал различни съвети, дори и от типа на „Започни да стажуваш някъде, дори и само да носиш кафета.“ Благодарен съм за това, че съм слушал себе си и не съм ги последвал. Не губете времето си с компании, които не желаят да ви отделят време, за да ви обучат и въведат в практиката. Не се поддавайте на надменно отношение само защото още се учите. Така само подкрепяте и подхранвате лошата практика, от която полза няма почти никой. В такива случаи е много по-добре да се посветите на студентските си проекти и да се развивате в по-концептуалните и творчески аспекти на архитектурата и строителството.

Стажът ни в строителството трябва да е съобразно нашите интереси

Може би най-ранното време за започване на стаж е след втори или трети курс. По-рано от това може да ви затрудни, тъй като ще ви отнеме повече време за ориентация. Винаги е налице и въпросът за платен или неплатен стаж. Най-общото правило е, че неплатеният стаж си струва само за няколко месеца. Ако възнамерявате да стажувате при някого, без той да заплаща труда ви, тогава го правете за професионалист, чийто труд уважавате. Би си струвало, ако смятате, че получавате по-голямо заплащане в ценни знания, отколкото бихте получавали просто като заплата. Времето е най-ценният ви ресурс. Не го забравяйте.

Открийте своя стаж в STROIJOBS

Знаем, че изборът е труден. Именно затова създадохме STROIJOBS – единствена по рода си платформа за откриване на работа и стаж, разработена изцяло за нуждите на всеки  участник в строителния сектор на България. Разгледайте свободните позиции в различните категории, подредени по професионалисти, и открийте правилната за вас.

Посетете STROIJOBS на тази страница.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Образование

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Първият 3D принтиран стоманен мост бе открит в Амстердам
Мостът от неръждаема стомана е готов шест години след старта на проекта

В Амстердам бе открит 12-метров 3D принтиран мост от неръждаема стомана, съобщава dezeen. …