NV Tower е един от най-мащабните активни строежи в столицата. Макар и в момента от него да се издигат само няколко етажа над земята, той ще се превърне в 21-етажна сграда с височина 106 метра. Характерна по свой собствен начин е визията на обекта, подплатена с вдъхновението от природата или по-точно динамичните форми на кристалите. Като архитекти обаче често се питаме – как постигаме тези форми?

Изображение: A&A Architects

Сградата, вдъхновена от планинските кристали

Разположената в столицата, в близост до метростанция „Г. М. Димитров“ сграда ще разполага с разгърната застроена площ от 48 000 кв. м, а функцията й ще бъде смесена. В нея ще се помещават офиси, жилища, търговски обекти, ресторант, кафене, спортен център, конферентна част, панорамна площадка, покривни градини и подземни паркинги.

Цялата тази функция ще бъде вписана в характерната форма на сградата. Визуално разделена на две неправилни призми (или пресечени пирамиди), NV Tower търси символиката на динамичните форми на планинския кристал. Това е и препратка към основната дейност на инвеститора.

Изображение: A&A Architects

Как можем да оформим кристал от бетон?

Архитектурната практика често ни сблъсква със суровата реалност – не всяка концепция със смела визия може да бъде постигната. Характерната форма на сградата поставя пред изпълнението няколко основни предизвикателства.

Видимият бетон

Конструкцията на кулата трябва да бъде видима на места, което определя и нейния завършен външен вид – тя трябва да бъде изпълнена с бял бетон, с възможно най-добри естетически качества – гладка повърхност, минимални фуги и възможно най-фина текстура.

Снимка: PERI България

Конструкцията

Специфичната геометрия на стоманобетонната конструкция налага индивидуални кофражни решения. Наклоненият силует на сградата се постига с това, че част от колоните са изпълнени под ъгъл, различен от 90 градуса.

Строителният процес и безопасността

Изпълнението на сградата се нуждае от пространство за извършване на работни операции по напрягане на носещите елементи, което предполага и търсенето на по-различни от конвенционалните решения. Всички тези изисквания разбира се трябва да бъдат изпълнени и с оглед на най-високите мерки за безопасност на обекта.

Какви са решенията за постигане на характерния архитектурен облик на сградата?

Снимка: PERI България

Всички предизвикателства пред изпълнението на стоманобетонната конструкция срещат своето решение в лицето на PERI. Неслучайно името на компанията означава „около“. Чрез работата си, тя се опитва да „обгърне“ в кофраж всяка форма, необходима за постигането на архитектурната концепция.

Широкоплощен рамков кофраж бива използван за изпълнението на стените, а бързината на работа с него е ускорена максимално, чрез използването само на един свързващ елемент – BFD скоба.

Снимка: PERI България

За изливането на колоните при първите три надземни нива, които са с наклони от 8 до 13 градуса, са използвани кофражи за правоъгълни и кръгли колони, а за осигуряване на точния проектен ъгъл са произведени индивидуални „стартери“ за различните типове колони.

Трегерен кофраж за плочи осигурява прецизното изпълнение на хоризонталните елементи в сутеренните и първите три нива над земята. Той бива комбиниран и с подпорно скеле за достигане на необходимата етажна височина.

Оказва се, че тук архитектурният облик може да бъде постигнат такъв, какъвто е планиран. Всички тези специфични решения дават резултат – строителството на обекта върви с пълна пара, а ние очакваме да видим новата многофункционална сграда в целия й „кристален“ блясък.

Изображение: A&A Architects

Това ни и мотивира – нека не се страхуваме от това да създаваме архитектура с идея. Все пак един от нейните основни стълбове е технологичността, а тя се развива само чрез смелото въображение. Как да научим повече за кофража и решенията в строителството? Можем да го направим на страницата на PERI България.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Конструкции

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Brick Award 2022: Обявиха 50-те номинирани проекта
Тази година са подадени рекорден брой от почти 800 кандидатури

789 проекта от 53 държави участват в конкурса Brick Award 22. С това, десетото му издание …