Skip to main content
search

Elden Ring е екшън ролева игра, която излезе през февруари тази година. Беше една от най-очакваните игри напоследък и след излизането си на пазара получи много добри отзиви. Светът е изграден от Джордж Р. Р. Мартин, авторът на фентъзи поредицата “Песен за огън и лед”, и Хидетака Миядзаки, създателят на поредицата игри Dark Souls. 

Вселената на Elden Ring е изключително враждебна, но и смайващо красива. Героят се движи сред руините на изоставени замъци и имения, които смесват в себе си детайли от различни архитектурни стилове и епохи. Дизайнерите създават уникални пространства, като експериментират с различни комбинации от стилове и препратки, което допълнително засилва усещането, че светът на Elden Ring е отвъд времето. Преплетени са влияния от древногръцки храмове, европейски средновековни крепости, италиански Ренесанс, готика, ар нуво и др.

За архитектурата на Game of Thrones четете тук

Изображение: Elden Ring

Баптистерията “Свети Йоан” в гр. Пиза, Италия и Maliketh’s Arena Изображение: www.reddit.com

Освен от обширните пространства, богатите на орнаменти архитектурни детайли и различните пропорции и съотношения между помещенията на архитектурата от тези периоди, атмосферата се създава и от текстурите на разрушенията по фасадите на сградите и настилките. Срутванията са променили познатата строга геометрия. Отломките на сградите политат, а мавзолеите прохождат (буквално), сбъдвайки смелите мечти на Архиграм.

Изображение: Elden Ring

Повече за Архиграм и анти-архитектурата на Суперстудио

Динамичността на формите не претоварва окото заради спокойствието на цветовата палитра. Тя е предимно монохромна, като доминиращият цвят често е придружен от сивота и мрак. Гамата се променя в различните области на картата, но като акцент често присъства златистото. Образът на величественото магическо дърво Erdtree служи за пътеводна звезда на героя през целия му тежък път, като меката му златиста светлина пронизва мрачното небе. 

Нивото на трудност и сложност в играта е много високо както в предизвикателствата на приключението, така и във фона на сюжета.

Телата на могъщите врагове изследват форми, които могат да бъдат разглеждани като скулптури, вписани в архитектурния контекст.

Изображение: Elden Ring

Многоизмерното пространство е доизградено със светлина и сенки. Замъците тънат в мъгла и недоизказаност. Градивният им елемент – камъкът, придава достолепност и вдъхва усещане за безвремие. Нивото на детайлите, майсторската изработка на именията, лабиринтите и подземията са с отличителна роля в универса на играта. Ярък пример за това е градът в Miquella’s Haligtree, със своите сгради в стил ар нуво, които се намират в корените на величествено дърво. Той напомня на елфическото владение Rivendell от “Властелинът на пръстените” на Дж. Р. Р. Толкин.

За разрухата и архитектурата в Game of Thrones четете тук

Изображение: Elden Ring

Пълните с неприятни изненади битки, които държат играча винаги нащрек, са балансирани от покоя на привидно мъртвия свят. Смайващите панорамни гледки към далечни структури не са просто красив фон, а места, до които героят може да достигне и да разгледа отвътре.

Въздействието на архитектурата като ключов инструмент в моделирането на преживяването Elden Ring е силно и многоаспектно.

В контрапункт на изчистените, лъскави и перфектни паралелепипеди на съвременните сгради е предложено бягство в руините на един несъществуващ свят.

Повече за архитектурата в компютърните игри

Ния Костадинова

Дипломант към катедра Обществени сгради, УАСГ. Чете книги, играе игри, рисува и философства.

Остави коментар

Close Menu