На 5-ти октомври в Гранд Хотел София, зала Триадица се проведе церемонията по награждаването на победителите в българската селекция за Wienerberger Brick Award 2018.

Компания с традиции и поглед към бъдещето, Винербергер дава поле за изява на най-креативните керамични решения в архитектурата.

Награждаването е резултат от предварителния етап, в който участие взеха над 38 проекта на водещи архитекти от цялата страна. Те представиха своите реализации, в които водещият критерий е приложението на керамиката като строителен материал.

Сред гостите на събитието имаше редица уважавани от сферата професионалисти, медии и специални гости. Всички бяха приветствани от управителя на Винербергер, инж. Цанко Миланов. В своя поздрав той не пропусна да отбележи: „Модерността на архитектурата не се свежда само до употреба на иновативни материали и оборудване, но и най-вече до това сградата да се вписва в заобикалящата среда и по възможност да бъде съобразена с контекста на материалите, от които е изградена. Керамиката без съмнение ще остане основен строителен материал, а примерите от България и от света ни показват, че тя е не само традиционен, но и много модерен материал, който само въображението може да ограничи!“

инж. Цанко Миланов – управител на Винербергер

Инж. Петър Петров – Мениджър продукти и продажби във фирмата добави:Две са отличителните черти на този конкурс. Първо – за разлика от повечето комерсиални конкурси, тук няма условие това да са продукти, произведени от организатора на конкурса, в случая Винербергер. Второто е пълната независимост на журито от организаторите.“

инж. Петър Петров – мениджър продукти и продажби

Накрая архитект-консултантът на фирмата – арх. Николай Иванов, връчи наградите на победителите и изрази надеждата за още по-големи успехи:През годините в Brick Award често е имало българско участие на финала. Вярвам, че и занапред ще спазим тази традиция и ще имаме представители в архитектурния алманах „Brick“, а защо не и победители.“ Той сподели още, че българската архитектура е тръгнала в правилна посока и и се наблюдава повишаване на качеството, което я прави конкурентна на пазара.

арх. Николай Иванов – архитект-консултант

Тримата победители бяха удостоени със статуетки, грамоти и специални награди:

Третата награда тази година беше отредена за проекта „Разширяване на туристически комплекс – “Лифт – гр. Сопот” на арх. Невена Русева и арх. Пламен Русев. Те получиха рядка колекция от пълния комплект с книги Brick Award, издавани от началото на конкурса до сега.

„Лифт – град Сопот“ | Източник: арх. Невена Русева и арх. Пламен Русев

Втората награда отличи проекта „Ресторант в Белоградчик“ на арх. Ивайло Петков със СПА уикенд за двама в хотел Дипломат Плаза.

„Ресторант в Белоградчик“ | Източник: арх. Ивайло Петков

Големият победител – проектът „Къщата и планината“ на арх. Мария Давчева и арх. Орлин Давчев от студио Миодизайн получи и голямата награда Уикенд във Виена на стойност 1 000 лв. С думите „Балканът ражда добри идеи“ арх.Мария Давчева благодари за подкрепата и разказа за посланието на проекта.

„Къщата и планината“ | Източник: студио Миодизайн

Освен наградите от локалния конкурс Wienerberger Brick Award, победителите получават и възможността да представят България в международния конкурс, който ще се проведе във Виена догодина.

Желаем успех на избраните проекти!

За повече информация:

http://wienerberger.bg

https://clay-wienerberger.com/brick-award

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

В памет на Ричард Роджърс
Носителят на Прицкер почина на 88-годишна възраст

Ричард Роджърс, световноизвестен архитект и пионер на стила хай-тек, почина този месец на …