Непосредствено след дипломирането вземането на решение в коя посока на професионално развитие да поемем може да се окаже доста сложно и объркващо. Все повече студенти, току-що станали архитекти или инженери, особено ако не са стажували преди дипломирането си, се намират в тази ситуация. Хем не са повече на студентската скамейка, но и не се чувстват достатъчно подготвени за сериозното практикуване на професията. Въпреки това има и добри новини, един от които е, че в строителния сектор се наблюдава недостиг на кадри.

Как да избера подходящ работодател?

Независимо дали се занимаваме с архитектура или инженерство, е важно да заложим на компания, която отговаря на нивото на европейските и световните добри практики и примери. Това може да разпознаем по много фактори като сайта или още „онлайн портфолиото“ на компанията  – от графичния език и оформление до начина, по който са представени служителите.

Според различните типологии сгради, които са реализирани, може лесно да се ориентирате дали работата при тях би ви допаднала, а ако обичате да се предизвиквате с различни конкурсни задачи – защо да не изберете студио, което прави активно и такива проекти. Изключително важно е да кандидатствате за компания, която се доближава възможно най-много до личните ви представи за краен продукт и до голяма степен виждане за света. Например, ако обичате работа върху проекти от по-малък мащаб в по-уютна атмосфера, едва ли ще ви допадне многоброен колектив, където е трудно да общувате с всички ежедневно.

Как да увелича шансовете си?

Из интернет пространството витаят многобройни сайтове, фейсбук страници и групи, а и, разбира се, не изключваме препоръките от „уста на уста“. Въпреки това понякога може да се окаже изключително трудно да намерим обява, която да отговори на нашите критерии. Поради тази причина Hobelix наскоро разработи своята платформа STROIJOBS – инструмент за лесно окриване на желания стаж или работа според различни критерии. Платформата включва всички важни определящи избора филтри от тип на заетост, до местоположение (освен в страната и в чужбина), вид програми, които се изискват, заплащане и различни придобивки.

По този начин на едно място са събрани най-добрите предложения от водещи компании в чужбина и у нас.

Освен товаq към обявите винаги можете да прочетете добре описани всички изисквания и отговорности и така да прецените дали въпросното работно място е наистина подходящо за вас.

Какви опции предлага строителния сектор?

От известно време насам се наблюдава покачване на броя на свободите позиции спрямо студентите, особено в инженерния сектор. Това до голяма степен е разбираемо поради трудоемкия характер на инженерните специалности и относително ниския брой на студенти, решени да се преборят със сложната материя и да си дипломират.

Все повече архитектурни студиа и строителни компании обявяват свободни стажантски и работни позиции, което е една прекрасна тенденция, привличаща младите хора и приканващи ги да градят своето бъдеще тук, в България. От проектиране до изпълнение на проекти, търговия със строителни материали, администрация и реклама – строителния сектор към момента е в търсене на нови кадри.

Ако искате да открийте своето работно място – посетете платформата  STROIJOBS, където ще попаднете на голям избор от предложения, подредени в различни категории за възможно най-бърз и информиран процес на кандидатстване.

Посетете STROIJOBS на тази страница.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Зеленчукови градини в сърцето на града
Кои са добрите световни практики?

Отглеждането на плодове и зеленчуци е вековна традиция. След настъпването на индустриализа…