Skip to main content
search

Вчера, на 31-ви май, се проведе втората среща на „Лидерите, които строят“ за този сезон. Началото му се състоя на 10-ти май, когато темата ни запозна с три изтънчени дами в строителния сектор в дискусия под заглавие „Токчета и каска“.

В централното фоайе на Новата сграда на УАСГ, Вероника Денизова – журналист и телевизионен водещ , откри срещата на тема „Дигитализация в строителния сектор“. Бяха отправени благодарности към партньорите на събитието – Wienerberger, PERI, Hilti, както и за съдействието от страна на CoBuilder и УАСГ.

Процесът на проектиране на сгради и съоръжения изминава дълъг път в развитието си. Рапидографът остава в миналото, а дигитализацията е новата реалност. Тя е път, който трябва да се извърви. Строителният сектор, за съжаление, заема предпоследно място, след земеделието, по дигитализиране на процесите.

Как може да променим тъжната статистика?

Модераторът Вероника Денизова покани лидерите, които ще представят различните страни на този важен проблем. Първият от тях  е Николай Михайлов, 3D визуализатор на архитектурни проекти и сертифициран инструктор по V-Ray. Той също е част от образователна система, от която започва промяната. Инж. Цанко Миланов, управител на Винербергер ЕООД ина CBME South Balkan, с дългогодишния си опит представи позицията на бизнеса  по темата за дигитализацията. Трети беше представен инж. Димитър Македонски, мениджър на отдел Изследвания и Развитие (R&D) в Кобилдър Интернешънъл. Той е част от компания, чиято дейност е пряко свързана с процеса.

Дискусията започна с един от най-важните въпроси, а именно какво възпрепятства трансформацията. Лидерите споделиха, че промяната трябва да започне първо от мисленето. Строителният сектор е изключително консервативен.

Проблемът при дигитализацията е многопластов. В производството този процес е започнал, но на строителната площадка методите си остават в 50-те.“ – сподели инж. Цанко Миланов.

Инж. Димитър Македонски разказа, че за проекта на сграда документацията достига до цял фургон с папки. При индустрия 4.0 тенденция е развитието на автоматизацията и обмена на данни, като това включва кибер-системи. В България  производството е достигнало по-скоро до Индустрия 2.0. Дискусията продължи с определението за BIM и неговите ползи за участниците в процеса от идеен проект до експлоатация. Строително-информационно моделиране представлява процес на създаване и обмен на данни за сградата през целия ѝ жизнен цикъл. Използвайки го, участниците могат да планират по-добре отделните етапи и да се намалят логистичните проблеми. Значителна част от ресурсите се изтеглят в проектирането, за сметка на облекчаване на цялостния процес.

Но как това е включено в програмата на обучение?  Николай Михайлов ни разказа гледната си точка. Той сподели, че V-ray, продукт на българска компания, се изучава в университетите по цял свят, но официално не е включен в програмата на българските.

„V-ray работи в сферата на мечтите.“ –каза той.

Световно успешната програма може да служи за направа на 3D визуализации на рушащи се сгради. Само в гр. Русе сградите със статут на паметник на културата са около 300. Инж. Македонски сподели, че една от причините за бавното развитие на процеса е липсата на любознателност при младите. В отговор на това, инж. Миланов разказа за амбициозните участници на Академия Лидерите, които се справят успешно с всеки възложен казус.

По отношение на бизнеса, управителят на Винербергер сподели, че инвестицията зависи от мащаба, но често големите фирми принуждават малките да внедрят иновациите.

Последният въпрос, който беше отправен към лидерите, беше какво очакват да е развитието на дигитализацията в сектора. Инж. Македонски разказа, че в строителството е необходима повече съвместна работа между отделните участници. Инж. Миланов го подкрепи и добави, че са нужни повече дигитални платформи. Дали дигитализацията ще стане реалност и в строителния сектор?

Дискусията завърши с въпроси и нестихващ интерес от страна на публиката към интересните лидери, които бяха част от втората среща на „Лидерите, които строят“.

Очакваме Ви през октомври!

Снимки: Зекие Емин

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu